A nie myślałeś o 35/1.8 od Sony? Te szkła 1.4 trochę jednak ważą. Sam mam Samyanga 35/1.4 i teraz bym chyba wolał 1.8 ze względu na wagę. No i w sumie kiedyś nie było tego 1.8.
Szukaj
Ja widziałem, ale trochę się zastanawiam nad sensem takich szkieł - czy gdzieś poza astro się to komuś przydaje? W tym Vitku trochę nie czaję po co ten ekran wstawaili.
Myślałem przez chwilę, ale akurat 35 to chyba moja ulubiona ogniskowa i tu chciałbym mieć 1.4 i najfajniejszy obrazek (za rozsądne pieniądze). Od wielu lat używałem ARTa na lustrzankach i teraz na zetkach i naprawdę lubiłem to szkło za to jakie efekty daje. Co do 50 1.4 najmniej jestem przekonany, bo przyzwyczaiłem się do zetkowej 1.8s, a ten samyang taki trochę kobylasty (choć stosunkowo lekki jak na swój gabaryt), ale 55 1.8 trochę mnie drażni cenowo. Zobaczę jak będzie w praktyce, najwyżej pogonię samyanga i kupię Sony. Rozważam też dokupienie 45 1.8 na jakieś tripy żeby ograniczyć rozmiar/wagę, ale to się okaże, na razie czekam na przesyłkę ze szkłami próbując ogarnąć A7III, jakoś to sensownie skonfigurować i nauczyć się tych trybów AF (trochę nieintuicyjne to dla mnie jest, pewnie kwestia wprawy).
Pewnie już było miliony razy, ale skoro pojawiają się nowe osoby w tym wątku, to warto zapytać. Czy miał ktoś okazję przesiąść się z D750 lub Z5 na A7III? Czy widać różnicę AFu w ciemnych miejscach - sala balowa, ciemny kościół? Chodzi zarówno o pewność, jak i szybkość AF.
Z5|D750|35(T)|40(N)|50(A)|85(NA)|135(A)
Ja za jakiś czas pewnie będę mógł coś skrobnąć apropo takiej przesiadki, z D750/Z6/Z5, przy czym jakieś ostatnie 2 lata to D750 leżał w backupie backupu, nie chciałem już lustrzanki używać.
Dziś na przestrzeni dnia zmieniono ceny (podniesiono) u większości dystrybutorów:
Jeszcze rano widziałem a6400 za 3850 minus 350 rabatu natychmiastowego, a teraz jest kup z rabatem 350 za 4149…
Podobna akcja z a7III
A7 IV też w gore chociaż nie tak znacząca podwyżka.
Ostatnio edytowane przez robcio.m ; 23-05-2023 o 16:55
Nie wiem, czy większe obniżki cen nie dotyczą tylko pojedynczych egzemplarzy sprzętu (np. dłużej leżących w magazynie) i jak ktoś taką jedną szt. kupi, to już reszta jest droższa.
Nie pomoże sprzętu kupa, jak fotograf d...a...
Idź do ABfoto. W koszyku zobaczysz po zniżkach 6650 a do tego możesz jeszcze otrzymać cashback 1000 pln więc wyjdzie podobnie. Na razie, jutro może być już za 10 tysi - cashback, bo co do tych przekrętów to po prostu trzeba szybko reagować z racji tego, że na naszym rynku takie cashbackowe cuda to norma.
W abfoto A7III tylko body już chyba się skończyło, nie wyszukuje na stronie
Skontaktuj się z nami