Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Statyw do D200

Domyślnie Statyw do D200

Przymierzam się do zakupu nowego statywu i głowicy do D200 z gripem i Nikor 70-300.
    Mój faworyt to Manfrotto 055XPROB oraz Manfrotto 804 RC2. Czy to jest słuszny wybór?

Domyślnie

Przeszukaj forum i upewnij się, że słuszny

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzysztof61 Zobacz posta
    Przymierzam się do zakupu nowego statywu i głowicy do D200 z gripem i Nikor 70-300.
    Mój faworyt to Manfrotto 055XPROB oraz Manfrotto 804 RC2. Czy to jest słuszny wybór?
    Smiało możesz brać ten statyw Manfrotto 055XPROB. Dostałem go w prezencie wraz z głowica kulową Manfrotto 322RC2. I jestem z tego zestawu bardzo zadowolony szczególnie jak mam robić zdjęcia teleobiektywem Solidna i przedewszystkim lekka konstrukcja
    De czy'sta + szkliwo

Domyślnie

do D200 to tylko jakis Gitzo innego nie wypada
    Jeśli nachodzi mnie ochota by zrobić coś wielkiego, siadam chwilę w kącie i czekam aż mi przejdzie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez glisek Zobacz posta
    do D200 to tylko jakis Gitzo innego nie wypada
    Ale na początek Manfrotto wystarczy Gitzo zostawmy dla D300 lub D3
    De czy'sta + szkliwo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yaqb81 Zobacz posta
    Ale na początek Manfrotto wystarczy Gitzo zostawmy dla D300 lub D3
    do D300 i D3 to podlaczenie statywu mogloby swiadczyc o pewnej niemocy wlasciciela
    ja bym sie zastanowil wogole nad statywem w tym przypadku
    Jeśli nachodzi mnie ochota by zrobić coś wielkiego, siadam chwilę w kącie i czekam aż mi przejdzie

Domyślnie

Ale po są takie zabawki jak statyw, by ich używać bez wzgledu czy posiada się D40 czy D300
    De czy'sta + szkliwo

fotofachowcy.pl
    Gość

Domyślnie

055 XPro B do D200 to jak najbardziej słuszny wybór, ale jako głowicę poleciłbym Ci model 808 RC4. Ma większą płytkę niż 804 RC2, więc większą powierzchnię nośną, a co za tym idzie, po prostu zapewnia większą stabilność. D200 z gripem to kawał aparatu, a jeżeli w przyszłości chciałbyś jeszcze do niego przypiąć coś większego niż 70-300, to przy 804-ce mogą już być problemy ze stabilnością.

W skrócie plusy i minusy 808 w porównaniu do 804 wyglądają tak:

+ dużo solidniejsza i masywniejsza konstrukcja = lepsza stabilność
    - większa waga
    - wyższa cena

Jeśli te minusy Ci nie przeszkadzają, to polecam 808-kę.

Smile

Dziękuję kolegom za dobre rady. Widzę, że co do statywu to mój wybór był poprawny.
    Jeśli chodzi o głowicę to przyjmuję sugestię dotyczącą zakupu Manfrotto 808 RC4, aby w przyszłości nie wracać do tego tematu.

Domyślnie

imho spokojnie do takiego kompletu wystarczy 190tka która jest jednak sporo lżejsza
    D200 / D3200 / D610 || Nikkor 18-35|| Nikkor 24-70 AFS 2.8G || Nikkor 50 1.8D || SB-800 ||

Uprawnienia umieszczania postów