Close

Strona 9 z 10 PierwszyPierwszy ... 78910 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 92

Wątek: Kubaman - ptaki

Domyślnie

Wiele zdjęć z ciekawymi ujęciami. Ogląda się bardzo przyjemnie. Najbardziej podoba mi się seria z pliszką żółtą. Świetne kolory, super dobrane tło do pierwszego planu. Niestety wszystkie zdjęcia w jednym mega wątku. Ale to chyba tylko mi przeszkadza

I jeszcze w sprawie IS. Gdy robisz zdjęcie ptakom w locie (ptak przemieszcza się w pionie i w poziomie) to IS nie powoduje "rwania" w śledzeniu fotografowanego obiektu (Czy IS nie próbuje Twojego ruchu obiektywem ustabilizować)? Miałem z tym do czynienia gdy w "zamierzchłych" czasach jakimś panasonikiem ze stabilizacją próbowałem złapać mewę w locie.
    Z6, D900, F3, F100, F301, FA, FE2, FG, kilka szkiełek
    Kilka moich knotów: http://flickr.com/photos/_fotofun_/

Domyślnie

fotofun, dzięki za komentarz. Następne zdjęcia dam w nowym wątku, po prostu nie chciałem bałaganić, ale faktycznie tak może będzie łatwiej nawigować.

Odnośnie panoramowania. Dobre pytanie !
    Jeszcze nie przyszło mi robić ptaków w locie tym szkłem, mam je od dwóch miesięcy i jak dotąd to większość przentowanych zdjęć było robione doskonałym 400/5.6 niestety ciemnym i bez stabilizacji. Odpowiedzieć mogę tylko tak jak słyszałem: IS Canona ma dwa tryby, tryb II służy do panoramowania i zwalnia stabilizację w poziomie, utrzymując tę w pionie. Podobno świetnie się to spisuje, ale ja się pewnie do zimy nie dowiem na własnej skórze.

P.S> ech skleroza.. Na pokazach lotniczych w Krakowie w lipcu stosowałem ten tryb. Działał bez zarzutu, przy czym samolot jest nieco łatwiej przewidywalny w kwestii prowadzenia szkła.
    P.S2> jeśli mówiąc o ptakach w locie myślałeś o tej serii z pliszką szarą, to nie było takiego problemu, be generalnie nie machałem za bardzo obiektywem, to nie było prowadzenie.
    Używam sprzętu bez duszy. Duszę mam ja.
    www.jakubszyma.pl . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . www.szyma.com

Domyślnie

Tylko z tymi pliszkami w locie to IS był zbyteczny i mógł raczej tylko pogorszyć sprawę.
    "czuję jak rodzi się moc"

Domyślnie

nie zgodzę się
    IS stabilizuje ci całą klatkę kiedy wciskasz przycisk AF. Zajmuje mu to ułamek sekundy. Dopóki nie poruszysz mocniej obiektywem będzie trzymał tę klatkę stabilnie pomimo drobnych drgań ręki czy statywu. Dopóki trzymałem wciśnięty AF pliszka mogła sobie latać po kadrze do woli, bo IS przecież nie śledzi obiektu. W przypadku zwolnienia AF soczewki są uwalniane i w wizjerze widać minimalne drgnięcie - wtedy nie należy wciskać spustu w tym ułamku sekundy. Natomiast gdy mam wciśnięty AF, na przykłąd w servo, i prowadzę obiektyw, to przy zdecydowanych ruchach obiektywem (tak na oko minimum 1/3 kardu) taki reset następuje samoczynnie gdy IS dociąga soczewki do limitu zakresu wychylenia. Wtedy można się zdziwić, bo w ułamku sekundy układ się resetuje i obiekt po prostu przeskakuje w inne miejsce w kadrze. Niezbyt daleko, ale jednak - jak ktoś szybko rpowadzi AF to może się w takim momencie zgubić. Wtedy przydaje się bardzo tryb II IS.

Pozdrawiam

Domyślnie

"IS stabilizuje ci całą klatkę kiedy wciskasz przycisk AF. Zajmuje mu to ułamek sekundy"

sorki Kuba, fantazjujesz

Po jaki gwint mi stabilizacja jak mam zamrozic ptaka?
    "czuję jak rodzi się moc"

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jurgen Zobacz posta
    Fakt. Lepsza by byla zamrazarka.
    Nikon F-501, Canon 30D

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pn Zobacz posta
    Fakt. Lepsza by byla zamrazarka.
    E tam zamrażarka, kriokomora od razu !
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

Paweł

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wld Zobacz posta
    a co za różnica z jakiego obozu?? Najważniejsze, że łączy nas pasja do przyrody. Znając Twoje prace zapinam pasy i czekam na następne
    dokladnie ,a w wld bedziesz mial solidnego i uczciwego krytyka ,jedynka bardzo dobra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jurgen Zobacz posta
    "IS stabilizuje ci całą klatkę kiedy wciskasz przycisk AF. Zajmuje mu to ułamek sekundy"

sorki Kuba, fantazjujesz

po pierwsze po to, że nie muzę bawić się w wyłączanie/włączanie ustrojstwa gdy śledzę ptaka zmieniającego nieustannie pozy i zachowanie, a po drugie po to. aby przy ogniskowej 1200mm mieć pewność że nie poruszę zdjęcia. Mam sample z wyłączonym IS, gdzie przy czasach rzędu 1/1250 poruszyłem fotkę ze względu na wagę i długi czas śledzenia.

Odnośnie fantazjowania - mówię, spotkajmy się i sam ocenisz.

Domyślnie

Co się dzieje, nie wyświetla się połowa zdjęć. A szkoda bo są piękne. Do tego gdy wchodzę na stronę ze stopki antywirusy podnoszą alarm.

Strona 9 z 10 PierwszyPierwszy ... 78910 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów