Close

Strona 7 z 10 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 92

Wątek: Kubaman - ptaki

Domyślnie

[quote=kubaman;420393]1/200 sek. Ja w ogóle mam manierę robić zdjęcia z ręki, bo lubię swobodę.quote]

Może to tłumaczy problemy z ostrościa o których wspominali przedmówcy
    MI jednak zależy na doswiadczeniach ze statywem i IS
    Ale dzięki za info.
    "czuję jak rodzi się moc"

Domyślnie

I jeszcze jedno, tzw mocna ręka czyli buła nie ma tu nic do rzeczy. Liczy się tylko technika podparcia.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jurgen Zobacz posta
    I jeszcze jedno, tzw mocna ręka czyli buła nie ma tu nic do rzeczy. Liczy się tylko technika podparcia.
    Dokładnie tak jak w strzelectwie
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

Paweł

Domyślnie

dokładnie tak, dlatego zawsze preferowałem dubeltówkę ze skróconymi lufami

Domyślnie

zdjęcia pluszcza nie są miękkie przez poruszenie ręki, tylko przez poruszającego się ptaka. Przy czasach rzędu 1/125 trudno, aby głowa była idealnie ostra przy takim wiercipołci. Pliszki z dobiciami są odszumiane, robione na ISO 800 i do tego przy lekkiej mgle. A i tak nadają się do sporych wydruków, już próbowałem.

500/4 IS na statywie jest jeszcze lepszy oczywiście. Ten model nie wyłącza ISa przy podpięciu na statyw, ale aby uzyskać sensowne rezultaty trzeba mieć solidną głowicę i koniecznie płytkę mocowaną na dwóch śrubach. Z TC i 20D zestaw waży dokładnie 5 kilogramów i ma 50 czm długości
    Używam sprzętu bez duszy. Duszę mam ja.
    www.jakubszyma.pl . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . www.szyma.com

Domyślnie

tak na poważnie to myślałem że iso800 z canona po resizie do takich rozmiarów nie wymaga odszumiania Ale skoro jednak, to może warto je było pobawić się w odszumianie z wyłączeniem samego ptaka i ew. samej strefy GO ? Tak żeby pogodzić gusty i tych lubiących "wosk" i tych preferujących detale nawet kosztem większego ziarenka
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

Paweł

Domyślnie

to zależy w jakich warunkach. Gdy masz bardzo ciemno po prostu szumi i tyle. I nie mówię tu wcale o widocznych pikselach, tylko o utracie jakości - ostrości. Przy takich ogniskowych, czasach i mgle skumulowany efekt jest widoczny dość wyraźnie.
    Używam sprzętu bez duszy. Duszę mam ja.
    www.jakubszyma.pl . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . www.szyma.com

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kubaman Zobacz posta
    500/4 IS na statywie jest jeszcze lepszy oczywiście. Ten model nie wyłącza ISa przy podpięciu na statyw, ale aby uzyskać sensowne rezultaty trzeba mieć solidną głowicę i koniecznie płytkę mocowaną na dwóch śrubach. Z TC i 20D zestaw waży dokładnie 5 kilogramów i ma 50 czm długości
    to na mnie nie robi wrażenia. Mój zestaw waży pewnie z 1,5 kilo więcej.
    NIe odpowiadasz na pytania. Masz powtarzalne rezultaty na statywie?
    Dobra wiecej nie pytam.

Domyślnie

to na mnie nie robi wrażenia.
    Ale dla mnie jest interesujace, a to jest watek publiczny.

NIe odpowiadasz na pytania. Masz powtarzalne rezultaty na statywie?
    Dobra wiecej nie pytam.
    Spokojnie.
    Nikon F-501, Canon 30D

Strona 7 z 10 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów