Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Wątek: Leaf

Domyślnie Leaf

Nowy średniaczek ... gotowy

http://fotopolis.pl/index.php?n=6380

Pozdrawiam

Domyślnie

bardzo ciekawa propozycja. Obracana tylna ścianka (jak w Mamiyach RB i RZ), to wygodne w portrecie. Synchro do 1/1000 - czyli zapewne migawka centralna.
    Najistotniejszego nie napisali - ile to będzie kosztowało. Sądząc po optyce Schneidera - to taki zestaw nie będzie tani. Zresztą co w MF jest tanie.

Nie sądziłem, że pojawi się kolejny gracz (niezupełnie nowy, to własnośc kodaka, ale on nie robił ostatnio MF) na rynku średnioformatowym, raczej można się spodziewać bankructw (zasłużona Zenza Bronica już dawno padła), Mamiya miała (ma?) problemy. Pentax podobno odpuścił sobie cyfrowe 645. Fuji, Rollei co robią ? - mały rynek a graczy zbyt wielu. Wielomegapikselowe małoobrazkowe body też trochę psują im zbyt (canon 1 Ds).
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

A jaka by Cię opcja stamtąd interesowała Jacku? To nie jest tak, że czym większa powierzchnia i mniej pikseli (oczywiście nie do przesady), czyli większe piksele, to lepsza jakość obrazu?
    "Wolność twojej pięści musi być ograniczona bliskością mojego nosa."

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maciej Zobacz posta
    A jaka by Cię opcja stamtąd interesowała Jacku? To nie jest tak, że czym większa powierzchnia i mniej pikseli (oczywiście nie do przesady), czyli większe piksele, to lepsza jakość obrazu?
    mnie by interesowała tania opcja i bardzo dobra opcja ale tak to tylko w Erze
    Większy format (36x48 mm czyli 2xFF) to inna plastyka. Reszta zagadnień związanych z jakością obrazu jest wiele bardziej skomplikowana niż się z pozoru wydaje.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

• Leaf AFi-75: CCD 48 x 36 mm, rozdzielczość 33 Mp, format zdjęć 6726 x 5040, wielkość TIFF 190 MB, czułość ISO 50-800
    • Leaf AFi-65: CCD 44 x 33 mm, rozdzielczość 28 Mp, format zdjęć 6144 x 4622, wielkość TIFF 159 MB, czułość ISO 50-800
    • Leaf AFi-54: CCD 48 x 36 mm, rozdzielczość 22 Mp, format zdjęć 5356 x 4056, wielkość TIFF 126 MB, czułość ISO 25-400
    Mi chodzi o to, jak wielkość pikseli przekłada się na jakość obrazu. Czy 33 Mp będzie lepsze od 22 Mp na takiej samej wielkości matrycy, czy mniej pikseli na takiej samej matrycy (czyli większe piksele)? Bo chyba 28 Mp na mniejszej matrycy, to najgorszy wybór?

Domyślnie

cięzko na to jednoznacznie odpowiedzieć. Można poszukac analogii. D50 a D200 - pikseli prawie 2x więcej - a jakość zdjęć (przy małych powiększeniach) nie jest jakoś zdecydowanie różna. Te o mniejszych pikselach - jak w d200 nie są lepsze gdy się przygląda cropom 100%. Ale na duzym wydruku wyjdzie przewaga body o wielu MP. Jednak te matryce dzieli kilka lat - więc lepsze będzie inne porównanie:
    Tak naprawde wyraźniejsza odpowiedź da pojawienie sie 2 body wypuszczonych równoczesnie tego samego producenta. Czyli dokładnie to co nastąpi teraz po wypuszczeniu D3 i D300. Obie matryce równo opracowane, obie CMOS, obie 14 bitowy kolor. Oczywiście piksele w D3 wiele większe, w d300 małe. Porozkładane w tym ostatnim na wiele mniejszej powierzchni. By było porównywalnie trzeba będzie wziąść z D3 cropa DX - jest taka opcja w body - ma wtedy 5 MP i porównac do 12 MP z D300.
    Na pewno to zrobię i wypuszczę z tego gigantyczną odbitkę na papierze (tzn zrobię sobie identyczne cropy, a odbitkę pewnie A4). Dla porównania zrobię tez sobie to z D200 i wtedy podejmę decyzję czy zmieniam body, a jeśli tak, to na jakie.

Domyślnie

Kup Leaf'a!

sailor
    Gość

Domyślnie

ten leaf wyglada bardzo podobnie do sinara hy6 robionego przez sinara i rollei'a

Jacku ..z tym padaneim srednio formatowcow ta jakos tak odwrotnie .. widze ze ostatnimi czasy cos sie zaczyna dziac ku lepszemu .. i miejmy nadzieje tanszemu

Domyślnie

Bo to jest wszystko ten sam korpus - Rollei rebrandowany pod Sinara i Leafa.
    Ostatnio edytowane przez Czornyj ; 25-09-2007 o 15:02

Domyślnie

tu potwierdzenie tego faktu:
    http://www.photoscala.de/node/3600
    i pokazany Sinar Hy6
    czornyj, co oni tam szwargoczą?

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów