Close

Strona 5 z 12 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 119

Domyślnie

@krzysztofz24
    No i właśnie efektem owego budżetu ESA między innymi są: rakieta, która JWST wyniosła na orbitę i połowa z instrumentarium teleskopu.
    A co do poczytania co, kto i kiedy - czytałem o tym już w czasach, gdy jeszcze Cię na świecie nie było, więc wybacz.
    "...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."
    http://commons.wikimedia.org/wiki/Windmill
    Pstrykoaparat + obiektywy + okulary korekcyjne -10.5 dioptrii.
    "Don Kichote to zły człowiek był..."

Domyślnie

W ostatnich misjach marsjańskich ESA też łapkami grzebała. Curiosity to nawet polskiego Kreta ma (a ja dalej nie wiem, czy to nie jakiś znajomek @crusiek ). Część ISS też jest ESA.
    A że w niczym pierwsza ESA nie była? Kurde, czy to przy całym założeniu ESA takie dziwne?
    Zabawy forumowe
    Fotografia Miesiąca.
    Tematyczne
    KretoRAWki
    Weź udział.
    Nie wymiękkaj.

ksh
    Gość

Domyślnie

No to można jeszcze iść w kierunku że wszystko co w kosmosie jest to zasługa Polaków, idę o zakład że spora część pracujących przy tych projektach ma jakiś przodków Polaków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wind Mill Zobacz posta
    @krzysztofz24
    No i właśnie efektem owego budżetu ESA między innymi są: rakieta, która JWST wyniosła na orbitę i połowa z instrumentarium teleskopu.
    A co do poczytania co, kto i kiedy - czytałem o tym już w czasach, gdy jeszcze Cię na świecie nie było, więc wybacz.
    Hahahaha, uwielbiam jak ktos starszy ode mnie, probuje mnie ustawiac na zasadzie "sluchaj synu"
    Czuje sie naprawde wtedy odmlodzony
    Dzieki, powaznie. To nie zadna szydera czy zlosliwosc.

Ale wracajac do tematu sporu to zobacz tabelke na dole strony, z podoboju Marsa. Jak juz odnajdziesz 2 wpisy o ESA, to potem mozna zobaczyc ze w polowioe lat 70-tych amerykanie posadzili na Marsie dwa Vikingi z ladownikami.
    O tym mniej wiecej pisze.
    Szkoda ze ESA nie zajmuje chociaz 20% tej tabeli.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Badania_Marsa

- - - - kolejny post - - - - - -

Cytat Zamieszczone przez koesh Zobacz posta
    No to można jeszcze iść w kierunku że wszystko co w kosmosie jest to zasługa Polaków, idę o zakład że spora część pracujących przy tych projektach ma jakiś przodków Polaków
    No ba, 0,9% budzetu ESA to wklad Polski, czyli mamy jak w morde strzelil prawo do 0,9% osiagniec tej agencji

- - - - kolejny post - - - - - -

EU ma inne cele, moze wbicie tęczowej flagi na Księżycu albo jakies wysłanie niebinarnego chomika na Marsa itp
    Przeginasz troche, ale masz sporo racji. Ehh juz nie bede sie rozpisywal o kondycji szerokorozumianego ladu spolecznego w obecnym swiecie.
    Ostatnio edytowane przez krzysztofz24 ; 27-12-2021 o 20:00
    Fuji S5Pro / F801 / Reflecta / N16-85VR / N50f1.4G / T70-300 / S24-70HF / H50f2 / Benro A-198n6 / Triopo B3 /
    Pozdrawiam, Krzysiek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzysztofz24 Zobacz posta
    ...Szkoda ze ESA nie zajmuje chociaz 20% tej tabeli...
    Tak, popatrz jeszcze ile lat funkcjonuje NASA a ile lat ESA.
    Mnie po prostu mocno rozbawiło narzekanie na EU (urzędasy i te pe) z jednoczesnym marudzeniem jaki to mały wkład EU.
    Nie da się mieć ciasta i zjeść ciastka. Albo Europa Ojczyzn (i mały budżet ESA) albo państwo Europa (mniej czy bardziej federacyjne) i gigantyczny budżet ESA. Proste i nieskomplikowane.
    ...No ba, 0,9% budzetu ESA t owklad Polski, czyli mamy jak w morde strzelil 0,9% do osiagniec tej agencji
    A Twardowski to niby co?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wind Mill Zobacz posta
    Tak, popatrz jeszcze ile lat funkcjonuje NASA a ile lat ESA.
    Mnie po prostu mocno rozbawiło narzekanie na EU (urzędasy i te pe) z jednoczesnym marudzeniem jaki to mały wkład EU.
    Nie da się mieć ciasta i zjeść ciastka. Albo Europa Ojczyzn (i mały budżet ESA) albo państwo Europa (mniej czy bardziej federacyjne) i gigantyczny budżet ESA. Proste i nieskomplikowane.
    ESA funkcjonuje od lat 70-tych. Najwiekszy wklad w nia finansowo maja Niemcy i Francja, a Niemcy to 1/4 gospodarki UE praktycznie.
    A w drugiej czesci bardzo, ale to bardzo sie mylisz. I ci to zaraz udowodnie bez wchodzenia w polityke.
    Otoz kiedy UE jeszcze nawet nie bylo, (a urzedasom sie nawet nie snilo o federacjoznizmie) tylko najpierw Europejska wspolnota wegla i stali a potem EWG, to jakos te panstwa bez problemu wspolnie ponosily o wiele wieksze wydatki na NATO (do czasu rozpadu ZSRR).
    Francja jakos miala hajs zeby przeprowadzac duzo prob atomowych itp.

Tazke jest to tylko kwestia priorytetow i czy ktos chce
    Fuji S5Pro / F801 / Reflecta / N16-85VR / N50f1.4G / T70-300 / S24-70HF / H50f2 / Benro A-198n6 / Triopo B3 /
    Pozdrawiam, Krzysiek.

Domyślnie

Kolejny przykład od czapy.
    Francja robiła dużo prób atomowych, bo chciała - miała taki mocarstwowy kaprys (bo nawet nie rzeczywista potrzebę).
    O wiele większe wydatki na NATO - na całym świecie są o wiele większe wydatki na zbrojenia niż na programy kosmiczne po pierwsze, zagrożenie ze Wschodu po drugie i najważniejsze. Zatem żaden argument w dyskusji.

"Tazke jest to tylko kwestia priorytetow i czy ktos chce " - sam piszesz o co chodzi tylko jakoś słabo ze stosowaniem tej wiedzy.

Jak już wcześniej wspomniałem, jedno państwo znacznie łatwiej może sobie na takie kaprysy sypać kasą, niż jakaś EU, która nawet nie jest federacją.

Domyślnie

Przykład z NATO był bardzo dobry, bo wydatki na zbrojenia za czasów zimnej wojny były o wiele większe niż obecnie w Europie.
    Przestali płacić na NATO duże składki, no to można by tylko część tej kasy przeznaczyć na eksplorację kosmosu, żeby nie być non stop w ogonie.

Ale widzę, że jednak dyskusja z tobą z rodzaju tych bezsensownych.
    To pozostawię cię z ostatnim słowem że Europa jest potęga w podboju kosmosu a byłaby zapewne jeszcze wieksza gdyby była federacja bez żadnych Państw
    Szczęśliwy?

P.s Dziwne że jednak ZSRR który nie kojarzy się chyba nikomu na świecie z bogactwem, scigal sie z USA w wyścigu kosmicznym i swoje jednak zrobił.
    Pozdrawiam, Krzysiek.

Domyślnie

Przykład z NATO był bardzo dobry, bo wydatki na zbrojenia za czasów zimnej wojny były o wiele większe niż obecnie w Europie.
    Przestali płacić na NATO duże składki, no to można by tylko część tej kasy przeznaczyć na eksplorację kosmosu, żeby nie być non stop w ogonie.

Ale widzę, że jednak dyskusja z tobą z rodzaju tych bezsensownych.
    To pozostawię cię z ostatnim słowem że Europa jest potęga w podboju kosmosu a byłaby zapewne jeszcze wieksza gdyby była federacja bez żadnych Państw
    Szczęśliwy?

P.s Dziwne że jednak ZSRR który nie kojarzy się chyba nikomu na świecie z bogactwem, scigal sie z USA w wyścigu kosmicznym i swoje jednak zrobił.
    Mogę pozostać ze słowem, iż Europa jest potęgą, szczególnie że to nie moje słowo.

P.S. Porównaj sobie poziom życie w EU, która się nie ścigała, z poziomem w ZSRR, który się ścigał. I cóż człowiekowi radzieckiemu, poza dumą z pierwszego - drugiego miejsca, z tego wyścigu?

Domyślnie

i kolejny wątek zaśmiecony przez kłótnię dwóch-trzech userów
    możliwe, że się nie znam a monitor mam słaby

Strona 5 z 12 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni