Bardziej obawiałbym się polara a nie szaraków. Chociaż na winietę trzeba uważać szczególnie jak filtr ma szerszy pierścień
Szukaj
Bardziej obawiałbym się polara a nie szaraków. Chociaż na winietę trzeba uważać szczególnie jak filtr ma szerszy pierścień
polar to wiem, ale o szare się wolę upewnić
z winietą szerokiego pierścienia też wiem, no ale to już kwestia slim czy regular
możliwe, że się nie znam a monitor mam słaby
Przy tak "szerokim" obiektywie samo slim niestety nie ratuje przed winietowaniem na 14 mm
Paręnaście postów wyżej (#187 i dalej) podpytywałem o doświadczenia w tym temacie, co by nie wyważać otwartych drzwi. Jasne było, że pierścień musi być z tych wąskich, a jak napisał Krzysztofh nawet slim 3 mm dawał winietę zanikającą przy +/- 16 mm.
Po przeglądzie oferty z maja br. - może w międzyczasie pojawiło się coś ciekawszego, nie śledziłem rynku - wybór padł na filtr o grubości pierścienia 3,1 mm i ... niestety go zwróciłem, bo dawał wyraźną winietę na 14 mm.
Osobiście jeżeli już używam tego obiektywu, to głównie w terenie gdzie ogniskowa 14 mm gości wówczas dość często. Oznacza to również, że na większości zdjęć niebo w kadrze jest i winietka wówczas też by była. A że nie jestem biegły w obróbce, to by mnie coś .... trafiło, jak miał bym obrabiać większość zdjęć z takiego wypadu, dlatego na ten czas działam jednak bez filtra, choć pewnie jednak czegoś dalej będę szukał.
Inaczej mówiąc pierścienie 3-3,1 mm w przypadku tego obiektywu będą jednak dawały na 14-16 mm winietę. Jednym to będzie przeszkadzać, innym nie - zależeć to pewnie będzie głównie od tego, co pojawi się w kadrze.
p.s.
Rozwiązaniem mogą być systemy ramkowe, ale to już inny temat i koszt.
NIKON Z6II | FTZ | N 50/1.4 G |N 14-30/4 S | N 24-70/4 S | SB-900 | SanDisk CFexpress 128 GB | Velbon ULTRA VOXi L + Triopo B-1
Można się zastanowić nad pierścieniem redukcyjnym z 82 na więcej, bo on sam jest bardzo cienki, ale wtedy filtr będzie drogi. Z filtrami ramkowymi też trzeba uważać, bo mocowałem uchwyt z systemu Hitech Firecrest 100, więc dość wysoka półka i zanotowałem również winietę na 14mm.
https://m.youtube.com/watch?v=7UmUWfgKEtY
Facet założył Nisi V5 i Haida M10 na 14-30
To jest właśnie to o czym pisałem. Winieta pojawia się od pierścienia mocującego system na gwincie obiektywu. Gdyby zastosować pierścień redukcyjny z 82 na więcej, pewnie można by uniknąć winiety, lub ją zminimalizować. W moim przypadku Hitecha Firecrest System przy 16mm już jest całkiem poprawnie i można z tym, żyć, ale przy 14mm nie koniecznie.
Czytam, co piszecie i oglądam (w ViewNX-i) RAW-y z 14-30 na ogniskowej 14 mm i żadnej winiety nie widzę. Używam filtra Marumi Fit+Slim MC.
Teraz się zastanawiam, czy to zasługa filtra, czy programu w którym przeglądam i wywołuję RAW-y?
No popatrz... Ty to masz szczęście. Masz elegancką sztukę bez winiety. bez zniekształceń.
A ja na taki paździerz trafiłem.
Redukcja winiety w puszcze ustawiona na normal.
I po korekcji winiety o +3,5 EV i "zgaszeniu" przepałów.
To szkło musi być dobre, bo natywne. Nie jakiś kundel.
I na pewno jest warte 1200 euro.
.
Ostatnio edytowane przez paparapa ; 30-11-2021 o 12:03
Masz jakąś uwaloną sztukę, może zaliczyło glebę gdzieś zanim dotarło do ciebie.
Skontaktuj się z nami