od 12 w góre, świetna kolorystyka
Szukaj
od 12 w góre, świetna kolorystyka
Ta seria pliszek z lusterkiem jest fajna, delikatny brak ostrości mi nie przeszkadza, ogólnie fotki mi się podobają.
Ps. podoba mi się również twoja stopka, szczególnie tutaj robi dobre wrażenie.![]()
http://www.krupienko.pl/galeria/
Przyznam że mając w pamięci Twoje wywody na temat możliwości technicznych canona i Twój pewny siebie ton, zaglądałem tu z nadzieją ujrzenia czegoś po czym szczęka mi padnie. Tymczasem foty bardzo przeciętne; Wydaje mi się że albo masz coś nie tak z AF albo kłopoty z zapanowaniem nad automatyką aparatu. Co do walorów artystycznych nie będę się wypowiadał.
N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9
Paweł
Ja myślę że ten brak ostrości jest podyktowany pogonią za brakiem szumu.
Ja lubię szum: wiatru, morza, byle nie za głośny, nawet ten szum z matrycy, jeśli nie drażni ucha może być.
Przeglądnąłem galerię kolegi i właściwie to wszystkie fotki są takie hmmm ? plastikowe, ale momenty nieprzeciętne, wniosek- fotograf jest dobry, tylko sprzęt go ogranicza, ale cóż w końcu nie ma "duszy"![]()
chwila, chwila... jeśli ostrość jest tylko nie tam gdzie powinna być to nie wina odszumiania, tylko braku kontroli na AF albo brakiem właściwej GO. Jeśli 2. plan tak rozprasza, że trzeba się doszukiwać pierwszego to nie wina odszumiania. Jeśli zdjęcia w kontrze są robione przy tak ostrym słońcu że zjedzone są praktycznie kolory, a wyciągne na siłę cienie są płaskie jak deska, to też nie świadczy o odszumianiu. Najlepsza chyba czapla, ale jeśli słońce jest takie jak wynika to z oświetlenia skrzydeł, to WB zrąbany na maksa. Niskie słońce nigdy nie oświetli takim światłem bieli czapli. powinno być ciepło, jest zimno.
Oczywiście są także pozytywne elementy. Ale tak jak napisałem, po wypowiedziach autora, które mogłem przeczytać na tym forum spodziewałem sie czegoś więcej niż przeciętności.
N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9
Paweł
Paweł,Zamieszczone przez Pawel
Czepiasz siętrochę.
Pliszki są fajne - do 12 naprawdę trudno się przyczepić, fajny, spokojny kadr, miłe kolory.
Mi się bardzo podoba.
Co więcej wydaje mi się, że to "obiektywnie" przyzwoite zdjęcie, a subiektywnie - jak ktoś lubi to bardzo fajne.
Od strony "techniki" dla mnie ważniejsze są kolory i kadr niż dramatyczna ostrość (ale o tym to myśmy już rozmawiali)
Pozdrawiam serdecznie
Paweł jesteś mistrzem więc wiesz co mogło być skopane, ja aż tak się nie zagłębiam w detale, bo moim zdaniem cóż można wywnioskować z miniaturek jakimi są fotki 800/600 gdzie nawet kompresja potrafi odszumić i zatrzeć szczegóły.
Pliszki z ich idealnym wręcz odbiciem podobają mi się, i jak już napisałem nie przeszkadza mi aż tak bardzo brak ostrości, w końcu nie wiadomo jakie są w oryginale.
Kuba ostro jedzie po Nikonie, to prawda, ale fakt że tu zagląda być może wynika z wątpliwości czy nie przejść na system z "duszą" ludzie często różnie reagują.
Oglądałem jego galerię i naprawdę dużo tam akcji, której mnie bardzo brakuje, może dlatego zazdrośnie patrzę na te fotki.
Przeciętne to chyba trochę zbyt krytycznie powiedziane, może raczej klasa średnia.![]()
tomajk, Ty się tu proszę ze mnie nie nabijaj![]()
Ok. Co do moich uwag dotyczących zdjęć autora wątku, zadecydowało emocjonalne nastawianie. Ale nie było to pieniactwo i mam nadzieję, że merytorycznie to uzasadniłem. Prawda jest też taka, że gdyby nie ta jazda po nikonie którym się nie da robić zdjęć, to kryteria oceny byłby zdecydowanie mniej surowe i pewnie walory techniczne miałyby mniejsze znaczenia![]()
Niech Wam będzie że się trochę czepiam![]()
D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9
Paweł
Cieszę się, że do mnie zawitaliście.
Zanim przedstawię kolejne fotki mam dwa krótkie komentarze.
Fakt, że jestem moderatorem na CB i stosuję Canona uważając, że to najlepszy dla mnie sprzęt wydaje się wywoływać nieustanną (choć kulturalną zazwyczaj) agresję. Nie "jadę" i nie jeździłem po Nikonie, bo mi za to nikt nie płaci. Po prostu uważam, że (przynajmniej do bardzo niedawna) Canon posiadał lepszą propozycję i tą opinię wyrażam. Nie inputujcie mi nienawiści do Nikona, bo zacznę prosić o cytaty. To przecież bez sensu.
Druga sprawa: twierdzenie, że opinia o jakimkolwiek sprzęcie ma być w ścisłej relacji do poziomu fotografii jest, bez obrazy, jedną z głupszych rzeczy którą ostatnio słyszałem. Jestem pasjonatem, bez nadęcia.
Koniec z gadaniem, zapraszam na kolejne (starsze już nieco) fotki.
17
18
19
Zapraszam![]()
Używam sprzętu bez duszy. Duszę mam ja.
www.jakubszyma.pl . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . www.szyma.com
Skontaktuj się z nami