Close

Strona 5 z 22 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 212

Domyślnie

zaryzykowałem i otworzyłem wątek
    oto linki do zdjęć:
    http://web.canon.jp/imaging/eosd/eos.../landscape.jpg - widoczek ponad 16 MB do pobrania
    http://web.canon.jp/imaging/eosd/eos...s/portrait.jpg - portrecik 9,5 MB
    ilość szczegółów robi wrażenie

mam wielką prośbę - prosze od teraz wypowiadac się w temacie tej puszki, a nie walczyć o to kto lepszy.
    watek będzie pod szczególnym nadzorem i w razie gdyby się temperatura w nim podniosła znowu zamknę.
    Mineło sporo czasu i może to spowodowało lekkie wyciszenie? mam nadzieję. No i w międzyczasie pojawiła się zapowiedź D3 - wreszcie FF u Nikona co może wpłynie jakoś na te dyskusje.
    A body canona naprawde jest ciekawe i dobrze by miało swój wątek na tym forum.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 15-09-2007 o 01:09
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    ...A body canona naprawde jest ciekawe i dobrze by miało swój wątek na tym forum.
    Portrecik jest ok i to co na nim widzę się bardzo podoba. I cholerycznie się cieszę, że się firmy starają by sprzęt odzwierciedlał rzeczywistość coraz lepiej.
    A ten kto to wykorzysta do tego by udowadniać wyższość jednych nad drugimi jest gupi.
    dobranoc wszystkim

Domyślnie

[wyedytowano]
    Ostatnio edytowane przez spiritwood ; 15-09-2007 o 13:38

Domyślnie

tak jak napisałem, fajny sprzęt tyle że drogi. Jeśli komuś bardzo zależy na pikselach to można się zastanowić. Ale jak do tej pory 1dsmk2 który miał niewiele mniejsza rozdzielczość nie cieszył się zbytnim zainteresowaniem.
    Jak się ma to 21 do 12mpix pokazuje zdjątko poniżej:
    O portrecie się nie wypowiem, ale co do krajobrazu, to na tych 12mpix d2x da na pewno nie gorszą jakość zdjęć (kolory, ostrość, przejścia tonalne)
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

Paweł

Domyślnie

Ja nie wiem... mam coś z oczami... fotka krajobrazowa dobra ale dodatkowo na CB piszą, że z tego zdjęcia czytają rejstracje z samochodów, metki z ubrań ludzi... mnie to jakoś nie wychodzi.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez roofman Zobacz posta
    Ja nie wiem... mam coś z oczami... fotka krajobrazowa dobra ale dodatkowo na CB piszą, że z tego zdjęcia czytają rejstracje z samochodów, metki z ubrań ludzi... mnie to jakoś nie wychodzi.
    To chyba ktos z nadwzrocznoscia bo ja chociaz bardzo sie staram nie widze takich szczegolow.

IMHO 22 Mpix w lustrzance maloobrazkowej daje spore mozliwosci dzieki olbrzymiej wrecz liczbie szczegolow na zdjeciu. Do tego calosc opakowana w korpus o rozsadnych rozmiarach, z af i roznymi szmerami bajerami. Wielbiciele dobrej jakosci zdjec do duzych wydrukow dostaja do reki swietne narzedzie. Co bardzo wazne w narzedziu tym mozna korzystac z wysokich ISO czego o konstrukcjach potocznie zwanych srednio formatowymi powiedziec nie mozna.

Natomiast prawda jest taka ze jakosciowo chociazby do hassela z H101 P30+ to jeszcze temu aparatowi sporo brakuje. I to nawet nie chodzi o mniejsza ilosc pikseli ale przejscia tonalne, odwzorowanie szczegolow i ogolnie pojeta plastyke.

Domyślnie

No cóż, puszka bardzo wysokich lotów. Tylko poczekajmy na finalne D3, choć to chyba nie ten segment.
    To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez McKane Zobacz posta
    To chyba ktos z nadwzrocznoscia bo ja chociaz bardzo sie staram nie widze takich szczegolow.

IMHO 22 Mpix w lustrzance maloobrazkowej daje spore mozliwosci dzieki olbrzymiej wrecz liczbie szczegolow na zdjeciu. Do tego calosc opakowana w korpus o rozsadnych rozmiarach, z af i roznymi szmerami bajerami. Wielbiciele dobrej jakosci zdjec do duzych wydrukow dostaja do reki swietne narzedzie. Co bardzo wazne w narzedziu tym mozna korzystac z wysokich ISO czego o konstrukcjach potocznie zwanych srednio formatowymi powiedziec nie mozna.

Natomiast prawda jest taka ze jakosciowo chociazby do hassela z H101 P30+ to jeszcze temu aparatowi sporo brakuje. I to nawet nie chodzi o mniejsza ilosc pikseli ale przejscia tonalne, odwzorowanie szczegolow i ogolnie pojeta plastyke.
    No właśnie dlatego ten sprzęt jest taki niszowy... średniego formatu nie zastąpi a do pozostałych zastosowań na kiego wała 21mpix ? Marketingowo ładnie wyglada: wszystkomające 21mpix w kompaktowym opakowaniu
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

Paweł

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawel Pawlak Zobacz posta
    No właśnie dlatego ten sprzęt jest taki niszowy... średniego formatu nie zastąpi a do pozostałych zastosowań na kiego wała 21mpix ? Marketingowo ładnie wyglada: wszystkomające 21mpix w kompaktowym opakowaniu
    Niszowy to chyba nie za dobre slowo. Bedzie stosowany tam gdzie sie zwroci czyli studio, moda itp. U nas w kraju pewnie nie zdobedzie super popularnosci natomiast na zachodzie przy takiej cenie mysle ze szybko znajdzie nabywcow.

Poza tym istnieje jeszcze jeden segment nabywczy. Firmy ktore pozyczaja sprzet do konkretnych zadan. Kilku moich znajomych wspominalo ze pozycza czasami 1dsMkII jak maja grubsza robote. To samo tyczy sie zreszta hasseli. Przeciez nikt normalny tego nie kupuje tylko dzwoni, przyjezdza Pan z walizeczka w ktorej jest body z cyfrowa scianka i szklami ktore sie zamowi. Fakt ze cena za 24h Hassela jest spora ale juz 1dsMkII z tego co slyszalem do przelkniecia.

Jesli chodzi o pytanie po kiego wala 20 Mpix. No coz to nieco przewrotne bo tak naprawde d2h ma 4 Mpix a do reporterki byl idealny. Po co wiec dzisiaj 8-10 Mpix ... a juz 12 w d3 to totalna przesada ... az 3 x wiecej niz d2h.

Tak naprawde wszystko to opiera sie o jedna prosta zasade ... "Latwiej kijek pocienić niz go potem pogrubasić".

Latwiej w PS wyrzezbic cos z 22 Mpix i zrobic z tego plakat, okladke czy duza odbitke niz meczyc sie na 8 Mpix focie szczegolnie jak np trzeba cos przyciac bo nie pasuje do ideii. Dla przecietnego pstrykacza to przesada oczywiscie ale jak sie robi wieksze projekty to kazdy piksel sie przyda.

sailor
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez McKane Zobacz posta
    Niszowy to chyba nie za dobre slowo. Bedzie stosowany tam gdzie sie zwroci czyli studio, moda itp. U nas w kraju pewnie nie zdobedzie super popularnosci natomiast na zachodzie przy takiej cenie mysle ze szybko znajdzie nabywcow.
    szczerze mowiac raczej watpie. 1dsmarkII tez jakos nie byl rozchwytywanym sprzetem. do reporterki starczyl spokojnie ten bez s. 21mp to super sprawa ale nie nalezy zapominac o samym rozmiarze matrycy w srednim formacie i tonalnoscia jaka sredni format daje. dlatego w studio zastosowanie nadal beda mialy srednie formaty i dlatego tez mysle ze podobnie jak jego starszy brat dsIII zostanie rewelacyjnym okretem flagowym ale takim bardizej na wystawe.

Poza tym istnieje jeszcze jeden segment nabywczy. Firmy ktore pozyczaja sprzet do konkretnych zadan. Kilku moich znajomych wspominalo ze pozycza czasami 1dsMkII jak maja grubsza robote. To samo tyczy sie zreszta hasseli. Przeciez nikt normalny tego nie kupuje tylko dzwoni, przyjezdza Pan z walizeczka w ktorej jest body z cyfrowa scianka i szklami ktore sie zamowi. Fakt ze cena za 24h Hassela jest spora ale juz 1dsMkII z tego co slyszalem do przelkniecia.
    wypozyczenie hassella ze scianka i operatorem wcale nie jest takie kosztowne. w warszawie ceny kraza w okolicach 1,5kpln/dzien przy duzych sesjach da sie to wrzucic w koszty.
    nie wiem czy jest wtedy pozyczac markaIII. przynajmniej ja bym sie mocno zastanowil.

Strona 5 z 22 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów