Close

Strona 232 z 272 PierwszyPierwszy ... 132182222230231232233234242 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 311 do 2 320 z 2712

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Trochę pomieszałeś, jak masz powyłączane "polepszacze" obrazu to nie zobaczysz efektu teatru na filmach itp na telewizorze z matrycą 100Hz, ale sport i szybka akcja już będzie lepszej jakości.

- - - - kolejny post - - - - - -

Podaj definicję "kablówki". Ja kablówkę ostatni raz miałem 15 lat temu, ale to już był dekoder cyfrowy i podłączenie przez HDMI.
    Od 2017 do jakoś 2019 prawie 3 lata nie miałem kablówki... Obecnie mam razem z internetem od Orange... To nie wiem, kablówka internetowa bo to ze światłowodu leci i co... Obraz nie jest zły... Ale wątpię by tam któreś kanały leciały w 100hz czy 50... A jakieś sztuczne podbijanie tych Hz raczej nie będzie dobrym rozwiązaniem... To jak z 25 klatek byśmy chcieli mieć 100 to co telewizor je na produkuje...? te dodatkowe klatki? ja rozumiem marketing ale bez przesady.
    Dlatego uwazam że te 100hz w TV bardziej przyda się w konsolach, czy graniu na mocnym pc, albo oglądaniu jakiś filmików z gopro nakręconych w 120 fps (jakieś slowmotion), wtedy da się zobaczyć te 100fps na telewizorze...ale nie dzięki signałowi z kablówki takiej standardowej... Chyba że ktoś ma jakieś nie wiem, kablówkę z NASA
    Z8 | S 24 1.4 ART | 35+50+135 1.8 S | FTZ II | SB700
    Było D90 | D7100 | 2 x D750 | Z6 II

ksh
    Gość

Domyślnie

To sztuczne podbijanie ( uzupełnianie klatek ) dobrze działa ale nie ma sensu do tego dopłacać, taki bajer, który zauważa tylko ten co o tym wie.

Domyślnie

Pod konsole choć warto zauwazyć ze standardem jest 30kl-60kl@4k i choc nowa generacja umożliwia 120kl/sec to taki np Control(czyli gra poprzedniej generacji) z włączonym RT wciąż idzie w 30fps xD

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sokolnik Zobacz posta
    Od 2017 do jakoś 2019 prawie 3 lata nie miałem kablówki... Obecnie mam razem z internetem od Orange... To nie wiem, kablówka internetowa bo to ze światłowodu leci i co... Obraz nie jest zły... Ale wątpię by tam któreś kanały leciały w 100hz czy 50... A jakieś sztuczne podbijanie tych Hz raczej nie będzie dobrym rozwiązaniem... To jak z 25 klatek byśmy chcieli mieć 100 to co telewizor je na produkuje...? te dodatkowe klatki? ja rozumiem marketing ale bez przesady.
    Dlatego uwazam że te 100hz w TV bardziej przyda się w konsolach, czy graniu na mocnym pc, albo oglądaniu jakiś filmików z gopro nakręconych w 120 fps (jakieś slowmotion), wtedy da się zobaczyć te 100fps na telewizorze...ale nie dzięki signałowi z kablówki takiej standardowej... Chyba że ktoś ma jakieś nie wiem, kablówkę z NASA

Zupełnie mylisz pojęcia. Co innego strumień danych, a zupełnie co innego kodek. I zupełnie co innego odświeżanie matrycy, a co innego ilość klatek na sekundę.

Ogólnie priorytetem jest bitrate jakie da się uzyskać, możliwości serwera wysyłającego i kodeki zastosowane w samy TV. Obecnie na szczycie stoi Dolby Vision, ale to są w zasadzie są w stanie ogarnąć tylko dobre projektory kinowe lub OLEDy w domu (HDR + 12 bitowy kolor + dynamiczne dane przetwarzania obrazu). No i oczywiście materiał musi być w DV podany przez źródło.
    To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koesh Zobacz posta
    To sztuczne podbijanie ( uzupełnianie klatek ) dobrze działa ale nie ma sensu do tego dopłacać, taki bajer, który zauważa tylko ten co o tym wie.
    Ja nie mówię o uzupełnianiu klatek. Do tego wcale nie musi być panel 100Hz, efekt teatru z upłynnianiem może być i na 50 Hz.

Cytat Zamieszczone przez sokolnik Zobacz posta
    Widać kompletny brak wiedzy w tym zakresie, no ale jest ona ogólnodostępna więc ja nie będę się produkował.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

ksh
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Ja nie mówię o uzupełnianiu klatek. Do tego wcale nie musi być panel 100Hz, efekt teatru z upłynnianiem może być i na 50 Hz.
    Sprecyzujmy czy chodzi o TV i np filmy czy o gry bo to dwie różne sprawy.

Domyślnie

Chyba tak niekoniecznie dwie różne sprawy. Zarówno podczas gier, jak i w filmie (dynamiczne sceny), oglądania sportu w TV, obraz na TV 100 Hz będzie bardziej płynny (mniejsze ewentualne smużenie). Różnica na korzyść TV 100 Hz po prostu będzie bardziej widoczna podczas grania.

ksh
    Gość

Domyślnie

No tak ale jak ci ten mecz nagle zrobi się płynny ?
    Smużenie to też nie jest kwestia czy 50Hz czy 100Hz.

Nie twórzmy nowych legend i mitów ponieważ dobry ( zaznaczam dobry żeby reszta parametrów nie byłą śmieciowa ) 50Hz da ci taki sam obraz jak 100Hz jeśli masz zwykłe źródło, nie słyszałem o materiałach video z większą ilością klatek jak 60.

Zysk masz z materiału i czy ma 25/30 czy 50/60 fps, a nie czy TV ma 50Hz czy 100Hz.

Domyślnie

No przecież nie chodzi o upłynnianie gier, to mija się z celem i wygląda koszmarnie, nie mówiąc że spada input lag.

No tak ale jak ci ten mecz nagle zrobi się płynny ?
    Smużenie to też nie jest kwestia czy 50Hz czy 100Hz.

Nie twórzmy nowych legend i mitów ponieważ dobry ( zaznaczam dobry żeby reszta parametrów nie byłą śmieciowa ) 50Hz da ci taki sam obraz jak 100Hz jeśli masz zwykłe źródło, nie słyszałem o materiałach video z większą ilością klatek jak 60.

Zysk masz z materiału i czy ma 25/30 czy 50/60 fps, a nie czy TV ma 50Hz czy 100Hz.
    Teraz i Ty mylisz częstotliwość odświeżania panelu telewizora i liczbę klatek na sekundę materiału źródłowego.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

ksh
    Gość

Domyślnie

Nic nie mylę.

Strona 232 z 272 PierwszyPierwszy ... 132182222230231232233234242 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów