Close

Strona 1764 z 1914 PierwszyPierwszy ... 764126416641714175417621763176417651766177418141864 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 17 631 do 17 640 z 19131

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fafniak Zobacz posta
    Ale przyznasz że stosowane przez sony keszbeki to paranoja realizacyjna?
    Właśnie wypełniałem dla obiektywu 20mm w powiązaniu z zakupem a7III - no kur... nie wiem czy dobrze zrobiłem - serio
    Przyznałem post wyżej Z tym, że byłem przekonany, iż tylko Sony jest takie kreatywne, ale gdzieś tu na forum (albo na innym) ludzie mnie uświadomili, że np. u Canona też się trzeba bawić w wycinanki Albo trzeba było, nie wiem jak jest obecnie.
    Cytat Zamieszczone przez zdyboo Zobacz posta
    ...W niektórych krajach to tradycja nawet przy zakupach powszechnego towaru, a co dopiero dóbr droższych...
    U nas może nie ma takich tradycji kupieckich, może za bardzo taka postawa kojarzy nam się z z określeniem na...w sumie nie będę kontynuował, ale nawet w Polsce to jest normalna praktyka. Szczególnie przy dobrach bardziej luksusowych, do których zaczyna zaliczać się sprzęt fotograficzny. Jestem ciekaw ile osób kupiło np. nowy samochód w cenie katalogowej?
    Ostatnio edytowane przez cz4rnuch ; 29-12-2020 o 13:20

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cz4rnuch Zobacz posta
    Problemem jest to, że interesy kupujących rzadko zbiegają się z interesami sprzedających Mnie też marzy się świat gdzie w każdym sklepie jest najniższa z możliwych cen i sprzedawca nie chce na mnie dodatkowo zarobić, ale to chyba raczej utopia. A frajerem byłem nie raz, mam tego świadomość
    Ogólnie mam wrażenie że obecnie wszystko trzeba 'wywalczyć'. I to nie w dobrym znaczeniu walki... Po prostu nie ma z nikim współpracy, nawet jak się ma wspólny cel to jest walka - czy to sklep z klientem czy pracownik z pracodawcą czy usługodawca z usługobiorcą...:P

No i przecież są sklepy gdzie od początku jest normalna cena, co nie da się? Trzeba nabijać klientów w innym sklepie?
    Są też sprzęty sprzedawane bez cashbacków (przypomnijcie sobie ile kosztowały szkła sony zanim zaczęły być cashbackowane...). A nie jakieś sztuczne podnoszenie cen aby co jakiś czas je obniżyć i wyciągnąć dodatkowo od kupujących dane, przy okazji naciągnąć na wyższe koszty tych co się nie orientują że są takie oferty...

Taka jest u nas po prostu kultura biznesu i jakość usług. Zostaje nacisk portfelem, dawanie dobrego przykładu i piętnowanie złych zachowań.
    A7III + CV15/4.5v3 + CV21/3.5 + FE24-70/4 + FE35/1.8 + Batis 85/1.8 + STF100/2.8G + 70-300G

Domyślnie

.... Jestem ciekaw ile osób kupiło np. nowy samochód w cenie katalogowej?
    Jak Volvo czy BMW to się nie da, ale jak kupujesz Kia (i zwykle Toyotę) to zwykle możesz wynegocjować ...dywaniki. Z kilku znanych mi marek Kia trzyma się cennika jak zaklęta.

Swoją drogą ciekawa jest np. dzisiejsza rozpiętość cen Nikona Z5 w Polsce. Od 5kpln do 6kpln za korpus.
    Pozdrawiam Krzysiek vel kojot. | Z6III | N24-70/2.8S | N70-200/2.8S | N24-200 | N180-600 | V40/1.2 | kojotowe.pl l fikołki l

Domyślnie

Akurat negocjacje cenowe to normalna procedura. W niektórych branżach nikt sie temu nie dziwi. W niektórych krajach to tradycja nawet przy zakupach powszechnego towaru, a co dopiero dóbr droższych.
    Sklep podaje cenę jaka mu wychodzi z kalkulacji. I niekoniecznie jest ona być taka sama dla każdego. Kupując aparat z zestawem obiektywów i kupką akcesoriów łatwiej będzie powalczyć o rabat niż kupując tylko aparat. Jak kupujesz kilka aparatów też będzie łatwiej negocjować niż przy zakupie jednego.
    Negocjacje cenowe to często fikcja. W pewnym momencie wszyscy dają wyższą cenę bo wszyscy klienci są przyzwyczajeni do jej negocjacji No super system po prostu, nakręcanie samozadowolenia u klientów, którzy wytargali zniżkę a nie wiedzą że mogli większą Wolę system 'kupiłem w renomowanym sklepie który miał najtaniej' - szybko, sprawnie, uczciwie, satysfakcja jest.
    No i co innego kupować w sklepie stacjonarnym (mają wyższe koszty i często wyższe ceny na starcie) oraz co innego kupować więcej rzeczy - sprzedający ma tyle samo zachodu a więcej zarobi.

Cashback jaki by nie był wkurzający, widać sprawdza się jako narzędzie sprzedaży, bo większość producentów regularnie stosuje takie akcje.
    Dużo rzeczy się dobrze sprawdza co nie znaczy że są dobre dla obu stron/uczciwe/moralne.

Nie wiem tylko czemu większość ludzi uważa rozmowę o cenie produktu za jakąś ujmę, wstyd czy cebulactwo. Po drugiej stronie lady wszakże stoi człowiek jak każdy inny i ma świadomość, że sprzęt fotograficzny jest drogi. Ma też wytyczne od szefa w jakim zakresie może zmniejszyć tę kwotę. Tyle, że jak klient od pierwszego zdania aż kipi postawą, że nie chce być golony to negocjacje mogą być cokolwiek trudne.
    Negocjacje to nie ujma ani cebulactwo. Co innego iść do ulubionego sklepu, gdzie można porozmawiać, doradzić, porozmawiać o fotografii, gdzie się już zna sprzedawcę i kupuje od lat i chętnie wspomoże jego biznes bo stanowi to część naszego otoczenia i chcemy żeby trwał, a co innego praktyki które zmuszają do robienie przy każdym zakupie godzinnego researchu po kilkunastu sklepach żeby sprawdzić poukrywane ceny, policzyć promocje, przeczytać regulaminy jak się łączą a jak nie, kogo, kiedy obejmują, z jakim sprzętem się łączą zamiast mieć podane normalne ceny po wszystkich promocjach. Bo nawet tego im się często nie chce.

Ja podchodzę do tego w taki sposób, że nawet jak w jednym sklepie mnie ogolą, to w innym się nie dam i zawsze parę groszy będę do przodu.
    A prawda jest taka, że nigdy nie wychodzisz do przodu tylko czasem jesteś golony a czasem nie
    A7III + CV15/4.5v3 + CV21/3.5 + FE24-70/4 + FE35/1.8 + Batis 85/1.8 + STF100/2.8G + 70-300G

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ikit Zobacz posta
    Negocjacje cenowe to często fikcja. W pewnym momencie wszyscy dają wyższą cenę bo wszyscy klienci są przyzwyczajeni do jej negocjacji
    @Kojocisko wrzucał przykład z Nikonem Z5, gdzie dzisiejsza rozpiętość cen wynosi 1000 zeta, czyli ok. 20% ceny. Zatem to nie jest, tak że panuje jakaś zmowa cenowa i wszyscy podnoszą ceny, bo zostawiają margines na negocjację.

Dużo rzeczy się dobrze sprawdza co nie znaczy że są dobre dla obu stron/uczciwe/moralne.
    Czegoś jednak, te cashbacki trwają i obie strony transakcji z nich korzystają.

Negocjacje to nie ujma ani cebulactwo. Co innego iść do ulubionego sklepu, gdzie można porozmawiać, doradzić, porozmawiać o fotografii, gdzie się już zna sprzedawcę i kupuje od lat i chętnie wspomoże jego biznes bo stanowi to część naszego otoczenia i chcemy żeby trwał, a co innego praktyki które zmuszają do robienie przy każdym zakupie godzinnego researchu po kilkunastu sklepach żeby sprawdzić poukrywane ceny, policzyć promocje, przeczytać regulaminy jak się łączą a jak nie, kogo, kiedy obejmują, z jakim sprzętem się łączą zamiast mieć podane normalne ceny po wszystkich promocjach. Bo nawet tego im się często nie chce.
    Skoro Ci się nie chce, to nie marudź, że jesteś golony. Jesteś leniwy i nie chce Ci się poświęcić godziny na zakup sprzętu, którego będziesz używał przez wiele godzin. No nie mam słów.

A prawda jest taka, że nigdy nie wychodzisz do przodu tylko czasem jesteś golony a czasem nie
    Jak bym robił i myślał jak Ty, to pewnie tak by było.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

...No i przecież są sklepy gdzie od początku jest normalna cena, co nie da się? Trzeba nabijać klientów w innym sklepie?...
    Możesz podać przykład takiego sklepu gdzie od początku jest normalna cena? I przy okazji podać definicję tejże. Bo mnie też się kiedyś wydawało, że taka "najbardziej normalna" to jest tam gdzie jest najtaniej, lub względnie tanio po odrzuceniu niepewnych źródeł z Chin itp., ale potem zobaczyłem, że nawet tam gdzie jest najtaniej można napisać albo zadzwonić i jeszcze zbić tę cenę. Albo inaczej tam gdzie nie jest najtaniej zaproponują rabat, który okazuje się być lepszym niż tam gdzie "od początku" było niby normalnie. Ja się już takimi rzeczami nie przejmuję. Jeśli choćby w jednym sklepie jest cena, która dla Ciebie jest normalna to tam kupuj i nie zważaj na inne sklepy. Przecież nie ma to znaczenia, bo i tak musisz zdecydować się na jedno źródło.

Cytat Zamieszczone przez Kojocisko Zobacz posta
    Jak Volvo czy BMW to się nie da, ale jak kupujesz Kia (i zwykle Toyotę) to zwykle możesz wynegocjować ...dywaniki. Z kilku znanych mi marek Kia trzyma się cennika jak zaklęta...
    Ćwiczyłem temat ostatnio i choćby w tym magicznym czasie "wyprzedaży rocznika" można liczyć na coś więcej niż dywaniki. A moja kobiałka wiele lat pracowała w komisji motoryzacyjnej przy Izbie zrzeszającej trójmiejskich dilerów samochodowych stąd wiem jak wypaczony to rynek oraz, że można tu zyskać (lub stracić ) znacznie więcej niż dywaniki. No, ale powiedzmy nie chodziło mi o same profity, bo motoryzacją się nie interesuję i słabo się znam, ale o sam fakt, że ludzie w tej branży zazwyczaj nie mają oporów przy negocjowaniu i traktują to jako coś normalnego.

- - - - kolejny post - - - - - -

...Co innego iść do ulubionego sklepu, gdzie można porozmawiać, doradzić, porozmawiać o fotografii, gdzie się już zna sprzedawcę i kupuje od lat i chętnie wspomoże jego biznes bo stanowi to część naszego otoczenia i chcemy żeby trwał, a co innego praktyki które zmuszają do robienie przy każdym zakupie godzinnego researchu po kilkunastu sklepach żeby sprawdzić poukrywane ceny, policzyć promocje, przeczytać regulaminy jak się łączą a jak nie, kogo, kiedy obejmują, z jakim sprzętem się łączą zamiast mieć podane normalne ceny po wszystkich promocjach. Bo nawet tego im się często nie chce.
    Odnoszę wrażenie, że za bardzo dramatyzujesz. Wybranie się do ulubionego sklepu (pod warunkiem, że nie nie mieści się u Ciebie na ulicy) i zakupy, choćby w najmilszym towarzystwie, zajmą Ci znacznie więcej czasu niż odpalenie porównywarki i zapytanie w kilku sprawdzonych sklepach o rabat. Na tym się to kończy. Potem dostajesz ofertę lub przeprosiny, że nie mogą zejść z ceny. A jak tego Ci się nie chce to ja to robię za Ciebie i wrzucam tu do tematu okazje, które sam gdzieś zauważyłem Często nawet przeliczam vat na polski albo piszę jak można jeszcze coś odliczyć.
    Ostatnio edytowane przez cz4rnuch ; 29-12-2020 o 14:48

Domyślnie

@Kojocisko wrzucał przykład z Nikonem Z5, gdzie dzisiejsza rozpiętość cen wynosi 1000 zeta, czyli ok. 20% ceny. Zatem to nie jest, tak że panuje jakaś zmowa cenowa i wszyscy podnoszą ceny, bo zostawiają margines na negocjację.
    Przecież nic nie pisałem o zmowie cenowej i odnosiłem się do tego co sam napisałeś:

Akurat negocjacje cenowe to normalna procedura. W niektórych branżach nikt sie temu nie dziwi.
    Są takie dziedziny gdzie wszystko ma marżę na negocjacje.
    Inną ciekawostką są np. marże dla architektów które ma większość sklepów z wyposażeniem mieszkań - za promowanie ich rzeczy i zakupy u nich.

Czegoś jednak, te cashbacki trwają i obie strony transakcji z nich korzystają.
    No tak, ale super masz wybór. Jak byś mógł mieć 5000 i 500 cashbacku albo od razu 4500 to byś wolał się bawić w cashbacki?

Skoro Ci się nie chce, to nie marudź, że jesteś golony. Jesteś leniwy i nie chce Ci się poświęcić godziny na zakup sprzętu, którego będziesz używał przez wiele godzin. No nie mam słów.
    Tak, tu poświeć godzinę na ten sprzęt, godzinę na inny, godzinę na spodnie, godzinę na buty, na kurtkę, robisz dziesiątki jak nie setki zakupów rocznie, naprawdę nie szkoda Ci czasu? Na szczęście jeszcze nie wszędzie trzeba się tak doktoryzować ale zgadnij do czego doprowadza takie myślenie 'jesteś leniwy i nie chce Ci się poświęcić godziny na zakup sprzętu' Takie podejście doprowadza do eskalacji uciążliwych dla klientów rozwiązań.
    Daleko mi od bycia leniwym w szukaniu ofert, co nie znaczy że nie wolałbym tego czasu wykorzystać na rodzinę, fotografię, hobby. Jak byś zobaczył plik excelowy którym śledzę ceny obiektywów to byś się przewrócił:P

Możesz podać przykład takiego sklepu gdzie od początku jest normalna cena? I przy okazji podać definicję tejże.
    Normalna czyli OSTATECZNA, bez proszenia o obniżki, z policzeniem promocji itp.
    Był przykład sklepu który daje zniżki jak się zapyta. Równocześnie są tańsze sklepy które tego nie robią. A gdzie aktualnie będzie lepsza oferta - od tego jest porównywarka.

Odnoszę wrażenie, że za bardzo dramatyzujesz. Wybranie się do ulubionego sklepu (pod warunkiem, że nie nie mieści się u Ciebie na ulicy) i zakupy, choćby w najmilszym towarzystwie, zajmą Ci znacznie więcej czasu niż odpalenie porównywarki i zapytanie w kilku sprawdzonych sklepach o rabat. Na tym się to kończy.
    Jak napisałem, zakupy w sklepie stacjonarnym rządzą się innymi prawami. Już pomijam że można tam wpaść idąc gdzieś przy okazji ale jak się zna sprzedawcę od lat to można wpaść czysto towarzysko, niekoniecznie są to czasy zakupowe. Czemu ja w ogóle muszę takie rzeczy tłumaczyć?
    I jak też już pisałem, wszystko zależy od skali, jak się robi porównania raz na pół roku to nie ma problemu, jak zaczyna to eskalować to się robi problem.

Domyślnie

.Normalna czyli OSTATECZNA, bez proszenia o obniżki, z policzeniem promocji itp.
    Był przykład sklepu który daje zniżki jak się zapyta. Równocześnie są tańsze sklepy które tego nie robią...
    Nie znam takiego sklepu dlatego poprosiłem o przykład Znam za to polecane sklepy, które raz dadzą rabat a innnym razem nie czyli są i jednocześnie nie są sklepem z normalnymi cenami Poprosić o zniżkę możesz zawsze, najwyżej spotkasz się z odmową, a co do policzenia promocji czy cashbacku to chyba sam rozumiesz, że się nie da, bo raz, że cashback oferuje inny podmiot a dwa, że jeśli chodzi o promocję to może ona być obwarowana jakimiś dodatkowymi warunkami i nie przysługuje każdemu. Innymi słowy to w sumie każdy sklep spełnia Twój warunek odnośnie normalności ceny. Wystarczy, że nie poprosisz o obniżkę lub nie skorzystasz z promocji lub cashbacku Ja osobiście od normalnej ostatecznej wolę cenę możliwie najniższą i tego się będę trzymać

Domyślnie

Nie znam takiego sklepu dlatego poprosiłem o przykład Znam za to polecane sklepy, które raz dadzą rabat a innnym razem nie czyli są i jednocześnie nie są sklepem z normalnymi cenami Poprosić o zniżkę możesz zawsze, najwyżej spotkasz się z odmową, a co do policzenia promocji czy cashbacku to chyba sam rozumiesz, że się nie da, bo raz, że cashback oferuje inny podmiot a dwa, że jeśli chodzi o promocję to może ona być obwarowana jakimiś dodatkowymi warunkami i nie przysługuje każdemu. Innymi słowy to w sumie każdy sklep spełnia Twój warunek odnośnie normalności ceny. Wystarczy, że nie poprosisz o obniżkę lub nie skorzystasz z promocji lub cashbacku Ja osobiście od normalnej ostatecznej wolę cenę możliwie najniższą i tego się będę trzymać
    I ja życzę aby czasu Ci nigdy nie zabrakło

Natomiast nie spotkałem się nigdy z taką sytuacją żeby sklep dał normalnie (nie na promocjach/przy większych zakupach) rabat jeśli już ma najniższą cenę. Bez poparcia tego 'tu mają taniej ale wolałbym kupić u was' nie mają żadnego biznesu w tym żeby jeszcze obciąć marżę...

Domyślnie

@ikit
    Straszliwie dramatyzujesz.
    Każdy sklep podaje ostateczną cenę produktu. Akceptujesz ją, płacisz, cieszysz się produktem.
    Jak chcesz taniej to musisz włożyć minimum wysiłku w obniżenie tej ceny. Marcin napisał w jaki sposób.
    Pomijam już to, że z reguły akcja cashback to nie wymysł sklepu, a producenta czy dystrybutora. Zwrotu nie dostajesz od sklepu, ale od innego podmiotu. Sklep zatem nie może pokazać ceny obniżonej o kwotę zwrotu, bo u nich ten produkt kosztuje tyle co kosztował. Oczywiście oprócz cebulactwa polegającego na podnoszeniu cen, bo przecież jest cashback. Cashback nie jest obowiązkowy i nie chcesz się użerać z formularzami, wycinankami, rejestracjami itd. to nie musisz.

Już Ci napisałem, jak nie chcesz poświecić trochę czasu na zakupy, to przestań przynajmniej marudzić. W tej chwili jesteś jak jakaś primadonna, strasznie rozgoryczona, że nikt nie spełnia Twoich zachcianek.

Miałem krótki epizod w swoim życiu pracy za ladą jako sprzedawca i takie męczybuły co to wpadały dla towarzystwa, zwykle bardziej były traktowane jako utrapienie niż miła część dnia. Przyjdzie, nic nie kupi, a czas zajmie. Odkąd zobaczyłem jak to wygląda z drugiej strony przestałem tak robić. Nawet jak mam sprzedawców, którzy mnie po głosie poznają zanim sie przedstawię, to wiedzą, że dzwonię z konkretem i sprawę zakończę w kilka minut. Szanuję ich czas i w zamian też dostaję konkret, zamiast nic nie wnoszącej rozmowy, najczęściej o tym, że kiedyś to były czasy, a teraz nie ma czasów.

Dziwnym by było, żeby sklep, który ma najniższą cenę był skory do jej obniżki. Po to dali najniższą cenę, aby nie musieć jej dawać jeszcze niższej. Sprzedawcy zwykle dobrze się orientują w takich sprawach.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Strona 1764 z 1914 PierwszyPierwszy ... 764126416641714175417621763176417651766177418141864 ... OstatniOstatni