Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    Częstochowa

Post Zdjęcia szkolne

--------------------------------------------------------------------------------

Witam,mam prośbę , mam okazje robić zdjęcia w szkołach i przedszkolach,grupowe i indywidualne, posiadam D50, nikkor 28-80 wiem że to się nienadaje ,proszę o radę jaki obiektyw byłby najlepszy a jaki wystarczający, oraz sprawa oświetlenia ,mam SB 600 czy wystarczy jeśli nie to co jeszcze, statyw oczywiście jest.
    I jeszcze jedna sprawa , ile za takie zdjęcie można wziąć, grupowe oraz indywidualne .
    pozdrawiam "speedway "

Domyślnie

Nie ten dział

Ja się nie znam. Ale do grupowych jakiś szeroki tylko żeby zniekształceń nie było. A i jakaś jasna stałka może 50 albo 85 do przyjacielskich bo chyba takie też się robi

Heh pamiętam te zdjęcia jak nam robili z żenującą tabliczką:P może by warto pomyśleć nad inną formą
    Ostatnio edytowane przez legionize ; 13-09-2007 o 09:04

Domyślnie

mhmh ..
    czesto moze sie zdarzyc tak ze klasa Ci sie ustawi w miejscu gdzie jest bardzo wasko.
    Pamietam jak chodzilem do LO - to nasza Wychowawczyni zachciala sobie miec zdjecie kolo herbu szkoly czy czegos takiego - w ogole tam nie bylo miejsca ... a fotograf musial robic panorame bo nie mial niczego szerokiego.
    co do jakosci zdjec to nie pamietam tego.

co do obiektywow - nie wiem ile masz kasy na ta zakup ale mysle ze od 18-70 nikkor - mozesz zaczac. Moze dla niektorych jest ciemny ale takie zdjecia nie robi sie w warunkach arcy trudnych, wiec cos takiego powinno byc ok.
    jezeli bedzie ci malo swiatla- to moze tamron 17-50. Pozniej to juz chyba tylko pozostaje zakup nikkora 17-35 albo 17-55 ?

????

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez speedway Zobacz posta
    --------------------------------------------------------------------------------

Witam,mam prośbę , mam okazje robić zdjęcia w szkołach i przedszkolach,grupowe i indywidualne, posiadam D50, nikkor 28-80 wiem że to się nienadaje ,proszę o radę jaki obiektyw byłby najlepszy a jaki wystarczający, oraz sprawa oświetlenia ,mam SB 600 czy wystarczy jeśli nie to co jeszcze, statyw oczywiście jest.
    I jeszcze jedna sprawa , ile za takie zdjęcie można wziąć, grupowe oraz indywidualne .
    pozdrawiam "speedway "
    wystarczy mieć obiektyw 18-70 , zrobisz grupowe nawet w dość ciasnej sali a na długim końcu portrety
    sb 600 wystarczy do grupowych, portretów lepiej nie próbuj bo lipa bedzie, trza mieć przynajmniej błyskające żarówki i parasolki
    musisz mieć jakieś tło bo chyba na ścianie nie będziesz robił?
    ceny są różne zależy od regionu i jakości wykonania

Ps. nie ten dział

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez legionize Zobacz posta
    Ja się nie znam. Ale do grupowych jakiś szeroki tylko żeby zniekształceń nie było.
    ja też nie ale zaświtał mi taki pomysł - może panoramka i połączenie zdjęć

Domyślnie

Panorama szkolna może być ciekawa. Tylko nie dzieci siedzące grzecznie na krzesełkach ale bardziej naturalnie.inaczej

pebees
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez speedway Zobacz posta
    pozdrawiam "speedway "
    Witam!

Mam prośbę, mam okazję projektować samoloty i sprzęt medyczny, posiadam PC, Windows XP i Autocada, wiem, że to się nie nadaje, proszę o radę jaki program byłby najlepszy, a jaki wystarczający, oraz sprawa wydruków, mam HPLJ1100, czy to wystarczy jeśli nie co jeszcze, biurko oczywiście jest.
    I jeszcze jedna sprawa, ile za taki projekt można wziąć, samolotu i np. elektrokardiografu.
    pozdrawiam "pebees"

Domyślnie

Sprzęt medyczny wymaga bezwzględnie pilnika-zdzieraka Wiem bo sam wykonałem kilka urządzeń domowym nakładem.
    OT: Sprzedam skalpele rozklepane ze starych szprych.Tanio!!!!

Uśmiałem się od rana. Dzięki:P:P

Domyślnie

pebees ciężka sprawa...

speedway tym co masz zrobisz wszystko.. musisz tylko zdobyć jedną małą "rzecz" - praktykę!

zawodowcy posiadają własne studia, ciemnie, sprzęt studyjny, przenośny... mają wiele lat doświadczeń,
    a ty myślisz że jak kupiłeś sobie lusterko to będziesz trzepał kase jak oni, przepraszam ale to tak nie jest
    łatwo jak myślisz... fotografia to ciężka sztuka.. dlatego ja cykam rodzinkę, pieska, okazjonalnie jakieś
    prywatne imprezki.. i tylko dla przyjemności.
    przem

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez specjal Zobacz posta
    speedway tym co masz zrobisz wszystko..
    specjal... nie dramatyzuj
    i nie przesadzaj (-: nie zrobi tym portretów ani legitymacji w szkółce, konieczne są dodatkowe światła, statywy, tło
    i inne szkło. inwestycja około 2 k zł. Kasa ta jest do wyjęcia z tego biznesu w miesiąc, przy w miare obrotnym marketingu, i naprawde nie musi być mistrzem fotografii

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów