Close

Strona 214 z 272 PierwszyPierwszy ... 114164204212213214215216224264 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 131 do 2 140 z 2712

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robin102 Zobacz posta
    Szkoda było tych 50 zł na kabel nic nie wnoszący pozytywnego, za 9,90 zrobił by tą samą robotę. Kabel za kilka stówek miał by sens i dobrze wydane pieniądze.
    No i właśnie tu są dwie teorie:
    - Kabel hdmi nie powinien kosztować więcej jak 50 zł.
    - kabel hdmi ma sens jak kosztuje kilka stówek.

Najpierw przetestuję kabel za 90 zł z przesyłką niż za 300

Wysłane z mojego Samsunga przy użyciu Tapatalka.
    Z8 | S 24 1.4 ART | 35+50+135 1.8 S | FTZ II | SB700
    Było D90 | D7100 | 2 x D750 | Z6 II

ksh
    Gość

Domyślnie

Kabel za 90zł to też szaleństwo ale kto bogatemu zabroni.

Domyślnie

Idę po popcorn
    Pursue happiness with diligence

Domyślnie

Szkoda było tych 50 zł na kabel nic nie wnoszący pozytywnego, za 9,90 zrobił by tą samą robotę. Kabel za kilka stówek miał by sens i dobrze wydane pieniądze.
    O co on ma niby wnosić pozytywnego? Aromat waniliowy czy łazanki na kolację?!

Robin, wróć do podstaw fizyki, a potem poczytaj czy pooglądaj mądre materiały na temat zasad przesyłu danych na torze cyfrowym (pakiety, strumień, bity kontrolne itp.). Od siebie polecam kanał RS Elektronika na YT. Bo twierdzeniem, że kabel musi być "za kilka stówek" zwyczajnie się ośmieszasz. Chyba, że masz jakiś udział w strzyżeniu baranów na kasę - wtedy to jestem jeszcze w stanie zrozumieć.

Kabel ma być wykonany prawidłowo, zgodnie ze sztuką i konkretnymi standardami twórców danego protokołu. NIC ponad to.
    To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Zbanowany
    Miasto
    Wrocław Psie Pole, psia mać !

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rafał_Sz Zobacz posta

Kabel ma być wykonany prawidłowo, zgodnie ze sztuką i konkretnymi....
    I tu zgoda 102 procentowa. Kabel musi być dobrze zrobiony, bo to najsłabsze ogniwo systemu. Kable z półki 50-100 zł to ta sama liga kabli z kartonu, w kartonie urzadzenia sprzedawanych dawniej wraz ze sprzętem. Są dziś ładniej opakowane plastikowe koszulki i silikony, kolorowe farbki i złocenia a kupowane po 20-30 centów $ u producenta . Dobrze zrobione kable ze sztuką zaczynają się od 300-500 zł w zasadzie lepiej by było to określić na 100 $ w detalu. To jest taka półka cenowy równowagi. Pomijając moje dewiacje hobbystyczne to odebrałem gruntowne, bardzo gruntowne wykształcenie techniczne i stale się dokształcam, czasem nawet z nowinek, więc proszę nie wycieczkuj osobiście. Proszę. Nawet nie wiesz jak bliskie mi zawodowo są zagadnienia transmisji. Wytwarzałem łączówki, kable, wiem co ile kosztuje i z czego się robi to i owo kabel za 50-90 zł jest kablem o najwyższym współczynniku ściemy hobbystycznej.
    Nie chcę tu wszczynać burz, wiec podłączajcie czym tam chcecie.
    Kable o których mówimy 50-100 zł to po prostu szajs służący jedynie do sprzedaży jako pierwszy już ładny kabel z wyglądu na którym każdy pośrednik na etapach handlu robi 500% marżę
    Ostatnio edytowane przez robin102 ; 05-07-2020 o 17:54

ksh
    Gość

Domyślnie

@robin102 nas tu trolluje bo chyba sam nie wierzy w to co napisał ?

Kabel za 20zł jeśli nie jest wadliwy to zaoferuje ci to samo co kabel za 400zł, różnica będzie w wyglądzie czy opakowaniu.
    Jeśli potrzebne są nam filtry czy ekranowanie to sięgamy po taki model ale w normalnych warunkach tego nie potrzeba, więc nie ma co sobie głowy zawracać.

Dyskusja ma większy sens jeśli dotyczy sygnału analogowego ale tu też 90% szumu to banialuki voodoo.
    Ostatnio edytowane przez ksh ; 05-07-2020 o 18:15

Zbanowany
    Miasto

Domyślnie

Zgadzam się ze wszystkim co napiszecie poza obrażeniem mej osoby .. dziękuje za zrozumienie
    Ostatnio edytowane przez robin102 ; 05-07-2020 o 18:20

Domyślnie

Od kilku lat siedzę w laserach przemysłowych. Co to ma do rzeczy? To, że mam do czynienia na co dzień że wszelkim możliwym okablowaniem. Od zwykłego USB, poprzez sterowanie, a na samym laserze kończąc. I są tu elementy gdzie jeden mA czy jeden mV ma olbrzymie znaczenie na linii analogowej czy 1 bit na linii danych. Może to mało, może aż nadto żeby coś tam o przewodnikach wiedzieć. Jakiś tam TV czy kabel też mi przez łapy przeleciał.

W związku na powyższym będę z całą stanowczością bronił ludzi przed marnowaniem swoich ciężko zarobionych pieniędzy na herezje i marketingowy bełkot.

Jeśli Cię Robinie uraziłem to Cię przepraszam. Proszę tylko żebyś zaprzestał wprowadzania ludzi w błąd, że w 100% prawidłowo działający kabel HDMI musi kosztować kilka stów.
    To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Zbanowany
    Miasto

Domyślnie

Od kilku lat siedzę w laserach przemysłowych.....
    i to jest właśnie ten niuans, standardu i zastosowania ... i pozostańmy przy swoim zdaniu z pozdrowieniami.

- - - - kolejny post - - - - - -

W związku na powyższym będę z całą stanowczością bronił ludzi przed marnowaniem swoich ciężko zarobionych pieniędzy na herezje i marketingowy bełkot.

.
    i to też ciekawe, że zawsze chcemy kogoś bronić, kogoś ratować żeby nie miał lepiej, nawet za jego własne pieniądze
    Ostatnio edytowane przez robin102 ; 05-07-2020 o 23:16

Domyślnie

i to też ciekawe, że zawsze chcemy kogoś bronić, kogoś ratować
    Altruizm, czyli przeciwieństwo szarlatanerii.

Strona 214 z 272 PierwszyPierwszy ... 114164204212213214215216224264 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów