Szukaj
Jeśli musisz to kupujesz sprzęt z EVF.
Nie popadaj w skrajności bo zestawy o podobnych mozłiwościach są często porównywalne, a czy mam 1500g czy 1600g to jakoś wytrzymam, jak nie mam siły na taki sprzęt to zostawiam i mam fona w kieszeni.Ile lustrzanek ma takie gabaryty, wagę aby kręgosłup w d... nie wszedł ?
Miałem kilkanaście modeli lustrzanek i żadna nie miała problemu z ff/bf.Ile lustrzanek ma tak mało problemów z ff/bf jak bezlustra ?
To jest plus oczywiście ale są już lustrzanki z elektroniczną migawką.Ile lustrzanek ma taką fajną cichą migawkę elektroniczna ?
Zgadza się może to być plus ale bez przesady bo to jest dodatek tak samo istotny jak w wielu aparatach osobne kółko ISO.Ile lustrzanek ma takie krótki czas 1/32000 ? nawet jak sobie iso mniejsze w to wliczycie to i tak nie wyjdzie tyle...
Podawaj konkrety tego "trochę drożej" i nie wmawiaj ludziom jakieś bajki o dwóch klasach technicznych czy że coś jest ciężkie bo albo idziesz w kompromis jakości i masz lekki zestaw albo obojętne czy lustro czy bez waga podobna.iKto ogarnięty na start kupuje amatorska lustrzankę która jest technicznie 2 klasy za bezlusterkowcem ? Cięzkie tałatajstwo do którego albo ciemnicę dokupić albo jasne stałki pokroju 35 czy 50 które ani to ostre ani to szybkie. I wieczne płacze na forum że mydło...taki xt20 za 1819 zł zjada na śniadanie całe serię d3xxx, d5xxx i na moje nawet d7xxx. A to że trochę drożej wyjdzie cóz...za dobre się płaci.
Konkretnie to pisaliście tutaj o D3500. No i faktem jest, że poza w miarę nowym procesorem i matrycą reszta jest znana i "lubiana" od iluś tam lustrzankowych pokoleń, choćby AF znany już za króla Ćwieczka. W tych aparatach z najniższej półki niestety, ale bardzo ostrożnie się operuje jakimiś nowymi funkcjami, które wnoszą coś konkretnego lub po prostu coś ułatwiają. Nawet wifi nie ma w tym sprzęcie nie pisząc już o dotyku, zaawansowanych funkcjach wideo, gniazdach czy ułatwiaczach dla amatorów (panoramy, timelapsy, hdry itp). Można się na to wzdrygać, ale dla amatorów to są konkrety i jest to standard od wielu lat.
No to ja polecę coś sensownego... Fotografia nigdy nie była i nie będzie tanią zabawą, więc polecam nie wydawać bezsensownie 2000 zł, tylko kupić skarbonkę i pomnożyć tą kwotę przynajmniej dwukrotnie. Wtedy można polecać cokolwiek sensownego, czy to z lustrem, czy bez. Inaczej zawsze musimy się godzić na większe lub mniejsze, bardziej czy mniej uciążliwe kompromisy. Taka rada na koniec...
Teraz ty Zośku wpadłeś w skrajność. Za okolice 2kpln można kupić sporo sprzętu, którym można robić z przyjemnością udane zdjęcia.
Na tym forum, gdzie prawie każdy zapomniał jak "cielęciem był", prawie zawsze się kończy na D5 lub A7II/A9. I wszystko powyżej 1,4 to ciemnica.
A potem z tymi "zaawansowanymi" aparatami jest wysyp pytań na FB, że aparat w trybie M robi za jasne/za ciemne/rozmazane zdjęcia.
Bo nie ma to jak wtopić 4-5 tysięcy (lub więcej) w sprzęt, a potem fotografia kogoś nie wciągnie.
Pozdrawiam Krzysiek vel kojot. | Z6III | N24-70/2.8S | N70-200/2.8S | N24-200 | N180-600 | V40/1.2 | kojotowe.pl l fikołki l
Ostatnio edytowane przez madebyzosiek ; 07-05-2020 o 23:28
Ja na start wydałem 1500 zł za Sony A58 (lustrzanka z EVFem, tak przy okazji...). Do tego drugie 1500 zł na używaną szklarnię. Po kilku miesiącach aparat sprzedałem za 1000 zł, szklarnię sprzedałem z minimalną stratą i kupiłem D750 za 10 000 zł. No i tak mi zostało już kilka lat, tylko szkłami żongluję. Uważam jednak, że te pierwsze 3000 zł to nie była przepuszczona kasa, bo spróbowałem tanich szkieł i zorientowałem się, co mi potrzeba. I jak dostałem w ręce kojociskowe D750, to od razu wiedziałem, że zaboli po kieszeni
.
Teraz byłbym o tyle mądrzejszy, że na start kupiłbym coś starszego używanego. Najlepiej na forum nikoniarzy albo minolciarzy.
Ostatnio edytowane przez _Pawel ; 07-05-2020 o 23:20
Wiedziałem, że robię ci krzywdę...
Ale wszedłeś w naprawdę umiarkowany jakościowo sprzęt (stary Sony) i wziąłeś się za fotografowanie w trudnych warunkach.
- - - - kolejny post - - - - - -
W używanym sprzęcie da się coś wybrać w okolicach 2kpln, jeśli tylko pozostaniesz przy kitowej optyce.
Pozdrawiam Krzysiek vel kojot. | Z6III | N24-70/2.8S | N70-200/2.8S | N24-200 | N180-600 | V40/1.2 | kojotowe.pl l fikołki l
Tylko nie mysl same body a bardziej body plus obiektyw lub nawet obiektywy. Bo w kwocie 2 tys juz mozna zadzialac.
Jako ze jestes zapewne poczatkujacy to nie bede sie wglebial w to ze Nikon niby jest kompatybilny 100 lat wstecz bo nie zmienial bagnetu (w przeciwienstwie do Canona). Bo jest pare smaczkow; te nowsze obiektywy AF-P nie beda mialy autofocusa na starszych body, a znowuz amatorskie body typu D3xxx czy D5xxx nie obsluza tzw srubokreta czyli starszych a czesto dobrych i taniutkich uzywek Nikkorow.
Ja bym na twoim miejscu skompletowal zestaw sobie. Olalbym obiektywy AF-P, bo jest ich na razie malo i nie sa jakies mega, ot zwyczajne szkla.
Czyli troche wyzej pozycjonowane body, ale starszej konstrukcji (bedzie lepszy wizjer).
Czyli D90 - podepniesz obiektywy na srubokret i AF-S. Cena 400-700zl.
Albo D200, ale to juz troche kloc jak dla poczatkujacego i bez programow termatycznych. Jest nie do zabicia ale trzeba juz znac podstawy fotografi, chyba raczej dla poczatkujacego opdpada.
Wiec zostaje D90 w dobrym stanie, za 600-700zl to juz bedzie igla. Do teg ouniwerslany 18-105 uzywany za podobna kwote i zostaje ci 500-600zl na Nikkora 50 F1.8D na srubokrecie, bardzo ostre szklo i za ta cene jest nowka. I masz cos do portretu i nauki malej glebi ostrosci i bokehu i uniwersalny zoom.
To co ci zaproponowalem zmiescisz spokojnie w 2 tys zl. I bedzie to idealny kompromis miedzy mozliwosciami a cena. I nie sluchaj ze nowsza matryca miazdzy ta starsza, bo jakies roznice na plus zapewne sa w szumach ale ty i tak bedziesz robic najpierw w JPG bez obrobki zdjec.
Zreszta te roznice miedzy 1 a 2 generacja sa kosmetyczne, wazniejsze sa umiejestnosci naswietlania i po prostu umiejestnosc fotografowania.
Takze D90, N18-105 i N50F1,8D zmiesci sie w 2 tys i masz dostep do bardzo szerokiej palety szkiel.
P.s
I koniecznie olej takie wpisy jak kolegi @cybulski (bez urazy). Bo jak kiedys dawno temu pewnemu kaznodzei ukazla sie Aniol Moroni i kazal mu zalozyc "zgrupowanie" Mormonow. Tak samo Cybulskiemu ukazla sie Aniol Bezluster vel Lucyfer niosacy swiatlo z wizjera EVF i od tego czasu kolega prowadzi swoja krucjate
.
P.s 2
I pamietaj, jak juz trafiles na to forum. Sony jest od telewizorowa nie od aparatow.
Ostatnio edytowane przez krzysztofz24 ; 08-05-2020 o 00:28
Fuji S5Pro / F801 / Reflecta / N16-85VR / N50f1.4G / T70-300 / S24-70HF / H50f2 / Benro A-198n6 / Triopo B3 /
Pozdrawiam, Krzysiek.
Skontaktuj się z nami