Close

Strona 1645 z 1914 PierwszyPierwszy ... 645114515451595163516431644164516461647165516951745 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 16 441 do 16 450 z 19131

Domyślnie

I tak się zacznie.
    Cz4rnuch, koesh - do boju!
    Snoblesse oblige:
    | buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |

ksh
    Gość

Domyślnie

Ja rzadko zapominam dodać że coś "moim zdaniem" lub "dla mnie" i zawsze doradzając daję alternatywę.
    Wiele razy przekonałem się że usilne parcie za pełną klatką czy nowszym sprzętem kończy się typowo ja na całym świecie że sprzęt trafia do szuflady albo wywalany jest na allegro bo za duży bo wymaga za dużo od posiadacza, bo tamto czy siamto.
    Jeśli ktoś potrzebuje sprzętu do pracy to inna bajka.

Po znajomych widzę że najwięcej przetrwały polecane olympusy epl i samsungi nx, a jak ktoś wkręcił się w zakupy sprzętu foto to kończył z wielgachnymi zestawami i szybkim zniechęceniem do używanie go, zresztą nic dziwnego bo to schemat na całym świecie u amatorów.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Mozliwe. Ja się wtrącam ze względu na czasami zbyt wielkie uogólnienia. Wiele osób daje porady mówiąc co by zrobiła, tylko jakoś z tyłu głowy mają fotografię jaką się sami zajmują i co by sami kupili na miejscu tego kogoś.
    Teraz ja wrzucę tu kamień i powiem (tzn napiszę ) że Sony A7 czy wcześniej NEX przyciągnęły tych co potrzebują/lubią małe sprzęta i nie za bardzo widzą potrzebę posiadania długich tele (co widać choćby po tym jaką optykę stawia Sony na ostatnim miejscu). Pisząc w wątku gdzie większość ma takie same podejście można odnieść wrażenie, że takie sa potrzeby większości w ogóle. Co nie jest prawdą. Problem sie robi większy, gdy się z tymi poglądami wychodzi bardziej na zewnątrz i przekonuje, że bezlustra są najlepszym wyborem, a już w ogóle to bezlustra Sony bo mniejsze niż ML Canona czy Nikona, bo one są be i bez optyki.
    Te moje ostatnie linijki to doświadczenia z wpisów na forum Canona, ale i u nas bywa, że czasami gani się lustrzanki, poleca Sony itd nie patrząc na realia innego fotografa.
    Sorry za OT. Tzn ten kamień. Nie trzeba odpowiadać. Powiem więcej, to nawet nie wskazane, bo się zacznie
    Sam sobie odpowiedziałeś, aparaty sony przyciągnęły ludzi którzy zajmują się pewnymi gatunkami fotografii więc nie ma się co dziwić że między sobą w temacie ze swoim sprzętem polecają pewien sprzęt który im odpowiada a nie inny

No i jednak fotografia lotnicza to pewnie nawet u fotografów którzy się tym pasjonują mały ułamek zdjęć które robią więc pewne uogólnienia raczej nikomu nie szkodzą
    No i miejmy pewien szacunek do inteligencji ludzkiej, wątpię żeby fotograf lotniczy przeczytawszy komentarz że '35ta nadaje się do wszystkiego' zamienił swoje teleobiektywy na 35tki...

Nie ma się też co rozpisywać że:

''35mm* ** ***** to najlepsza ogniskowa do wszystkiego******''.

*oczywiście chodzi o obiektyw o ogniskowej 35mm, nie są tu uwzględnione obiektywy które mają fizyczną długość 35mm********
    **35mm liczone dla ff***
    ***przez ff nie rozumiemy front focus tylko full frame****
    ****przez full frame rozumiemy aparat o pełnej klatce która została dokładniej zdefiniowana w załączniku czternastym pod paragrafem siódmym do aneksu czwartego do tego postu
    *****i obiektywy o zbliżonej ogniskowej oraz o ogniskowej 35mm które mają rzeczywistą ogniskową trochę inną ale producent podaje 35mm
    ******przez 'do wszystkiego' rozumiemy nie specjalistyczne******* potrzeby przeciętnego posiadacza aparatu
    *******przez nie specjalistyczne rozumiemy nie fotografię macro, podwodną, lotniczą, kolejową, fotografię ptaków....
    ********niektóre obiektywy o ogniskowej 35mm mogą mieć fizycznie długość 35mm
    A7III + CV15/4.5v3 + CV21/3.5 + FE24-70/4 + FE35/1.8 + Batis 85/1.8 + STF100/2.8G + 70-300G

Domyślnie

********* dla ścisłości, historycznie, można dodać, że w systemach C i N długie tele powstały jako pierwsze. To samo dzieje się w ML tych firm.

Domyślnie

To ja też uściślę, że dziś mówienie o braku tele w systemie Sony jest trochę nieaktualne. Bo czego brakuje? 300/2.8 czy 300/4? Można narzekać na ceny, na brak Sigm czy Tamronów, ale nie że nie ma co podpiąć. Jakościowo jest lepiej niż dobrze.

ksh
    Gość

Domyślnie

Pewnie chodzi o cenę, a z drugiej strony Canon potrafił rok po premierze zrobić zgrabniej i taniej niż Sony obecne na rynku już ile, siedem, osiem lat ?
    Inna sprawa że do nikona i canona podepniesz poprawnie działająca wielką szklarnie przez firmowe adaptery, a w Sony to nadal ułomnie działa albo nie jest nawet taniej niż natywnie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Teraz ja wrzucę tu kamień i powiem (tzn napiszę ) że Sony A7 czy wcześniej NEX przyciągnęły tych co potrzebują/lubią małe sprzęta i nie za bardzo widzą potrzebę posiadania długich tele (co widać choćby po tym jaką optykę stawia Sony na ostatnim miejscu)

To, że w sony: 100-400, 200-600 czy stałki 135/1.8, 400/2/8 i 600/4 nie są liderami sprzedaży w systemie nie oznacza, że w nikonie tego typu szkła są najchętniej kupowane
    Tak w ogóle to tego typu szkła ze względu na cenę są w każdym systemie często zastępowane sigmami/tamronami.
    Ostatnio edytowane przez jjj ; 03-05-2020 o 16:45

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koesh Zobacz posta
    Pewnie chodzi o cenę, a z drugiej strony Canon potrafił rok po premierze zrobić zgrabniej i taniej niż Sony obecne na rynku już ile, siedem, osiem lat ?
    Co konkretnie jest tańsze i zgrabniejsze, bo akurat Canon postawił na drogie i wielkie szkła w nowym systemie?

Cytat Zamieszczone przez koesh Zobacz posta
    Inna sprawa że do nikona i canona podepniesz poprawnie działająca wielką szklarnie przez firmowe adaptery, a w Sony to nadal ułomnie działa albo nie jest nawet taniej niż natywnie.
    W zasadzie można się z tym zgodzić. Jak ktoś chce mieć jak największy wybór szkieł natywnych to tylko Sony a jeśli woli szkła lustrzankowe przez przelotki to wtedy najlepszy Canon, potem Nikon. Ja nie należę do żadnej z tych grup, bo lubię szkła z natywnym mocowaniem, ale tanie (czyli zazwyczaj firm trzecich) więc dla mnie wybór jest tylko jeden. Niedługo miną dwa latka od premiery Zetek i RFów. Fani systemów wieszczyli, że system szybko się wzbogaci w Sigmy, Tamrony, Tokiny, Samyangi, ale na razie nic z tego. A ze względu na koronę pewnie jeszcze bardziej się to oddala.

Zestawienie popularnych aparatek po 1,5 roku od ostatniego, z uwzględnieniem nowych firmware'ów, szklarni itd.

Domyślnie

O jejku! Mateusz, Matbe znaczy, dawniej Namoamo?
    Snoblesse oblige:
    | buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |

ksh
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cz4rnuch Zobacz posta
    W zasadzie można się z tym zgodzić. Jak ktoś chce mieć jak największy wybór szkieł natywnych to tylko Sony a jeśli woli szkła lustrzankowe przez przelotki to wtedy najlepszy Canon, potem Nikon.
    To są wrażenia fanów Sony bo tam nic przez adaptery nie działa poprawnie, co najwyżej działa i zniechęca.

Niedługo miną dwa latka od premiery Zetek i RFów. Fani systemów wieszczyli, że system szybko się wzbogaci w Sigmy, Tamrony, Tokiny, Samyangi, ale na razie nic z tego. A ze względu na koronę pewnie jeszcze bardziej się to oddala.
    Naiwniacy tylko wieszczyli takie rzeczy, jeśli cztery lata w Sony czekano na zapowiedź zooma firm trzecich to obstawiam że w 2023 roku ( jeśli ten rynek całkiem nie padnie ) jest szansa na coś w zoomach od firmy trzeciej, a taki tamron czy sigma będą miały większy problem bo dobrze wiedzą że część ich konstrukcji juz działa na canonach i nikonach, a co najciekawsze w wielu przypadkach nawet lepiej.

Strona 1645 z 1914 PierwszyPierwszy ... 645114515451595163516431644164516461647165516951745 ... OstatniOstatni