I tak się zacznie.
Cz4rnuch, koesh - do boju!![]()
Szukaj
I tak się zacznie.
Cz4rnuch, koesh - do boju!![]()
Snoblesse oblige:
| buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |
Ja rzadko zapominam dodać że coś "moim zdaniem" lub "dla mnie" i zawsze doradzając daję alternatywę.
Wiele razy przekonałem się że usilne parcie za pełną klatką czy nowszym sprzętem kończy się typowo ja na całym świecie że sprzęt trafia do szuflady albo wywalany jest na allegro bo za duży bo wymaga za dużo od posiadacza, bo tamto czy siamto.
Jeśli ktoś potrzebuje sprzętu do pracy to inna bajka.
Po znajomych widzę że najwięcej przetrwały polecane olympusy epl i samsungi nx, a jak ktoś wkręcił się w zakupy sprzętu foto to kończył z wielgachnymi zestawami i szybkim zniechęceniem do używanie go, zresztą nic dziwnego bo to schemat na całym świecie u amatorów.
Sam sobie odpowiedziałeś, aparaty sony przyciągnęły ludzi którzy zajmują się pewnymi gatunkami fotografii więc nie ma się co dziwić że między sobą w temacie ze swoim sprzętem polecają pewien sprzęt który im odpowiada a nie inny
No i jednak fotografia lotnicza to pewnie nawet u fotografów którzy się tym pasjonują mały ułamek zdjęć które robią więc pewne uogólnienia raczej nikomu nie szkodzą![]()
No i miejmy pewien szacunek do inteligencji ludzkiej, wątpię żeby fotograf lotniczy przeczytawszy komentarz że '35ta nadaje się do wszystkiego' zamienił swoje teleobiektywy na 35tki...
Nie ma się też co rozpisywać że:
''35mm* ** ***** to najlepsza ogniskowa do wszystkiego******''.
*oczywiście chodzi o obiektyw o ogniskowej 35mm, nie są tu uwzględnione obiektywy które mają fizyczną długość 35mm********
**35mm liczone dla ff***
***przez ff nie rozumiemy front focus tylko full frame****
****przez full frame rozumiemy aparat o pełnej klatce która została dokładniej zdefiniowana w załączniku czternastym pod paragrafem siódmym do aneksu czwartego do tego postu
*****i obiektywy o zbliżonej ogniskowej oraz o ogniskowej 35mm które mają rzeczywistą ogniskową trochę inną ale producent podaje 35mm
******przez 'do wszystkiego' rozumiemy nie specjalistyczne******* potrzeby przeciętnego posiadacza aparatu
*******przez nie specjalistyczne rozumiemy nie fotografię macro, podwodną, lotniczą, kolejową, fotografię ptaków....
********niektóre obiektywy o ogniskowej 35mm mogą mieć fizycznie długość 35mm
A7III + CV15/4.5v3 + CV21/3.5 + FE24-70/4 + FE35/1.8 + Batis 85/1.8 + STF100/2.8G + 70-300G
********* dla ścisłości, historycznie, można dodać, że w systemach C i N długie tele powstały jako pierwsze. To samo dzieje się w ML tych firm.
To ja też uściślę, że dziś mówienie o braku tele w systemie Sony jest trochę nieaktualne. Bo czego brakuje? 300/2.8 czy 300/4? Można narzekać na ceny, na brak Sigm czy Tamronów, ale nie że nie ma co podpiąć. Jakościowo jest lepiej niż dobrze.
Pewnie chodzi o cenę, a z drugiej strony Canon potrafił rok po premierze zrobić zgrabniej i taniej niż Sony obecne na rynku już ile, siedem, osiem lat ?
Inna sprawa że do nikona i canona podepniesz poprawnie działająca wielką szklarnie przez firmowe adaptery, a w Sony to nadal ułomnie działa albo nie jest nawet taniej niż natywnie.
To, że w sony: 100-400, 200-600 czy stałki 135/1.8, 400/2/8 i 600/4 nie są liderami sprzedaży w systemie nie oznacza, że w nikonie tego typu szkła są najchętniej kupowane
Tak w ogóle to tego typu szkła ze względu na cenę są w każdym systemie często zastępowane sigmami/tamronami.
Ostatnio edytowane przez jjj ; 03-05-2020 o 16:45
Co konkretnie jest tańsze i zgrabniejsze, bo akurat Canon postawił na drogie i wielkie szkła w nowym systemie?
W zasadzie można się z tym zgodzić. Jak ktoś chce mieć jak największy wybór szkieł natywnych to tylko Sony a jeśli woli szkła lustrzankowe przez przelotki to wtedy najlepszy Canon, potem Nikon. Ja nie należę do żadnej z tych grup, bo lubię szkła z natywnym mocowaniem, ale tanie (czyli zazwyczaj firm trzecich) więc dla mnie wybór jest tylko jeden. Niedługo miną dwa latka od premiery Zetek i RFów. Fani systemów wieszczyli, że system szybko się wzbogaci w Sigmy, Tamrony, Tokiny, Samyangi, ale na razie nic z tego. A ze względu na koronę pewnie jeszcze bardziej się to oddala.
Zestawienie popularnych aparatek po 1,5 roku od ostatniego, z uwzględnieniem nowych firmware'ów, szklarni itd.
O jejku! Mateusz, Matbe znaczy, dawniej Namoamo?![]()
Snoblesse oblige:
| buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |
To są wrażenia fanów Sony bo tam nic przez adaptery nie działa poprawnie, co najwyżej działa i zniechęca.
Naiwniacy tylko wieszczyli takie rzeczy, jeśli cztery lata w Sony czekano na zapowiedź zooma firm trzecich to obstawiam że w 2023 roku ( jeśli ten rynek całkiem nie padnie ) jest szansa na coś w zoomach od firmy trzeciej, a taki tamron czy sigma będą miały większy problem bo dobrze wiedzą że część ich konstrukcji juz działa na canonach i nikonach, a co najciekawsze w wielu przypadkach nawet lepiej.Niedługo miną dwa latka od premiery Zetek i RFów. Fani systemów wieszczyli, że system szybko się wzbogaci w Sigmy, Tamrony, Tokiny, Samyangi, ale na razie nic z tego. A ze względu na koronę pewnie jeszcze bardziej się to oddala.
Skontaktuj się z nami