Znów prawda...
Jednak, gdybym miał kolejną eMkę brać, brałbym M10.
Szukaj
Znów prawda...
Jednak, gdybym miał kolejną eMkę brać, brałbym M10.
Snoblesse oblige:
| buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |
ok, UWA sobie odpuszczam. Na poczatek mysle o ogniskowych 35-50mm i intensywnie studiuje stronę tego Pana:
https://www.overgaard.dk/Leica-M-Typ...a-page-30.html
Co do aparatu, jeszcze nie podjąłem decyzji (serce mówi M9, rozum M240), ale w temacie szkieł myślę ze zacznę od Zeissow i jeśli spodoba mi się dalmierz, będę szukał głębiej w kieszeni![]()
"Nie chcieć to znaczy chcieć nie chcieć." Mundek
Z Zeissów w tym zakresie masz 4 szkła - 35/2 (miałem, polecam, jedyny minus to brak focus taba - dotyczy zresztą wszystkich zeissów - i wielkość, choć tu bez tragedii), 35/2.8 (mniejszy ale ciemniejszy, kosztują podobnie chyba, ma większy kontrast jak chyba wszystko do leiki ze światłem 2.8 co wcale nie jest zaletą), 50/1.5 (specyficzne szkło, słowa klucze 'bokeh' i 'focus shift') oraz 50/2 (wzorcowa 50-tka).
Mi bardzo przypadł do gustu obrazek z summarita 35. Ma focus tab, jest asph, wspaniałe rysuje i jest tylko pół działki ciemniejszy od summicrona. Myślę, że teraz jakbym kupował taki zestaw celowałbym w to szkło, o ile byłoby dostępne.
CMOSa z m240 nie ma się co bać. Pięknie to z dedykowaną szklarnią rysuje
kolory i obraz z m240 jest mega blisko m9..., (mnie bardziej do gustu przypadła m240 ze względu na ułatwienia przy ostrzeniu). Miałem w ręku m9, m240 i m10 z voldkami, zeissmy ZM i Leica i powiem tak jak celujesz w 35/2 ZM to szkło zjada voldka pod każdym kątem (ostrość, kolory, kontrast) więcej nie wiem czy będzie Ci sie chciało głebiej siegać :P
A7mk2 Zeiss 24-70/4 Sony G 70-200/4 v35/1.4,v50/1.1 FM2 Z50/1.4
był swego czasu leicastore w Krakowie, ale chyba już ni ma..
niemniej, pociąg Kraków - Warszawa 3 godziny jedzie; chyba warto je poświęcić przed ewentualnym wejściem w system za naście/dziesiąt tysięcy![]()
Nie zgadzam się, że cmosy są bliskie obrazowaniem do M9.
I się nie boję tego powiedzieć?
- - - - kolejny post - - - - - -
M9 ma telewizor dziadoski i się wiesza.
- - - - kolejny post - - - - - -
I rdzewieje. Więcej grzechów nie pamiętam
Skontaktuj się z nami