Dzień dobry.
A właściwie, bo już ciemno, dobry wieczór.
Mister @emet_b, najpierw chciałem odpowiedzieć, potem odpuściłem, ale w końcu wrzucę swoje trzy grosze, bo widzę, że dyskusja zrobiła się typowa dla tego forum:
1. Jeśli po tych wszystkich sprzętach myślałeś o Leice, to wg mnie pomyślałeś dobrze - warto spróbować, bo to będzie mocne walnięcie w głowę, a w razie wtopy dużo nie stracisz. Swego czasu sam pozbyłem się zestawu FF Nikona na rzecz Leiki właśnie - i nie żałuję ani na ćwierć pixela.
2. Dalmierz dla jednych to proteza, czyli hiperfokal i przymknięcie, a dla innych urządzenie lepsze od niejednego AeFa, a już na pewno od Focus Peakingu w bezlusterkowcach, czyli np. A7xyz.
3. Voigtlandery, a szczególnie Nokton 1.4/40 to nie są złe szkła. Maciek (@Franek_) pisze, że najgorsze z trzech marek i poniekąd ma rację, jednak z porównania V, Z i L uważam, że taki niby sławny Z jest bliższy V niż L. Oczywiście Leitz rulez, ale wracając do Noktona 40, to jest bardzo zaj/ebiste szkło - jasność, ogniskowa, kompaktowość... no i obrazek! - znam dwie osoby, które to potwierdzą i werbalnie, i swoimi zdjęciami: Marcin (@Czornyj) i Sebastian (@Owain), nota bene obaj na Sony.
4. Która eMka? Ano, M9, bo CCD. Kolory. A rdzewienie sensora - cóż... Tak. Ale akurat moja od nowości, czyli od 2010, nie zardzewiała. Tyle, że to - w obecnych czasach - tylko 18MP. Lecz jeśli nowsza, to nie M240 (co to za bezsensowna nazwa zamiast M9.5?), tylko po prostu M10.
5. Żeby nie "spamować" samymi literami (jestem tu na widelcu i moderacji, i stalkerów), wrzucę obrazek z M9, włączonej niedawno po półtora roku nieużywania (bateria naładowana wtedy wciąż miała 100%):
![]()
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami