Close

Strona 205 z 209 PierwszyPierwszy ... 105155195203204205206207 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 041 do 2 050 z 2164

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Dzień dobry.
    A właściwie, bo już ciemno, dobry wieczór.

Mister @emet_b, najpierw chciałem odpowiedzieć, potem odpuściłem, ale w końcu wrzucę swoje trzy grosze, bo widzę, że dyskusja zrobiła się typowa dla tego forum:

1. Jeśli po tych wszystkich sprzętach myślałeś o Leice, to wg mnie pomyślałeś dobrze - warto spróbować, bo to będzie mocne walnięcie w głowę, a w razie wtopy dużo nie stracisz. Swego czasu sam pozbyłem się zestawu FF Nikona na rzecz Leiki właśnie - i nie żałuję ani na ćwierć pixela.
    2. Dalmierz dla jednych to proteza, czyli hiperfokal i przymknięcie, a dla innych urządzenie lepsze od niejednego AeFa, a już na pewno od Focus Peakingu w bezlusterkowcach, czyli np. A7xyz.
    3. Voigtlandery, a szczególnie Nokton 1.4/40 to nie są złe szkła. Maciek (@Franek_) pisze, że najgorsze z trzech marek i poniekąd ma rację, jednak z porównania V, Z i L uważam, że taki niby sławny Z jest bliższy V niż L. Oczywiście Leitz rulez, ale wracając do Noktona 40, to jest bardzo zaj/ebiste szkło - jasność, ogniskowa, kompaktowość... no i obrazek! - znam dwie osoby, które to potwierdzą i werbalnie, i swoimi zdjęciami: Marcin (@Czornyj) i Sebastian (@Owain), nota bene obaj na Sony.
    4. Która eMka? Ano, M9, bo CCD. Kolory. A rdzewienie sensora - cóż... Tak. Ale akurat moja od nowości, czyli od 2010, nie zardzewiała. Tyle, że to - w obecnych czasach - tylko 18MP. Lecz jeśli nowsza, to nie M240 (co to za bezsensowna nazwa zamiast M9.5?), tylko po prostu M10.
    5. Żeby nie "spamować" samymi literami (jestem tu na widelcu i moderacji, i stalkerów), wrzucę obrazek z M9, włączonej niedawno po półtora roku nieużywania (bateria naładowana wtedy wciąż miała 100%):

Snoblesse oblige:
    | buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |

Domyślnie

Co do Canona to nie wiem. Nigdy nie miałem go w łapkach. Kiedyś myślałem o nim ale jak nie wrzucili stabilizacji matrycy to zapomniałem że istnieje.

Wysłane za pomocą Tapatalk

Domyślnie

@wpkx, jak dobrze, że napisałeś, rozjasnilo mi to w głowie.
    W Leica store Wwa są m9 po wymianie matrycy za 12 000. Dodając do tego 2000 na V40/1.4 zostanie mi około 5tysi na coś szerokiego (chciałbym uwa, czyli poniżej 24mm). Możesz coś zarekomendowac?
    Ewentualnie podpowiedzieć jakie Voitki są jeszcze warte uwagi?
    @Jacek_Z, DR w Canonach w ogóle mi nie wadzi. Ztek nie biorę pod uwagę, wiem, że to zupełnie inne aparaty niż te które miałem, ale jakoś nie mogę się przekonać.

Na placu boju pozostają M9, C eos R i bardzo ewentualnie A7.

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka
    "Nie chcieć to znaczy chcieć nie chcieć." Mundek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez emet_b Zobacz posta
    coś szerokiego (chciałbym uwa, czyli poniżej 24mm). Możesz coś zarekomendować?
    W tej materii niech inni radzą, bo UWA to nie moje rewiry. Obecnie jako coś szerszego mam po prostu kompakt (Ricoh) z odpowiednikiem 28, ale używam niewiele.
    BTW, musisz też wziąć pod uwagę, że do Leiki wszystko poniżej 28 mm wymaga nasadkowego celownika. Nowsze niby mają LV, ale używanie dalmierzowca w trybie zombie to jak przysłowiowe wbijanie gwoździ mikroskopem.
    Snoblesse oblige:
    | buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez emet_b Zobacz posta
    @wpkx, jak dobrze, że napisałeś, rozjasnilo mi to w głowie.
    W Leica store Wwa są m9 po wymianie matrycy za 12 000. Dodając do tego 2000 na V40/1.4 zostanie mi około 5tysi na coś szerokiego (chciałbym uwa, czyli poniżej 24mm). Możesz coś zarekomendowac?
    Ewentualnie podpowiedzieć jakie Voitki są jeszcze warte uwagi?
    @Jacek_Z, DR w Canonach w ogóle mi nie wadzi. Ztek nie biorę pod uwagę, wiem, że to zupełnie inne aparaty niż te które miałem, ale jakoś nie mogę się przekonać.

Na placu boju pozostają M9, C eos R i bardzo ewentualnie A7.

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka

Leica ma sens z trzema ogniskowymi, 28, 35 i 50. wszystko szersze - nie masz kadru w wizjerze. wszystko węższe będzie w wizjerze mało wyraźne i trudno będzie trafić z ostrością. dalmierz jest pewny i szybszy niż AF, ale właśnie przy szerokich szkłach.

m9 i CCD.. no fajnie wszystko. ale technicznie m240 jest znacznie lepszą puszką - szybszą, z dużo lepszym softem, wciąż wspierana przez producenta w przeciwieństwie do m9. a w real life situations nie rozróżnisz obrazka z m240 i z m9. jakieś Woytkowe memłanie bokehem w trakcie golden hour - no dostają te zdjęcia kopa przez sensor CCD, ale nie fetyszyzowałbym. lubię zdjęcia z dziewiątki, ale CMOSy Leiki też robią robotę.

poza tym, nie zakładając jakichś fikuśnych szkieł sprzed pięćdziesięciu lat, albo fikuśnych szkieł za pięćdziesiat tysięcy na efekt wow w jakości obrazu nie ma co liczyć. efekt wow w tym sprzęcie to sposób fotografowania, a nie efekt docelowy, który wypluwa puszka. dlatego też wszystko szerzej niż 28 i wszystko węziej niż 50 będzie umęczaniem się i psuciem głównego argumentu, dla którego warto używać tych aparatów. tak jak i zresztą zamiana 35 na 40mm do której nie ma ramek i aparat wyświetla niepasujące ramki od 35 czy 50 (nie pamiętam, chyba 50, której zresztą dalej do 40 niż 35 do 40). a voigtlandery 35/40 rozjeżdżają kolory, które z tych aparatów wychodzą piękne. z voigtladnerów jakoś tak ładne wychodzić nie chcą. oczywiście - można fotoszopować, tym bardziej że pliki z tych aparatów obrabia się fantastycznie, ale to chyba też nie o to chodzi. wobec powyższego nie zgodzę się, że Z bliżej do V - najpierw L, potem Z, potem długa przerwa i V. niektóre ze szkieł voigtlandera pracują poprawnie (chyba jakaś jasna pięćdziesiatka) i to można ewentualnie rozważać. natomiast w okolicach 35mm - tylko L lub Z (ze wskazaniem na L jak budżet pozwoli).

tu sobie sprawdź, za/ebisty sklep: https://www.leicashop.com/vintage_en...0-schwarz.html

zawsze dobry towar, świetny kontakt, zero lipy, nawet mają jednego z pracowników mówiącego po polsku. i tam bym się zaopatrywał, zaczynając na wejściu od zestawu, który zawsze będzie dobry czyli puszka + 35/2

za 2500 EUR masz aparat, za 1500 EUR masz summicrona 35 pre-asph. razem ~16k PLN, zostanie jeszcze na kompakt

- - - - kolejny post - - - - - -

Cytat Zamieszczone przez cz4rnuch Zobacz posta
    Bo Ty nie masz dzieci.
    był tu swego czasu taki wątek, dzieciowy album focony dziewiątką właśnie...
    Ostatnio edytowane przez Franek_ ; 22-11-2019 o 15:05

Domyślnie

Emet w tym samym sklepie jest Leica elmarit 21/2.8 za 5.7 tys zł

Wysłane za pomocą Tapatalk

Domyślnie

Nie miałem nigdy Leiki, z wyjątkiem R6.2, ale gdybym się już nastawiał na taką M-kę, to z jakimś, choćby tylko jednym, ale Luxem. Wtedy robi sens.

Domyślnie

Do M9 mogę polecić Summicron 28. Zacnie się spisują razem.
    Pozdrawiam
    Paweł

Moja radosna twórczość

Domyślnie

Wrzuce dla potomnych dyskusje o szklach Leica pod Canonem R:
    https://www.l-camera-forum.com/topic...os-r/#comments
    "Nie chcieć to znaczy chcieć nie chcieć." Mundek

Domyślnie

Jakaś krótka ta dyskusja. U nas bardziej rozbudowane są nawet na temat braku zdjęć w Patatolku Temat ćwiczę od wczoraj i z tego co czytam to współpraca ze szkłami M zależy w dużej mierze od mocy filtra AA. Te aparatki, które maja filtr osłabiony lub nie mają go wcale będą działać lepiej. R i RP mają dość mocny filtr, podobnie jak Z6 więc w teorii powinno to działać dość słabo. No chyba, że do nich też już są jakieś modyfikacje.

Cytat Zamieszczone przez wpkx Zobacz posta
    ...Swego czasu sam pozbyłem się zestawu FF Nikona na rzecz Leiki właśnie - i nie żałuję ani na ćwierć pixela...
    Bo Ty nie masz dzieci.
    Ostatnio edytowane przez cz4rnuch ; 22-11-2019 o 09:51

Strona 205 z 209 PierwszyPierwszy ... 105155195203204205206207 ... OstatniOstatni