Close

Strona 4 z 9 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 84

Wątek: d2xs<d300

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DXT Zobacz posta
    No i wracamy do punktu wyjscia - dla mnie zmiana punktu w trakcie fotografowania trwa dluzej niz przekadrowanie.Podkreslam - to moja subiektywna opinia i moze tez osli upor z jakim trzymam sie nawykow zamiast korzystac ze wszystkich funkcji aparatu-pewnie ktos kto czesto tego uzywa robi to szybciej...W koncu chodzi o to zeby bylo wygodniej a nie o to zeby mankut zaczal pisac prawa reka.
    Nie do końca rozumiesz. Punkt, którego użyłem do ostrzenia wybrałem sobie nieco wcześniej - wymaga to oczywiście pewnego planowania, choć też oczywiście dochodzi się do wprawy w szybkim zmienianiu punktu na odpowiedni w zależności od rozwoju sytuacji. W zdjęciu z psem założyłem, że znajdzie się on w prawym dolnym rogu kadru. Ustawiłem tam punkt AF, włączyłem AF-C i śledziłem rozwój sytuacji utrzymując ostrość na modelu, od czasu do czasu puszczając serię. Nie jest to realne w przypadku użycia środkowego punktu.

Domyślnie

podsumowując w czym d300 jest lepszy od d2xs oczywiscie wg zapowiedzi:
    1 nowa matryca
    2 mniejsze szumy
    3 lepsza migawka
    4 test migawki
    5 korekcja obiektywów
    6 ekran 3" 922 000
    7 podgląd na żywo
    8 51 pol af
    9 af sterowany kontrastem
    10 cena
    11 8kl/s w DX
    12 moze gumy nieodpadają
    13 wspomaganie af(latareczka)
    14 wbudowana lampa błyskowa
    15 w wizjerze jest więcej informacji(chyba)
    16 14 Bit
    17 Duże i małe rawy (chyba)
    18 czyszczenie matrycy (chyba)
    19 obsługa starych lamp d-ttl(chyba)
    20 polskie menu(chyba)
    21 Pewnie nowe gadzety z d80

jak bede wiedzial to dopisze jeszcze, niestety co do ergonomi d2 nie ma co porownywac, ale terazl liczy sie jakość i szybkość..
    PS: d1 miał iso 6400 jakies 10 lat temu i dało sie na nim robic
    Ostatnio edytowane przez njght_84 ; 06-09-2007 o 13:55
    Nie robię nic za darmo i proszę nie proś mnie o to. Za darmo pracują podobno niektórzy fotografowie.
    autor=posiadacz praw autorskich=właściciel zdjęcia, jeżeli sam możesz sprzedać zdjęcie jesteś jego autorem, w każdym innym przypadku nie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez njght_84 Zobacz posta
    12 moze gumy nieodpadają
    Nie róbże z siebie pośmiewiska Guma musi się odklejać, to jest prastara tradycja!

Domyślnie

1 nowa matryca - no to co, że nowa? zapytam prowokacyjnie. Ważne, że daje to co np w pkt 2. - nie umieszczaj kilka razy tej samej zalety inaczej ujętej

2 mniejsze szumy - OK
    3 lepsza migawka - tak, żywotniejsza i ma chyba krótsze synchro 1/320 dodam od siebie
    4 test migawki - no to co?
    5 korekcja obiektywów - OK, przydatne
    6 ekran 3" 922 000 - OK, przydatne
    7 podgląd na żywo - OK, bajer i tyle (dla większości - jak kupie to sie pobawię i zapomnę o tym na 2 lata)
    8 51 pol af - ilość pół to też bajer, trzeba będzie większośc pół wyłączyć. To jest niewygodne.
    9 af sterowany kontrastem - to dotyczy pkt 7. Czyli nieużywalne, bajer i to tylko na statywie.
    10 cena, fakt niższa
    11 8kl/s w DX - OK, pod pewnymi warunkami, ale OK
    12 moze gumy nieodpadają - na to bym nie liczył
    13 wspomaganie af(latareczka) - ja mam to w swoim body wyłączone na stałe
    14 wbudowana lampa błyskowa - czasami się przyda, fakt
    15 w wizjerze jest więcej informacji(chyba) - nie wiem
    16 14 Bit - tak, OK
    17 Duże i małe rawy (chyba) - d2x ma też duże i małe (po cropie 2x w dodatku)
    18 czyszczenie matrycy (chyba) - tak
    19 obsługa starych lamp d-ttl(chyba) - nie, to ma D2X, nie doczytałem za to, że to cecha d300???

Różnice, które nie są bajerami 2,3,5,6,16 - wygoda i są przydatne
    Różnice wpływające na jakość obrazka, pliku 2, 16. Dokładnie dwie. Z tych co wymieniłeś. Ale nie wszystko wymieniłeś

20. w menu większy zakres wpływania na jpg jakie generuje puszka (zakres wyostrzania, regulacji koloru, kontrastu itd jest większy)
    21. D-lighting
    22. coś się znajdzie....

Wada - brak natywnego ISO 100. Dla mnie może się okazać bardzo istotna.
    Wada (skoro przyrównujesz D300 do d2x) - krócej pracuje na 1 akku. Za to zaleta do d200, bo od tego na pewno zrobi więcej.

Prawdopodobnie będą jeszcze kolejne 1-2 plusy na korzyść d300. Poczekajmy na zdjęcia. Chyba słabszy filtr AA i ostrzejsze jpg.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 06-09-2007 o 13:57
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

No i wracamy do punktu wyjscia - dla mnie zmiana punktu w trakcie fotografowania trwa dluzej niz przekadrowanie.Podkreslam - to moja subiektywna opinia i moze tez osli upor z jakim trzymam sie nawykow zamiast korzystac ze wszystkich funkcji aparatu-pewnie ktos kto czesto tego uzywa robi to szybciej...W koncu chodzi o to zeby bylo wygodniej a nie o to zeby mankut zaczal pisac prawa reka.
    Fotografując długimi ogniskowymi, obiekty poruszające się. nie ma możliwości zrobienia ostrego i zaplanowanego kadru metodą ostrzenia centralnym pkt i przekadrowaniem aparatu. Dlatego współczesne aparaty mają więcej niż jeden pkt AF Bardziej realne jest zrobienie tego MF dlatego kiedyś także powstawały takie zdjęcia
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

Offtop jak cholera ale tylko zapytam - czy 200-300 mm to dluga ogniskowa i czy ptaka w locie uwazasz za obiekt poruszajacy sie...Jezeli tak to dokonalem niemozliwego plastikowym Tamronem 70-300...
    I walk through the valley of death, I will fear no evil,
    for I am the baddest, meanest mother fucker in the valley
    www.marcinmichno.com

Domyślnie

Offtop jak cholera ale tylko zapytam - czy 200-300 mm to dluga ogniskowa i czy ptaka w locie uwazasz za obiekt poruszajacy sie...Jezeli tak to dokonalem niemozliwego plastikowym Tamronem 70-300...
    500-1000mm to długa ogniskowa ptaka w locie uważam za obiekt poruszający się, ostre uważam że jest wtedy, kiedy widać mu strukturę pierza. Poza tym biorę pod uwagę ruch inny niż w osi prostopadłej do osi optycznej obiektywu
    Ostatnio edytowane przez Pawel Pawlak ; 06-09-2007 o 15:19
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

Takich ogniskowych to nie mialem okazji uzywac...swoja droga 1500 po cropie to juz cos...tylko jak z jasnoscia i czasem...
    www.marcinmichno.com

Domyślnie

Takich ogniskowych to nie mialem okazji uzywac...swoja droga 1500 po cropie to juz cos...tylko jak z jasnoscia i czasem...
    500+tc17 =850 *crop2.0 = 1700mm f6.7 AF nadal działa, przy iso400 czasy pozwalające na spokojne fotografowanie poruszających się obiektów, choć niekoniecznie ptaków w locie
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

Heh widac kazdy ma inne potrzeby - ja sie zlapalem na tym ze najwiecej na tele robilem na 200mm i teraz ciulam na cos jasnego...A co do centralnego coz - na razie nie odczulem potrzeby uzywania pozostalych punktow..

A propo podanych parametrow - ten crop x2 to cos czego mi osobiscie w Nikonie brakuje...Pelna klatka mi lotto
    www.marcinmichno.com

Strona 4 z 9 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów