Close

Strona 20 z 21 PierwszyPierwszy ... 1018192021 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 191 do 200 z 205

Wątek: Adobe RGB/sRGB

Domyślnie

Zwiększenie kontrastu zmniejsza rozpiętość tonalną zdjęć. Natomiast zbyt niski kontrast powoduje, że zdjęcia są mdłe. Kontrast powinno się dopasowywać do konkretnej sytuacji, ja osobiście zawsze mam ustawiony kontrast na minimum i potem go podciągam wedle swego widzimisię podczas konwersji. Pominąwszy fakt, że zawsze robię w NEF i tak czy siak ustawienia kontrastu mogę zmieniać wg. uznania.

Domyślnie

Czornyj: Czegoś tu nie rozumiem. Po co masz kontrast na ustawiony na minimum, skoro i tak na NEFach nie widać ustawień optymalizacji zdjęcia? Chyba, że się mylę.
    Klejony D80.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez vertigo Zobacz posta
    Czornyj: Czegoś tu nie rozumiem. Po co masz kontrast na ustawiony na minimum, skoro i tak na NEFach nie widać ustawień optymalizacji zdjęcia? Chyba, że się mylę.
    Mylisz się

Domyślnie

Czornyj, to co na "dzien dobry" Ty zmieniles ?
    Moze inni tez sie wypowiedza ...

Domyślnie

Czornyj: :-/ to mnie powaliłeś.
    Nie gdzie indziej, tylko na tym forum wyczytałem, że tylko NX odczytuje te ustwienia a i tak można je sobie dowolnie zmieniać. Reszta programów otwiera zdjęcia z domyślnymi ustwieniami kontrastu/nasycenia/ostrzenia.
    Tylko mi nie mów, że to nieprawda.
    Klejony D80.

Domyślnie

vertigo - przeciez nie o tym mowa. kontrast mozesz sobie ustawic w kazdym konwerterze, wiec najlepiej domyslnie ustawic go na minimum, by pozniej swiadomie wyrzucac pewne informacje. to troche jak z wywolywaniem czarno-bialych filmow - lepiej wywolac negatyw miekko i na papierze decydowac o kontrascie, niz wywolac kontrastowo i pozniej miec niewielkie pole manewru (bo juz nie ma informacji na kliszy). oczywiscie w raw-konwerterze mozesz sobie ustawic na starcie mocno zwiekszony i jeszcze przed eksportem do PS go zmniejszac...tylko po co tak od du.y strony robic?

Domyślnie

bukowy dziad: Rozumiem cel tego działania. Po prostu byłem przekonany, że optymalizacja dotyczy tylko jpegów.

EDIT: chodzi mi o optymalizację w menu aparatu. Żeby była jasność.
    Ostatnio edytowane przez vertigo ; 06-09-2007 o 13:28
    Klejony D80.

Domyślnie

Czornyj: :-/ to mnie powaliłeś.
    Nie gdzie indziej, tylko na tym forum wyczytałem, że tylko NX odczytuje te ustwienia a i tak można je sobie dowolnie zmieniać. Reszta programów otwiera zdjęcia z domyślnymi ustwieniami kontrastu/nasycenia/ostrzenia.
    Tylko mi nie mów, że to nieprawda.
    Ano właśnie - NC odczytuje ustawienia i na dzień dobry używa tych, które ustawiliśmy w puszce. To na cholerę mam przestawiać potem wszystko w konwerterze? Wyjściowo potrzebna mi sytuacja, w której kontrast mam jak najniższy. W dodatku - ustawiając na jak najniższy kontrast - na LCD w puszce mam podgląd na sytuację niskokontrastową.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Ano właśnie - NC odczytuje ustawienia (...)
    To trzeba było od razu mówić, że NC używasz!
    Na C1 nie ma to wpływu. A przynajmniej nie zauważyłem.
    Klejony D80.

Domyślnie

To trzeba było od razu mówić, że NC używasz!
    Na C1 nie ma to wpływu. A przynajmniej nie zauważyłem.
    Oczywiście, że na C1 nie ma . Ale nie napisałeś, że chodzi ci konkretnie o C1 No i tak czy owak - pozostaje kwestia podglądu na LCD...

Strona 20 z 21 PierwszyPierwszy ... 1018192021 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów