...bo widać nie musisz. Spróbuj przy centralnym punkcie AF zrobić np. takie zdjęcie:
Szukaj
...bo widać nie musisz. Spróbuj przy centralnym punkcie AF zrobić np. takie zdjęcie:
Jakos szybciej mi idzie przekadrowanie niz dobranie punktu - w stopce mam zdjecia kitesurferow robione na centralnym z przekadrowaniem,zreszta popisy na enduro tez tak robilem - przyzwyczajenie z analoga.
I walk through the valley of death, I will fear no evil,
for I am the baddest, meanest mother fucker in the valley
www.marcinmichno.com
nabylem jednego z wystawianych na sprzedach D2xsow w fotojokerze,po odiczeniu vat cena wyniosla 8tys .mysle ze to rewelacyjna za body profi .nawet jak D300 bedzie mial mniejsze szumy, a bedzie mial to nie zamienilbym puszek.ci co mowia o wyzszosci D300 nie mieli chyba nigdy w reku jednocyfrowych puszek.
Road to Manila
Kitesurferów robiłeś @26mm f/9.5, a piesek był uchwycony @200mm f/3.5 - jest pewna różnica.
Pies porusza się szybko i ciągle zmienia kierunek w nieprzewidywalny sposób. Przy małej GO w takiej sytuacji nie da się przekadrować.
Albo np. coś takiego, oczywiście f/2.8:
Życzę powodzenia przy ostrzeniu w takiej sytuacji na centralnym punkcie...
Ostatnio edytowane przez Czornyj ; 06-09-2007 o 12:06
www.marcinmichno.com
Jak nie było systemu AF to były np. matówki z mikrorastrem na całej powierzchni - tu jesteś uwiązany do środka kadru. Wielopolowe systemy AF dają swobodę kompozycyjną w przypadku dynamicznych zdjęć z małą GO - jeśli robisz zdjęcie jasnym tele śledząc AF szybko poruszający się obiekt, to nie masz czasu na przekadrowywanie.
a dla mnie nawet skrajne punkty w d200 sa za bardzo na srodkui bardzo czesto musze przekadrowywac
No i wracamy do punktu wyjscia - dla mnie zmiana punktu w trakcie fotografowania trwa dluzej niz przekadrowanie.Podkreslam - to moja subiektywna opinia i moze tez osli upor z jakim trzymam sie nawykow zamiast korzystac ze wszystkich funkcji aparatu-pewnie ktos kto czesto tego uzywa robi to szybciej...W koncu chodzi o to zeby bylo wygodniej a nie o to zeby mankut zaczal pisac prawa reka.
www.marcinmichno.com
o, z tym argumentem się zgodzę. Aczkolwiek ja mam pomysł na wykorzystanie tego patentu przy pracy z Nikkorem 85/1,4 nie posiadającym bynajmniej BF/FF.
Natomiast migawka może zawsze po jakims przebiegu nawalić. Czy jest ona samotestująca czy nie, to nie jest samonaprawialna![]()
Co do rozłożenia punktów AF - przy fotografowaniu całych osób w pionie głowa wypada bardzo blisko brzegu klatki. Chciałbym mieć tam punkt AF (i to najlepiej czuły od 5,6, krzyżowy). Nie zawsze jest się prostopadle do modela i nie jest wtedy obojętne jakim punktem mierzymy odległość.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Skontaktuj się z nami