Dzięki za cenne informacje. Czyli w moim przypadku (a7 mk I) lepiej to odpuścić i zainwestować w szkła albo natywne albo całkowicie manualne.
Szukaj
Dzięki za cenne informacje. Czyli w moim przypadku (a7 mk I) lepiej to odpuścić i zainwestować w szkła albo natywne albo całkowicie manualne.
U mnie Laea 4 działa bardzo dobrze, używałem/używam z Maf 100-300, 24-85, 28, 50. Nie pisze o jakości obrazka oczywiście tylko o działaniu AF-u z A7m2. Maf 50/1.7 z Laea 4 pod względem Af zdecydowanie przewyższa FE 50/1.8. Dodam tylko że z tymi obiektywami nie miałem problemów z kalibracją FF/BF, więc nie wiem na ile dobrze działa regulacja.
Sony A7II
Pytanie z innej beczki - uwa do a7: nie potrzebuję af, nie musi być jasny (i tak przymykam). Po lekturze tego i innych forum mam 3 typy:
- Nikkor 18-35d 3,5 - 4,5
- Tamron 17-35 2.8-4
- Cosina 19-35 3,5-4,5
Najbardziej skłaniam się ku Nikonowi - kompaktowe rozmiary, zbiera dobre opinie i chyba praca pod słońce też ok. Jeszcze miałem przypiętego Samyanga 14 2.8, ale to dla mnie chyba zbyt szeroko i nie ma uniwersalności zooma. Czy któryś z tych obiektywów wyróżnia się pozytywnie lub jest jakaś lepsza propozycja do 1000zł? Ogólnie jestem za zoomem, ale fajną małą stałkę może też warto wziąć pod uwagę?
Szkło portretowe do A7, do 2500 zł - Sony 85/1.8 czy coś innego?
No bo firmówka jest pewna, że będzie działać prawidłowo przy A7 ver. 1 rulez.
Na A7 ver1 obydwa szkła będą działać dobrze a jeśli wykorzystywane do portretu to bardzo nawet dobrze.
Szkła dają różny obrazek i to nie dlatego że SY jest 1.4 a Sony 1.8 (chociaż Sony nie otworzysz do 1.4 bo się nie da fizycznie).
Pooglądaj trochę zdjęć i wybierz to szkło które Ci odpowiada. Podpowiem, wielu ludzi uważa 85 1.8 za najlepsze szkło w systemie w kategorii jakość do ilości monet potrzebnych na zakup.
Sam na Sony I generacji mam szkła Sony i SY i nie widzę większej róznicy w AF za to obrazują różnie (ciągle rozmawiamy o portrecie czy zdjęciach wakacyjnych). Nie, nie mam żadnej z tych 85 u siebie. Wybrałem trochę droższy wariant.
Nie wiem jak wersja z AF, ale miałem jakiś czas SY 85 1.4 mf na a7 mkI i dla mnie było to super szkło - super plastyka, kolory, ostrość od pełnej dziury bardzo dobra.
Mniejszy, lżejszy, ostry, świetny AF i ma dość ciekawy bokeh. Trochę taki bizi. Nie zawsze, wychodzi w pewnych sytuacjach. Ale dla mnie to akurat plus tego szkła. Choć tak szczerze pisząc to gdyby ten Samy był trochę mniej pękaty to bym miał problem i pewnie bym się na niego skusił. Ale na szczęście nie jest.
![]()
Skontaktuj się z nami