Close

Strona 2378 z 2397 PierwszyPierwszy ... 13781878227823282368237623772378237923802388 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 23 771 do 23 780 z 23962

Wątek: Sony NEX

Domyślnie

Dobra robota! Musisz jeszcze kupić 18-105/4
    Myślałem, że po wypadnie lepiej.

Wysłane z mojego SM-T530 przy użyciu Tapatalka
    NIKON forever

Domyślnie

Bardzo fajne porównanie! Gratulacje.

Podejrzewam, że im tańszy obiektyw, tym jakość może być gorsza, ale też większy może być rozrzut pomiędzy egzemplarzami. Droższe obiektywy zapewne będą bardziej wyrównane.

Swego czasu Digital Foto Video zrobiło porównanie 10 egzemplarzy Tamrona 2,8/17-50. Miało być też 10 egzemplarzy Sigmy, ale nie dotarły i nie zostały przetestowane.
    Różnice pomiędzy egzemplarzami nie były drastyczne, ale były wyraźne. Nie było też jednego wyraźnie lepszego od pozostałych ani też jednego wyraźnie gorszego obiektywu, natomiast każdy miał jakieś mocne i słabe punkty. Jak jeden był ostrzejszy na szerokim kącie, to był gorszy na długim końcu, albo odwrotnie. Ponadto były też wyraźne różnice pomiędzy precyzją ostrzenia w oparciu o AF fazowy. Jak już jeden egzemplarz był trochę ostrzejszy optycznie, to dawał spore różnice pomiędzy AF fazowym a kontrastowym. Obiektyw, który ostrzył trochę lepiej od innych, miał jakieś tam defekty optyczne. Tak więc nawet przetestowanie dziesięciu egzemplarzy popularnego modelu z masowej produkcji nie pozwoliło na wyłonienie wyróżniającego się egzemplarza.
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bradley Zobacz posta
    Dobra robota! Musisz jeszcze kupić 18-105/4
    Myślałem, że po wypadnie lepiej.

Wysłane z mojego SM-T530 przy użyciu Tapatalka
    Miało być, że PZet wypadnie lepiej :-/
    NIKON forever

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez puch24 Zobacz posta
    Bardzo fajne porównanie! Gratulacje.

Podejrzewam, że im tańszy obiektyw, tym jakość może być gorsza, ale też większy może być rozrzut pomiędzy egzemplarzami. Droższe obiektywy zapewne będą bardziej wyrównane.

Swego czasu Digital Foto Video zrobiło porównanie 10 egzemplarzy Tamrona 2,8/17-50. Miało być też 10 egzemplarzy Sigmy, ale nie dotarły i nie zostały przetestowane.
    Różnice pomiędzy egzemplarzami nie były drastyczne, ale były wyraźne. Nie było też jednego wyraźnie lepszego od pozostałych ani też jednego wyraźnie gorszego obiektywu, natomiast każdy miał jakieś mocne i słabe punkty. Jak jeden był ostrzejszy na szerokim kącie, to był gorszy na długim końcu, albo odwrotnie. Ponadto były też wyraźne różnice pomiędzy precyzją ostrzenia w oparciu o AF fazowy. Jak już jeden egzemplarz był trochę ostrzejszy optycznie, to dawał spore różnice pomiędzy AF fazowym a kontrastowym. Obiektyw, który ostrzył trochę lepiej od innych, miał jakieś tam defekty optyczne. Tak więc nawet przetestowanie dziesięciu egzemplarzy popularnego modelu z masowej produkcji nie pozwoliło na wyłonienie wyróżniającego się egzemplarza.
    O to ciekawe nie słyszałem o tym teście. Mój pierwszy SEL18135 był naprawdę słaby na szerokim kącie (szczególnie jak się poczytało te świetne recenzję jako najostrzejszy z kitów). Drugi egzemplarz jest już akceptowalny choć też jakoś szału nie ma. Naprawdę ostry zaczyna się gdzieś w okolicach 50mm. No ale jak widać nie można mieć wszystkiego w zoomie.

- - - - kolejny post - - - - - -

Cytat Zamieszczone przez bradley Zobacz posta
    Miało być, że PZet wypadnie lepiej :-/
    Szczerze też... bo jak się nie przygląda tym zdjęciom dokładnie i jeszcze je pomniejsza (do potrzeb webowych) to różnice nie są aż tak drastyczne. Ale na 100% powiększenia wychodzą jednak zauważalne różnice.

Domyślnie

Zdjęcia dawno nie było.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	DSC02748.jpg
Wyświetleń:	125
Rozmiar:	266,1 KB
ID:	25102
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Bardzo ładne. Ja bym sobie obciął górę. Przy takim zdjęciu, każdy może sobie pociąć według uznania

Domyślnie

Dziękuję.

Nazwa:	DSC02715.jpg
Wyświetleń:	112
Rozmiar:	116,0 KB
ID:	25128
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Znowu fajne, Tomku.

PS Będą srogie krzyki i dzielenie poziomu na czworo?
    Snoblesse oblige:
    | buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |

Domyślnie

Dziękuję.
    Ja mam astygmatyzm, ale barykaduję się poziomnicą w wizjerze i LR.

Nazwa:	DSC02797.jpg
Wyświetleń:	108
Rozmiar:	89,2 KB
ID:	25131
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Zatem musisz sobie kupić anastygmat.

I trzecie fajne.
    Snoblesse oblige:
    | buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |

Strona 2378 z 2397 PierwszyPierwszy ... 13781878227823282368237623772378237923802388 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów