Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Domyślnie pytanie - sigma 30/1.4

wiele slyszalem o problemach z ostrzeniem z ta sigma.
    wiec jak jest naprawde?
    czy to 1 z 1000 czy raczej 3 z 10?
    jakies opinie?
    Andrzej

Domyślnie

nie moze byc tak zle, za 7(zlych) z 10 raczej musieliby zaczac robic buty a nie obiektywy)
    Andrzej

wojteh
    Gość

Domyślnie

nie wiem ile z ilu - ale faktem jest ze trzeba nauczyć się fotografować tym obiektywem - ja mam ostry egzemplarz pod warunkiem iz AF trafia na "mocny" element - jest tez tak iż ze po ustawieniu ostrości jeśli wciśniesz spust do połowy nadal będzie się przestawiał AF - ale nie oddam tego obiektywu nikomu - jak dla mnie jest świetny.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wojteh Zobacz posta
    nie wiem ile z ilu - ale faktem jest ze trzeba nauczyć się fotografować tym obiektywem - ja mam ostry egzemplarz pod warunkiem iz AF trafia na "mocny" element - jest tez tak iż ze po ustawieniu ostrości jeśli wciśniesz spust do połowy nadal będzie się przestawiał AF - ale nie oddam tego obiektywu nikomu - jak dla mnie jest świetny.
    Coś w tym jest; jeśli robie na 1.4 w świetle zastanym to w 30% fotek ostrości nie ma gdzie trzeba, natomiast z lampą na 1.4 ostrość jest zawsze.
    Np N50 f/1.4 też nie trafiał zawsze na f1.4.
    pozdrawiam Krzysiek

Domyślnie

ja po kalbracji mialem super ekstra szklo i polecam je jak zadnego innego lepiej juz tylko ma canon 35 1,4
    d700 d3 14-24 28 35 50 85 135

Kaleid
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Niedzwiedz Zobacz posta
    ja po kalbracji mialem super ekstra szklo i polecam je jak zadnego innego lepiej juz tylko ma canon 35 1,4

Tyle ze ta Twoja sigma nie chciała ostrzyc prawidlowo z niczym innym niz D200 ..trochę się z Jakubasem nad nia meczylismy, w koncu poszla do zyda Takie super ekstra to szklo jest.

Domyślnie

jak mialem d70 i s3 to dziala w punkt potem jak kupilem d200 to dupa byla skalibrowalem pod d200, wiec dziala z d200 i d80 z z d70 i s3 juz nie pisal mi Jakubus wtedy ze pupa, to prawda ze trzeba ja znalezc pod body lub kalibrowac, kolega Ami z forum trafil nowa pod d80 i nawet na 1,4 wymiata nieziemsko

Domyślnie

czyli jak na razie wynika ze szklo szklu nie rowne,
    Niedzwiedz - do tego canona to rolke duct tape bym potrzebowal i pare drucikow, odpada.
    zastanawia mnie czemu pare osob bardzo glosno krzyczy ze to szko jest do dupy a reszta siedzi cicho i robi zdjecia
    mam cicha nadzieje ze jest to troche jak z szumami w nikonach
    Andrzej

Domyślnie

Siupes powiem tak , nie ma w tej cenie lepszej alternatywy, mialem nikorra 35 f2 i jednak sigma na 1,4 byl lepsza od f2.8 bylo juz niezle w obu, 1,4 to nie f2 przekonalem sie nie raz i zamiast iso 800 f2 to mialem iso 400 1,4,
    sigma ma problemy z AF ale skalibrowana dziala bdb d70 i s3 zrobilem kilka tysiecy zdjec, d200 okolo 7000 zdjec po kalibracji bylo bdb z AF, Sigma ma bokhej w trojkaciki i zyleta jest na srodku ale to jakby malo znaczacy fakt. Ja polecam Sigme 30 1,4 jako dobra alternatywe. (acha jak kupisz nowa sigme z polska gwarancja kalibracja darmo w gdyni)

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów