35mm jest po prostu za wąska na jeden obiektyw. To łatwa i wdzięczna ogniskowa, ale 28mm jest bardziej uniwersalna. A sposób obrazowania, to już kwestia indywidualnych upodobań. Nie ma lepszego i gorszego.
Szukaj
35mm jest po prostu za wąska na jeden obiektyw. To łatwa i wdzięczna ogniskowa, ale 28mm jest bardziej uniwersalna. A sposób obrazowania, to już kwestia indywidualnych upodobań. Nie ma lepszego i gorszego.
Żadna jedna ogniskowa nie jest bardziej uniwersalna. Moim zdaniem każda stałka jest tak samo nieuniwersalna, bez względu na ognikową.
Wg Słownika Języka Polskiego PWN:
uniwersalny
1. «obejmujący całość, dotyczący wszystkiego lub wszystkich»
2. «mający wszechstronne zastosowanie»
3. «mający różne umiejętności»
wszechstronny
1. «mający rozległe zainteresowania i wiele umiejętności, rozwijający działalność w wielu dziedzinach»
2. «obejmujący rozległy zakres, uwzględniający wszystkie aspekty czegoś»
Żadna stałka nie jest uniwersalna, bo nie ma obejmuje rozległego zakresu zastosowań. Pisanie o uniwersalności stałek to oksymoron. Dla ich opisu należałoby użyć antonimu tego określenia, np. wyspecjalizowane zastosowanie, a nie uniwersalne.
Teraz znajdź, w którym miejscu twierdziłem, że 28 mm jest tak samo uniwersalne, jak 200 mm, skoro uważam, że żadna stałka nie jest uniwersalna. Powodzenia![]()
Jedyne co udowadniasz tymi rozpaczliwymi wypocinami, to że niewiele wiesz o fotografii...
W dobie rosnacych rozdzielczosci matrycy i coraz lepszych optycznie szkiel, szersza stala ogniskowa jest o wiele bardziej uniwersalna od tele. Zawsze mozna z niej wykroic kawalek kadru, czego w druga strone zrobic sie nie da.
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
Nie dalej jak 2-3 tygodnie temu pisałem w wątku Fuji, że 18/2 w Fuji jest bardziej uniwersalne niż 23/2 za co mnie "zjechałeś"i pamietam, że podałem wtedy przykład włąsnie ogniskowej Leici Q. Nadal uważam, że 28 jest bardziej uniwersalne od 35 w tym wąskim zakresie widzenia.
linktr.ee/zbigniewurban5150 |Canon R5 R, SigmyArt EF 35/1.4 50/1.4, 7A50/1.1, VM Nokton 40/1.4SC, EFy 50L 85L 135L 16-35/4L, RFy 24-105/4L 70-200/2.8L 16/2.8 50/1.8 ||A73 24-105/4 28/2, SY 35-150/2-2.8 14/2.8 35/1.4, T28-200/2.8-5.6||Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar 55/1.8||iPhone 14 PRO|
Skontaktuj się z nami