Close

Strona 196 z 217 PierwszyPierwszy ... 96146186194195196197198206 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 951 do 1 960 z 2164

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Łukasz Gniadek Zobacz posta
    .Jaki jednak jest sens likwidowania wyświetlacza i jednoczesnego implementowania łączności bezprzewodowej ze smartfonem? Cała idea idzie w diabły, a jedynie podgląd jest mniej wygodny.

Druga kwestia to ta atrapa koła naciągu mechanizmu migawki. ..ale znowu odbiłoby się to na sposobie pracy aparatem. Przy konieczności naciągnięcia mechanizmu migawki przed każdym zdjęciem, wykonanie następnego wymaga większego interwału czasowego. To wymuszone spowolnienie może zwiększać atencję fotografa zarówno na detal fotografowanego kadru, jak i na "wyczucie momentu" przy scenach dynamicznych. Ciekawie uzupełniałoby to brak wyświetlacza. .
    Co do dania opcji wyświetlania na smartfonie - nie zgadzam się z Twoją opinią. To nic nie odbiera w normalnej pracy. Tzn takiej powolnej, zmuszającej do myślenia. Połączenie ze smartfonem jest zawsze jakąś upierdliwościa i ortodoksi nie będą tego stosowali prawie nigdy.

Co do naciągu - zgoda, mogli to zrobić.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Łukasz Gniadek Zobacz posta
    Nie można zachowań wszystkich użytkowników mierzyć jedną miarą, zwłaszcza swoją. Skoro poddajesz to w wątpliwość, oznacza że podobna idea nie jest dla Ciebie, ale wtedy sensowniej kupić inny aparat i tyle.

W ten sposób na to patrząc, to można mieć przy sobie także minilab. Weegee miał np w bagażniku swojego samochodu. Sam znam kilku fotografów obecnie wożących ze sobą ciemnię. W praktyce jednak to wyjątki, a i komputer wiele osób zostawia w domu, o ile wyjazd nie jest stacjonarny, albo służbowy.
    Odnoszę wrażenie, że odebrałeś mój post negatywnie i personalnie.
    Snoblesse oblige:
    | buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |

GL
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wpkx Zobacz posta
    Odnoszę wrażenie, że odebrałeś mój post negatywnie i personalnie.
    Nie wiem czemu tak myślisz, ale ani jedno ani drugie. Może uwaga o mierzeniu swoją miarą? Ale nie taki był jej powód, lecz zwrócenie uwagi na fakt, że wszyscy oceniamy przez samych siebie, własne nawyki i własne upodobania.

Domyślnie

OK, w porządku. Może jestem przewrażliwiony - przepraszam.

Wiem, że mając wyświetlacz, ciężko - nawet tylko od czasu do czasu - z niego nie skorzystać. Można go sobie zakleić, ale i tak wiadomo, że jest.
    Jednak piszesz o niezabieraniu komputera - równie dobrze można nie zabierać smartfona… I zabrać tylko jedną, małą kartę - wejdzie na nią i tak więcej niż 36 zdjęć. I nie mieć możliwości zrobienia backupu, tak jak z filmami - można je było zgubić lub zniszczyć - "backup" był dopiero w ciemni/labie.
    (Kwestię "przewoźny minilab vs komputer" zostawię w spokoju.)

Cyfra zniosła bariery, lecz teraz okazuje się, że tęsknimy za nimi i należałoby je wtórnie narzucić, bo sami sobie już nie umiemy?

Ciekaw jestem, czy Robert Kresa albo Mariusz Janiszewski kupiliby M10-D.

Wydaje mi się, że firma wcale się nie pogubiła, tylko, jak i przy mnóstwie wcześniejszych "Special Editions" jest nastawiona na zysk. I po prostu cyfrowa Leica bez wyświetlacza to niekoniecznie narzędzie dla profesjonalisty, lecz bardziej gadżet dla bogatego snoba do kolekcji.

PS Jeszcze kwestia wajchy - uważam, że pominięcie wyświetlacza jest znacznie prostsze technologicznie (czyli tańsze) niż wyprodukowanie nowej, naciąganej ręcznie migawki.
    Snoblesse oblige:

Domyślnie

Ale ta wajcha to jest tylko składane podparcie pod kciuka i nic więcej. A co do aplikacji , to skoro jest jedna do obsługi wszystkich aparatów i już była M10 to dziwne by było nie dodawać M10D

Wysłane za pomocą Tapatalk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wpkx Zobacz posta

Ciekaw jestem, czy Robert Kresa (...) kupiliby M10-D.
    Cytat Zamieszczone przez Keek Zobacz posta
    M-ki to swietny sprzet. Zamiast skupic sie na poprawkach i rozwijaniu sprzetu w strone czynnych fotografow, skupiaja sie na nostalgicznych onanistach sprzetowych. Smutne i glupie.
    Post #1940

Domyślnie

Janie, to było pytanie retoryczne.
    Snoblesse oblige:

GL
    Gość

Domyślnie

Jednak piszesz o niezabieraniu komputera - równie dobrze można nie zabierać smartfona…
    Można, ale jak sam dobrze wiesz, smartfona zabiera praktycznie każdy, a komputer to już niepotrzebny balast. W końcu smartfon, to trochę taki kieszonkowy komputer, po co więc dublować.

Cyfra zniosła bariery, lecz teraz okazuje się, że tęsknimy za nimi i należałoby je wtórnie narzucić, bo sami sobie już nie umiemy?
    Tak dla ścisłości, to ja w ogóle nie piszę o swoim przypadku. Sam nie mam problemu z cyfrą, a wręcz się cieszę z jej ułatwień. Ale z drugiej strony, jakby M10-D było konsekwentnie zrealizowaną koncepcją, to chętnie bym sprawdził jak to jest. Może bym się zdziwił

Wydaje mi się, że firma wcale się nie pogubiła, tylko, jak i przy mnóstwie wcześniejszych "Special Editions" jest nastawiona na zysk. I po prostu cyfrowa Leica bez wyświetlacza to niekoniecznie narzędzie dla profesjonalisty, lecz bardziej gadżet dla bogatego snoba do kolekcji.
    Ja jednak myślę, że się pogubiła. Bogatych snobów łapie się na legendę, a tą łatwo zarżnąć kilkoma głupimi posunięciami. M10-D jest takim właśnie posunięciem.

Jeszcze kwestia wajchy - uważam, że pominięcie wyświetlacza jest znacznie prostsze technologicznie (czyli tańsze) niż wyprodukowanie nowej, naciąganej ręcznie migawki.
    Myślę dokładnie tak samo, dlatego właśnie widzę w tym "niewidzialną rękę" marketingu...

A tak generalnie, to uważam że seria M powinna pójść w tym kierunku: https://www.kickstarter.com/projects...gue-slr-camera
    Do wyboru kilka cyfrowych tyłów, różne matryce, z ekranem i bez ekranu, ze stabilizacją i bez stabilizacji oraz analogowa kaseta. M-ki by tak nie traciły na wartości, a system by pozamiatał i dla snobów i dla profesjonalistów. Ale pomarzyć zawsze można

Domyślnie

Wpadam czasem do Galerii Leici na Mysiej 3 w Warszawie. Aktualnie jest ciekawa wystawa zdjęć http://www.jacobauesobol.com/with-and-without-you/ (robi podobno wszystko Monochromem)
    Od jakiegoś roku mają też osobny sklep z albumami i fotografiami. Warto wpaść raz na jakiś czas i przejrzeć nowości.
    linktr.ee/zbigniewurban5150 |Canon R5 R, SigmyArt EF 35/1.4 50/1.4, 7A50/1.1, VM Nokton 40/1.4SC, EFy 50L 85L 135L 16-35/4L, RFy 24-105/4L 70-200/2.8L 16/2.8 50/1.8 ||A73 24-105/4 28/2, SY 35-150/2-2.8 14/2.8 35/1.4, T28-200/2.8-5.6||Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar 55/1.8||iPhone 14 PRO|

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cybulski Zobacz posta
    Wpadam czasem do Galerii Leici na Mysiej 3 w Warszawie. Aktualnie jest ciekawa wystawa zdjęć http://www.jacobauesobol.com/with-and-without-you/ (robi podobno wszystko Monochromem)
    Od jakiegoś roku mają też osobny sklep z albumami i fotografiami. Warto wpaść raz na jakiś czas i przejrzeć nowości.
    Kiedyś chodziłem jak byli w Blue City. Teraz na Mysiej chyba fajniej jest.
    Obsługa i informacja bardzo spoko. Fajnie jest.
    Fotografowanie jest równoznaczne z przywłaszczaniem sobie zdejmowanego przedmiotu. Oznacza to wchodzenie w pewien stosunek, który kojarzy się nam z poznaniem, czyli zawładnięciem. Susan Sontag
    A7 II Zeiss Batis 25/2 85/1,8 500px FB

Strona 196 z 217 PierwszyPierwszy ... 96146186194195196197198206 ... OstatniOstatni