Szukaj
w ostatnim poscie jest link do kolejnego topicu, z przykladami.
https://www.fredmiranda.com/forum/topic/1621762
"Nie chcieć to znaczy chcieć nie chcieć." Mundek
Pamiętam. Wyjątek potwierdzający regułęSię da, wiadomo. Nie takie rzeczy pewnie Lejkami fotografowano, ale nie znaczy to, że jest to sprzęt do wszystkiego. Sam to niejako potwierdziłeś. Emet pisze o dzieciach i o UWA i tak się tylko zastanawiam czy do powyższych faktycznie eMki to optymalny wybór.
to NIE jest optymalny wybór do tych zastosowań
- - - - kolejny post - - - - - -
dokładność ramek w leikach jest wspaniała
tam oczywiście jest jakieś przesunięcie, ale jest jakoś intuicyjnie łatwe do wyczucia i szybko można nauczyć się z tym żyć
umowna dokładność to jest w OVF Fuji
nie mam - lubiłem ten aparat (te aparaty)
natomiast nie kupiłbym już dziewiątki, mogąc kupić za te same pieniądze m240
jest lepsza pod każdym względem, poza slajdowym obrazkiem z CCD, który choć oczywiście piękny, to nie w każdego typu fotografii jest w ogóle widzialny w porównaniu do CMOSów Leiki
jak pisałem - do Twoich zdjęć CCD fajnie pasuje. ale w wielu przypadkach - w tym rodzinnych zdjęciach dzieciaków czy przy widoczkach - nie uznałbym różnicy w obrazowaniu CCD/CMOS za w ogóle istotną i wartą poświęcania lepszego softu, szybciej działającego aparatu, większego bufora, jeszcze widoczniejszych ramek i plamki, pełnego wsparcia technicznego i lepszego ISO
![]()
Uwa - w Leice jest całkiem fajny obiektyw WATE ale to inna półka cenowa.
Wysłane za pomocą Tapatalk
Maciek, wszystko prawda - ale każdy ma swoją jej odmianę.
Że ramki dla 40 brak - fakt. Jednak "dokładność" ramek to w ogóle mocno umowna sprawa w paralaksowcu, i nota bene tylko niektóre topowe lustrzanki i EVFy - i LV - zapewniają podgląd 100/100.
PS Wiem, że Ty akurat masz traumę w związku z M9, bo zdaje się dwa razy pod rząd kupiłeś "okazyjnie" jakieś popowodziówki.![]()
Snoblesse oblige:
| buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |
Znów prawda...
Jednak, gdybym miał kolejną eMkę brać, brałbym M10.
Snoblesse oblige:
| buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |
ok, UWA sobie odpuszczam. Na poczatek mysle o ogniskowych 35-50mm i intensywnie studiuje stronę tego Pana:
https://www.overgaard.dk/Leica-M-Typ...a-page-30.html
Co do aparatu, jeszcze nie podjąłem decyzji (serce mówi M9, rozum M240), ale w temacie szkieł myślę ze zacznę od Zeissow i jeśli spodoba mi się dalmierz, będę szukał głębiej w kieszeni![]()
"Nie chcieć to znaczy chcieć nie chcieć." Mundek
kolory i obraz z m240 jest mega blisko m9..., (mnie bardziej do gustu przypadła m240 ze względu na ułatwienia przy ostrzeniu). Miałem w ręku m9, m240 i m10 z voldkami, zeissmy ZM i Leica i powiem tak jak celujesz w 35/2 ZM to szkło zjada voldka pod każdym kątem (ostrość, kolory, kontrast) więcej nie wiem czy będzie Ci sie chciało głebiej siegać :P
A7mk2 Zeiss 24-70/4 Sony G 70-200/4 v35/1.4,v50/1.1 FM2 Z50/1.4
Skontaktuj się z nami