Szukaj
dobre zdjęcie, nie wiem po co ramka; a może czerwona walnąć? czy ramka coś wnosi oprócz kiczu?
jedyne słuszne miejsce ramki jest na ścianie. to może jeszcze dorzucic tu takie jakby podpórki albo wirtualny gwóźdź...
Ostatnio edytowane przez jurkarol ; 26-08-2018 o 18:24
Nie do końca na ścianie - choć akurat w ty wypadku Cię rozumiem. Ale po kolei...
Ja lubię i robię ramki przy pokazywaniu na forum swoich zdjęć, bo dobrze odcinają obraz z tła. Nie wiem jak i na czym będzie to oglądane, więć przygotowuję wszystko tak, żeby było najlepiej widoczne to co chcę, na przykład kadr, czyli również jego granice. Ale żeby ramka dobrze działała, musi być sensowna. Po zastanowieniu ja robię takie, które dobrze działają zarówno na czarnych, jak i na białych tłach: jasno wyznaczają granice kadru. Jeśli chce ktoś przykład mogę pokazać swoje takie zdjęcie, które bez ramki niemal traci sens. Zatem wracając do ramek w ogólności - jeśli jest dobrze pomyślana, ja to cenię.
Z tym że ta tutaj nie jest akurat dobrze pomyślana. Na jasnym forum nie pomaga bo nic nie wnosi, na ciemnym razi - więc albo jest mało potrzebna (na jasnym), albo wręcz zbędna (na ciemnym), bo za agresywna. Stąd nie zgadzając się na to, że ramki są ogólnie be - zgoda, że ta tutaj nie jest najszczęśliwsza...
pozdrawiam bombelkowo
Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.
w sensie praktycznym ramka ma rację bytu, choć nie jestem do końca przekonany ; natomiast często ramka w zamyśle autora ma dodawać walorów estetycznych. a i odbiorcy też się dają nabrać w tym drugim przypadku.
ciekawe więc, co autor tego zdjęcia miał w zamyśle.
Zdecydowanie wersja numer 1 bez ramki. Jasna ramka kloci sie o uwage z tym fenomenalnym blaskiem ksiezyca na wodzie. Po co?
W wersji drugiej...no ten rog zdjecia nie jest jego najwiekszym atutem zeby go rozjasniac i dodatkowo eksponowac
Takze 1. Niby zwykla fota a jest dobry kadr, cisza, spokoj, swietny blask ksiezyca i tonacja blue.
1 mi sie z cala pewnoscia podoba.
Fuji S5Pro / F801 / Reflecta / N16-85VR / N50f1.4G / T70-300 / S24-70HF / H50f2 / Benro A-198n6 / Triopo B3 /
Pozdrawiam, Krzysiek.
Bardzo dobre zdjęcie. Pierwsza wersja bez ramki jest lepsza wg mnie.
Podoba mi się najbardziej spokojny nastrój i kolor, obróbka i kadr również są dobre.
Druga wersja już taka nie jest. Ramka burzy spokojny nastrój nocy a rozjaśniony kamień w rogu odciąga uwagę od reszty kadru.
Btw. Ramka, w niektórych zdjęciach ma uzasadnienie i pełni rolę odpowiednika passe-partout, to takie proste, bo widzę, że są tacy co dorabiają do tego zbędną filozofie.
Kulten - aby mieć tutaj mrowie komentarzy spełnione powinny być trzy warunki, z których 2 już spełniasz.
1. małe zdjęcie - gwarantuje, że zlecą się przeciwnicy filatelistyki.
2. ramka - za duża, za mała, za biała.
3. podpis - tego Ci brakuje. Koniecznie musisz dodać. To uruchomi kolejnych znawców, którzy tylko czekają na takie okazje.
A co do zdjęcia - drugie wydaje się być lepsze. Raz, że oglądam na czarnym tle, a dwa rozjaśniłeś kamień na pierwszym planie. Lepiej to mz. wygląda. Ogólnie nastrojowe zdjęcie.
Dla mnie bardziej przekonywająco wygląda fota nr 1. Rozjaśnienie kamieni w PD dało efekt "dwóch słońc" i spójność światłocieni zostało lekko zachwiana. Na ramkę nie patrzą, skupiam się na jej zawartości.
LED ZEPPELIN
Skontaktuj się z nami