Close

Strona 1357 z 1914 PierwszyPierwszy ... 357857125713071347135513561357135813591367140714571857 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 13 561 do 13 570 z 19131
    ksh
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez NickOnMe Zobacz posta
    a można dokupić ładowarkę? Tylko Sony? Drogie to? Jaki jest "trend" u użytkowników A7II w tym względzie - poprzestają na ładowaniu przez aparat czy stosują jakąś ładowarkę "zewnętrzną"?

3. Czy istnieją adaptery do obiektywów z lustrzanek (najlepiej z nikona) i czy ich stosowanie ma sens?
    Ja kupiłem taką dużą z wyświetlaczami i wymiennymi klapkami na różne rodzaje akumulatorów, koszt ~100zł,

tanie fajne zestawy ma neweer dwa akumulatory w zestawie coś 140zł
    na zdjęciu ravpower, który jest świetnej jakości ale i kosztuje wiecej, identyczne są neweer i dobrze sie sprawdza u mnie.

Adaptery tylko do canona działają dobrze z AF.

- - - - kolejny post - - - - - -

Cytat Zamieszczone przez zeberek1 Zobacz posta
    Witam!
    Czy mozecie polecić jakiś wypróbowany sposób sprawdzenia przebiegu migawki w A7 II?
    Jestem na etapie wyszukiwania dobrej używki.
    Z góry dzięki!
    Normalnie wczytanie zdjęcia na jednej z wielu stron w internecie albo odczyt exif programem do tego.

Domyślnie

@cz4rnuch, @koesh, @Borat1979 - dzięki za przydatne info

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koesh Zobacz posta
    Normalnie wczytanie zdjęcia na jednej z wielu stron w internecie albo odczyt exif programem do tego.
    Ja bym przetrzepał archiwa sprzedającego/sprzedających - tylko one mogą powiedzieć prawdę.

Cytat Zamieszczone przez puch24 Zobacz posta
    I jeszcze jedna ciekawostka (która wywołuje spore zamieszanie w Sony A7 itp.):

Ostrzenie przy przymkniętej przysłonie.

Otóż Nikon Z ostrzy przy przysłonie roboczej od otworu maksymalnego do 5,6. Jeśli przysłona zdjęciowa ma być mniejsza, aparat mimo to ostrzy przy 5,6 i domyka przysłonę do zdjęcia.
    Cytat Zamieszczone przez cz4rnuch Zobacz posta
    Zachęcają do czaskania na pełnej dziurze. Aparat skrojony pod Wojciecha.
    Bez jaj.
    5.6 to nie jest pełna dziura (chyba, że jest, przy jakimś 500 na przykład).
    Czy z tego wynika, że ta piramidalna niedoróba Sony poszła w świat jak zaraza? I nowe Nikkory Z już mają lub "mają zaplanowany" focus shift? Czy może lustrzankowe Nikkory też nagminnie go mają?
    Snoblesse oblige:
    | buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |

Domyślnie

Nie znam odpowiedzi na żadne z powyższych, ale pisząc o zachęcie Nikona chodziło mi o to, że albo korzystasz z pełnej dziury i wszystko działa jak należy, albo przymykasz i nagle świat ciemnieje a AF się zastanawia kto zgasił światło. Tyle, że to problem innych, nie twój

Domyślnie

A, już wiem:
    To jest pod (niewątpliwie planowany) adapter FE-Z, gdyby ktoś chciał np. SEL50F14Z sobie do Z7 podpiąć.
    Snoblesse oblige:

cdc
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez puch24 Zobacz posta
    Przeczytałem sobie w opisie nowych obiektywów Nikona Z ciekawą informację:
    tu masz więcej https://cdn-4.nikon-cdn.com/e/Q5NM96...Z-Brochure.pdf pdf

Domyślnie

Gdzieś na forum mignął mi tekst, że z A7x to można sobie zdjęcia po WiFi zgrywać.
    Jest ktoś kto rozwinie temat?

Od razu napiszę, że znam i używam czasami PlayMemories, ale jest to zgrywanie na system androidowy z jakością FB.
    Nie ma mowy o zgrywaniu RAW-a albo JPG-a z oryginalną jakością.
    Jedyne sposoby które znam i zapewniają zgranie oryginalnych plików to wyjęcie karty lub podłączenie aparatu przez USB.

Domyślnie

Obawiam się, że na tym musisz poprzestać, bo z tym Wi-Fi to się chyba tylko coś komuś w marketingu Sony wydawało.
    Raz czy dwa próbowałem i dałem sobie spokój, ale ja się nie znam - są tu wyjadacze od PM, to może napiszą coś konkretniejszego.
    Snoblesse oblige:

Domyślnie

Dawno nie było o problemach z AF w Sony, zatem trzeba nadrobić zaległości

po zakupie obiektywu Samyang 35 1.4 AF dla Sony zauważyłem problemy z AF. Obiektyw w trybie AF-C działa wyśmienicie i zawsze trafia, w trybie AF-S nigdy. Przetestowałem go na 2 różnych aparatach (Sony A7r3) i wynik jest taki sam. Przetestowałem także inny egzemplarz tego obiektywu na tych 2 aparatach i problem jest taki sam. Być może to jakieś kłopoty z oprogramowaniem obiektywu ? Przykładowe zdjęcia (po lewo AF-C, po prawo AF-S) Jak widać różnica ogromna. Oprogramowanie w aparatach najnowsze (ver 1.10), w obiektywach także (ver 0.2).

Co ciekawe problem najbardziej widać w zdjęciach na półdystans i dystans. Z bliższej odległości 1-3 m, obiektyw w trybie AF-S robi podobne pod kątem ostrości zdjęcia jak w trybie AF-C (choć i tak ciut gorsze).

Testy były przeprowadzone na statywie, z wyłączoną stabilizacją obrazu, bez żadnych filtrów na obiektywie.

Do obydwu body podłączyliśmy także Batisa 85 1.8 - ten działał bez żadnego problemu w trybie AF-S i AF-C, a także FE 50 1.8 i też działał bez problemu w tych trybach.

Ktoś się spotkał z takim problemem w przypadku tego szkła ?
    A7R3 + 14 F2.8 + 55 F1.8 + 28-75 F2.8 + 135 F2

Domyślnie

Zdaje się, że ktoś już o tym wspominał, że faktycznie, w trybie AF-C ostrzenie jest dokładniejsze. Ale nie pamiętam, czy tylko z tym obiektywem, czy z innymi też.

Co do ostrzenia przy przymkniętej przysłonie: to, co napisałem wyżej, usłyszałem w filmiku dpreview na YT.
    Mówią tam, że ostrzenie przy przymkniętej przysłonie bywa szybsze i precyzyjniejsze, niż przy w pełni otwartej - dlatego niektóre firmy "bezlusterkowe" zdecydowały się na takie rozwiązanie.
    Zresztą ma to pewne potwierdzenie w obserwacjach - często mówi się o tym, że jasne obiektywy ostrzą wolno, wolniej niż nieco ciemniejsze. Być może bierze się to z tego, że przy pełnym otworze obraz jest bardzo silnie rozostrzony i system AF nie jest w stanie ocenić z góry, jak mocna poprawka ostrości będzie potrzebna?
    A wracając do owego filmiku, stwierdzili w nim, że system AF w Nikonach Z jest tu kompromisem pomiędzy domykaniem a niedomykaniem przysłony przy ostrzeniu - przysłona do ostrzenia nie domyka się poniżej 5,6, bo przy silniejszym domknięciu systemowi AF zaczyna brakować światła do działania.
    I oczywiście nie ma mowy o żadnej ciemnicy w wizjerze, bo EVF automatycznie kompensuje utratę światła, spowodowaną domknięciem przysłony.

Generalnie rzecz biorąc, im więcej czytam o działaniu AF, tym "mniej wiem". Okazuje się, że w grę wchodzi tu bardzo wiele różnych zjawisk, a każde kolejne rozwiązanie, usprawniające AF, ujawnia też kolejne nowe zagadnienia i problemy, które trzeba rozwiązać.

Na przykład, gdy stosowano tylko jeden, centralny czujnik AF, "pompowanie" obrazu, czyli zmiana jego wielkości wraz z ostrzeniem, nie miała wielkiego znaczenia. Problem pojawił się, gdy zaczęto stosować czujniki ostrości poza centrum - i wtedy okazało się, że zmiana wielkości obrazu przy ostrzeniu powoduje, że obiekt, na który AF próbuje wyostrzyć, "zjeżdża" przy tym z sensora. A gdy sensorów jest dużo i są gęsto rozmieszczone, to obraz danego obiektu przemieszcza się na sąsiednie sensory. Logika aparatu musi sobie jakoś z tym radzić. Jeśli projektant aparatu sobie z tym nie poradzi skutecznie, wszystkie te niecentralne sensory można sobie w ogon wsadzić i o kant potłuc, bo działają tylko przy bardzo niewielkim rozostrzeniu.
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Strona 1357 z 1914 PierwszyPierwszy ... 357857125713071347135513561357135813591367140714571857 ... OstatniOstatni