Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: Pierwsza sesja

Domyślnie

A ja bym staral sie ni skupać nad sprzętem tylko nad dzieckiem. Zabierz jakieś graty dla dziecka. Nawet najruchliwsze dziecko jak ma coś nowego potrzebuje ilka chwil na poznanie nowego. Nie dawaj wszystkich od razu tylko po kolei. Np maszynka do robienia baniek. dziewczynka lalka. Jaklubi skakać to zrób zawody niech skacze z ustlonego miejsca. awsze pokazuj dzieckuy rezultat, może robienie zdjęć będzie dla niego zabawą.
    Ja miałem takie problemy z synem. Dopiero jak zacząłem zadawać mu pytanie chcesz zdjęcie z konikiem? to zaczął chcieć i zaczynało mu zależeć tym brdzież że od razu widział siebie i konika. Dziecko które nigdy nie było focone nie rozumie zamieszania, Wręcz ruchliwiec się nakręca. Nie dopuszacza tłumu gapiów. Babcie poprawiające włosy, sukienki majteczki policzki won.
    Powodzenia
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

Hej,

Może to bardzo oczywiste co napisze, ale warto pamiętać, żeby kadrować dzieciaki nie z perspektywy dorosłego (czyli "z góry") ale z perspektywy ich oczu, to daje naprawdę inne spojrzenie na świat. Oczywiście zasada jak każda inna - czyli mozna łamać, byle świadomie

dla przykładu Oliwka i Wojtek
    (Nie żeby jakies to miały być fotki do naśladowania .. ot tak)

pozdrawiam serdecznie
    tymancjo

Domyślnie

Żadnej reżyserii z udziałem dziecka, bo nie wypadnie naturalnie. Asystent jest niezbędny, inaczej będzie kupa, a nie fotki. I najlepiej z dystansu, mniej więcej jak w FP. Reszta jest milczeniem.
    NIKON

לא תרצה - VI - Nie będziesz mordował

Oszczędny w słowach Awatar MarzycielPL
    Miasto
    Nibylandia (Konin)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dyziek Zobacz posta
    Swietny artykul!! Wielkie dzieki narazie mloda modelka jest chora ale jak tylko bedzie zdrowa mykam na sesje co wg mnie lepsze fotki wkleje i pochwale sie

Pozdrawiam Marzyciel
    D80+50/1,8+AF-S DX VR 18-200 f/3.5-5.6G+Tokina 28-70 2,8+SB600+4GB SDHC KINGSTON+HOYA HMC UV(0)+MacBook 13,3", 2,1 C2D, 120 GB, 4 GB RAM, WD MyBook 750 GB
    http://www.digart.pl/centrum/digarty.html

Domyślnie

Może zaplanuj sesję po jedzonku? Naje się, będzie bardziej leniwe i na chwilę chociaż się uspokoi? Powodzenia życzę )
    Pozdrawiam serdecznie
    Milka
    www.illumistudio.com

Rozmowny
    Miasto
    Poznań // Gorzów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tymancjo Zobacz posta
    Może to bardzo oczywiste co napisze, ale warto pamiętać, żeby kadrować dzieciaki nie z perspektywy dorosłego (czyli "z góry") ale z perspektywy ich oczu, to daje naprawdę inne spojrzenie na świat.
    Nie raz kadrowalem "gory" i wychodzilo ladnie. Dalem nawet sampel.

Cytat Zamieszczone przez david555 Zobacz posta
    Żadnej reżyserii z udziałem dziecka, bo nie wypadnie naturalnie. Asystent jest niezbędny, inaczej będzie kupa, a nie fotki. I najlepiej z dystansu, mniej więcej jak w FP. Reszta jest milczeniem.
    Ja jakos focilem bez asystenta. Byl obiadek na tarasie a one sobie poprostu chodzily, bawily sie itd. Sesja byla niezaplanowana, nikt ich niczym nie zajmowal i jakos ladnie wyszlo. Wiec niewiem dlaczego od razu bez asystenta mialaby byc "kupa nie fotki".

To zalezy od dziecka jakie jest. Jesli jest to dziecko ktore nie chce fotografii, wstydzi sie lub boi to owszem - przyda sie osoba ktora je czyms zajmie. Ale pamietajmy ze nie wszystkie dzieci takie sa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ezin Zobacz posta
    To zalezy od dziecka jakie jest. Jesli jest to dziecko ktore nie chce fotografii, wstydzi sie lub boi to owszem - przyda sie osoba ktora je czyms zajmie. Ale pamietajmy ze nie wszystkie dzieci takie sa
    Tak jak piszesz, to zależy od dziecka, ale w większości przypadków jest tak jak mówię, bo to bardzo ruchliwy cel. Poza tym głównie zależy przecież na tym, aby fotki były naturalne i niepozowane, a bardzo rzadko spotyka się dzieci, które na widok obiektywu zachowują się naturalnie i zwykle robią minki i takie zdjęcia nadają się tylko do albumu i są po prostu banalne.
    NIKON

לא תרצה - VI - Nie będziesz mordował

Rozmowny
    Miasto
    Poznań // Gorzów Wlkp.

Domyślnie

[QUOTE=david555;397342Poza tym głównie zależy przecież na tym, aby fotki były naturalne i niepozowane, a bardzo rzadko spotyka się dzieci, które na widok obiektywu zachowują się naturalnie i zwykle robią minki i takie zdjęcia nadają się tylko do albumu i są po prostu banalne.[/QUOTE]

Dla mnie naturalna fota nie jest zdjecie na ktorym dziecko robi to na czym mi zalezy [np. bawi sie lalka, oglada kwiatki]. Dla mnie fota naturalna jest fotka na ktorej mam dziecko ktore robilo to co mu sie w tym momencie podobalo i w dodatku nie zauwazylo/nie zwrocilo uwagi ze ktos je fotografuje.

Domyślnie

To może jeszcze ja - niedawno robiłem zdjęcia czterolatce i potwierdzam, że najlepsze dla zdjęć jest jak najmniej pozowania. Zerknij tutaj - pokazywałem już te fotki, ale może coś Cię zainspiruje

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów