Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: Pierwsza sesja

Oszczędny w słowach Awatar MarzycielPL
    Miasto
    Nibylandia (Konin)

Domyślnie Pierwsza sesja

Witam. Znajoma poprosila mnie o zrobienie sesji jej corki 2 latka taka ruchliwa ze szok. Dysponuje sprzetem takim jak w stopce niedlugo dojdzie statyw, fotagrafuje glownie widoczki, martwa natura i czasem architektura. Dziecko jest na tle ruchliwe ze statyw mysle odpadai sesja bedzie w plenerze. Pytanko do Was starych wyjadaczy, na co trzeba zwrocic uwage przy robieniu takich zdjec czy sa jakies sztuczki typu jak ktos niski aparat z nizej i robiacy zdjecia do gory Dziekuje za wszelkie uwagi i sugestie.

Pozdrawiam Marzyciel.
    D80+50/1,8+AF-S DX VR 18-200 f/3.5-5.6G+Tokina 28-70 2,8+SB600+4GB SDHC KINGSTON+HOYA HMC UV(0)+MacBook 13,3", 2,1 C2D, 120 GB, 4 GB RAM, WD MyBook 750 GB
    http://www.digart.pl/centrum/digarty.html

Domyślnie

No zdecydowanie statyw nie bedzie Ci potrzebny. Natomiast przyda Ci sie szybki AF Nie wiem "jak szybkie" jest to dziecko i z jakiej odleglosci bedziesz pstrykał, ale jesli nie dasz rady łapac ostrosc w trybie AF-S to sprobuj przelaczyc na sledzenie ostrosci czyli AF-C.
    Co do wysokosci umieszczenia aparatu.... Zalezy jaki efekt chcesz osiagnac, jesli chcesz pokazac, że dziecko jest "wieksze" to mozesz robic z niskiego poziomu (nad glebą). Mi sie wydaje, ze optymalnie jest przykucnąć i robic tak by obiektyw był na wysokosci główki dziecka. Zreszta mozesz sobie przeciez porobic rozne kadry To cyfrowka, wiec w tej materii ogranicza Cie tylko wielkosc karty pamieci
    Ostatnio edytowane przez prz3mo ; 26-08-2007 o 11:33

Oszczędny w słowach Awatar MarzycielPL
    Miasto
    Nibylandia (Konin)

Domyślnie

Dziecko jest naprawde max ruchliwe nie chodzi tylko biega nie stoi tylko skacze w miejscu, podziwiam jej mame
    D80+50/1,8+AF-S DX VR 18-200 f/3.5-5.6G+Tokina 28-70 2,8+SB600+4GB SDHC KINGSTON+HOYA HMC UV(0)+MacBook 13,3", 2,1 C2D, 120 GB, 4 GB RAM, WD MyBook 750 GB
    http://www.digart.pl/centrum/digarty.html

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MarzycielPL Zobacz posta
    Dziecko jest naprawde max ruchliwe nie chodzi tylko biega nie stoi tylko skacze w miejscu, podziwiam jej mame
    Pewnie, że są triki i wybiegi stosowane przez portrecistów, ale nie sądzisz chyba, że ktoś będzie Ci zdradzał warsztatowe tajemnice. Niemniej warto wspomnieć, że przy fotografowaniu ruchliwego dziecka trzeba mieć asystenta, do którego dziecko ma zaufanie i zajmującego czymś uwagę dziecka np. statyczną zabawą, czytaniem książki itp.
    NIKON

לא תרצה - VI - Nie będziesz mordował

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez david555 Zobacz posta
    Niemniej warto wspomnieć, że przy fotografowaniu ruchliwego dziecka trzeba mieć asystenta, do którego dziecko ma zaufanie i zajmującego czymś uwagę dziecka np. statyczną zabawą, czytaniem książki itp.
    Oo, to tez dobry pomysł. Sprobujcie dziecko czymś zająć, zainteresowac (chocby na chwile), by stało sie mniej ruchliwe "na moment"

Rozmowny
    Miasto
    Poznań // Gorzów Wlkp.

Domyślnie

IMHO to jeśli dziecko jest tak bardzo ruchliwe to postaraj się aby termin sesji wybraćtak aby było jak najwięcej słońca - to pozwoli ci uzyskiwać krótsze czasy a tym samym więcej zdjęc powinno wyjść nie rozmazanych.

Pozatym niewiem jak akurat to dziecko reaguje na aparat i robienie fotek. Są dzieci które bardzo się wstydzą - wtedy oczywiście focić najtrudniej bo trzeba się niejako "kryć" z aparatem. Miałem też styczność z dziećmi które mają na to jakby "olewke", tudzież kiedy zauważą że ktoś je foci to tylko się krzywo patrzą. Są też dzieciaki które wręcz lubią foty i starają się jakby "pozować". Osobiście mi najbardziej pasuje grupa która ma na to zlewke bo wtedy najłatwiej [przynajmniej dla mnie] uchwycić jakiśw miarę naturalny, dość spokojny moment.

Co do kadrowania to uwierz że nie ma przepisu. Przykładowo mogę pokazać ci dwie foty mojego autorstwa:

http://www.ezin.ncse.pl/foto/mariannaa.jpg

http://www.ezin.ncse.pl/foto/staszekk.jpg

Osobiście słyszałem pozytywne opinie na ich temat. Mi też się podobają. Niestety drugą fotkę w labie przy wydruku na większym formacie wywołali trochę za ciemną. Tak czy siak - obie są zrobione z dwóch innych perspektyw. Jedna z góry, druga bardziej "na wprost". Obie myślę że są w miarę dobrze. Poprostu trzeba uchwycić moment i tyle

Dam ci też radę - jeśli masz możliwość to pożycz sobię jeszcze jedną kartę i strzelaj foty w RAW + JPEG. Wtedy jeśli którąś fotę będziesz chciał wywołać to zrobisz sobie z RAW'a format TIFF i dasz do labu. TIFF jest mało stratny. A jeśli któreś foty będą miały iść tylko do "rodzinnego albumu" na płycie CD czy nawet do wywołania w małym formacie to wystarczy delikatna obróbka w PSie [kontrast, kolory - w zależności od zdjęcia] i można śmiało dać do wywołania .JPEG.

PS. Żeby się z nikim nie kłócić - Przedstawione tu spostrzeżenia są tylko i wyłącznie moim osobistym zdaniem.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ezin Zobacz posta
    Przykładowo mogę pokazać ci dwie foty mojego autorstwa:

http://www.ezin.ncse.pl/foto/mariannaa.jpg

http://www.ezin.ncse.pl/foto/staszekk.jpg

Osobiście słyszałem pozytywne opinie na ich temat. Mi też się podobają.
    Kadry dobre, ale ramki straszne...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tharatyn Zobacz posta
    Kadry dobre, ale ramki straszne...
    Nooo.
    NIKON

לא תרצה - VI - Nie będziesz mordował

Domyślnie

AF-C zdecydowanie sie przyda

chcemy obejrzec rezulataty ))
    Put some fun between your legs
    -ride a horse

Domyślnie

mozesz sprawic zeby dziecko traktowalo to jako zabawe, napewno bedzie latwiej
    no i zawsze mozna zaopatrzyc sie w jakies misie czy zabawki zeby dziecko sie nimi zajelo : )

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów