Close

Strona 1282 z 1914 PierwszyPierwszy ... 282782118212321272128012811282128312841292133213821782 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 12 811 do 12 820 z 19131
    ksh
    Gość

Domyślnie

BF/FF w lustrzance wynika z tego że czujnik af swoje, a matryca swoje i to musi zostać tak skalibrowane żeby pomiar z czujnika af dawał na matrycy to samo, do tego dochodzi optyka, która jesli jest np w zoomie na całym zakresie kopnięta ciut ciut to ustawimy w mikro regulacji, a jeśli ma rozjazdy na ogniskowych to trzeba kalibrować obiektyw ale jak juz obiektyw jest idealny to zostaje kwestia wcześniej wspomniana w body.

Domyślnie

Nie zgadzam się. Gdyby tak było, to KAŻDY obiektyw z danym egzemplarzem korpusu dawałby błąd BF albo FF. Wielkość tego błędu mogłaby tylko być zależna od ogniskowej. Konieczna byłaby justacja korpusu, a nie obiektywu. I błąd nie występowałby w bezlustrach.
    Tymczasem od momentu, gdy w bezlustrach pojawiły się czujniki fazowe w matrycach, pojawiły się też doniesienia o błędach FF i BF w bezlustrach.
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

W trybie śledzenia AF-C (wg nomenklatury nikona) aparat ciągle poprawia ogniskowanie, więc nie jest tak, że system dokonuje raz obliczeń o przesunięciu soczewek i dalej już nic z tym nie robi. Robi.

Domyślnie

Zgoda, ale problem zapewne polega głównie na kalibracji mechanizmów wykonawczych w obiektywie, który nie jest przesuwany dokładnie o tyle, ile komputer wyliczył.
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

W wielu puszkach jest coś takiego jak priorytet spustu migawki/priorytet ostrości, z czego ten drugi jest wolniejszy więc całkiem możliwe, że aparat w tym trybie w jakiś sposób stara się potwierdzić to co wcześniej wyliczył. Problemu BF/FF to jednak nie rozwiązuje.

Domyślnie

Może to i śmieszne dla co poniektórych z Was, natomiast ja piszę jak jest. Jeśli występują problemy ze złapaniem ostrości to o tym wspominam. I wbrew pozorom nie jestem jedyny (wystarczy przeglądać zachodnie fora), gdzie różnych problemów z łapaniem ostrości w systemie Sony nie brakuje - czy to na szkłach natywnych czy też tych podpinanych przez adaptery. Przykłady ? Proszę bardzo:

Canon 24-105 F4 - kupiony w PL dystrybucji podłączony do a7r2 przez MC11 - w zakresie ogniskowych 70 - 90 FF. Taki sam obiektyw (kilkuletnim przebiegiem) pożyczony od znajomego ostrzy w punkt zawsze z tym samym aparatem i przejściówką. Różnica widoczna gołym okiem. Jak to wytłumaczycie ? Testy przeprowadzane na statywie, z 2 s opóźnieniem wyzwolenia migawki. Ostrzone w ten sam punkt, zdjęcia wykonywane jedno po drugim.

Sony FE 24-105 F4 - dopiero 3 sztuka ostrzyła tak jak trzeba, pozostałe 2 w trybie AF-S dawały FF. Sample były zamieszczane przeze mnie niejednokrotnie.

Sony Fe 85 1.8 - zakupiony przeze mnie egzemplarz w AF-C trafiał prawidłowo, w AF-S ostrzył przed obiektem. Jakiś czas później testowałem inny egzemplarz i ten trafiał zawsze w punkt w AF-S. Niestety, ale 42 mpx matryca uwidacznia pewne wady znacznie bardziej i widać mocno spadek ostrości wtedy kiedy coś jest nie tak.

Jeśli macie szczęście, że zawsze kupując sprzęt trafiacie idealnie to tylko Wam pozazdrościć. Nie zmienia to jednak faktu, że problemy z prawidłowym ostrzeniem w systemie Sony występują. Problemem jest to, że nie ma możliwości wpływu na to (brak mikroregulacji) i pozostaje jedynie szukać kopii, która będzie działała tak jak trzeba.
    Ostatnio edytowane przez damiroz ; 24-07-2018 o 07:49
    A7R3 + 14 F2.8 + 55 F1.8 + 28-75 F2.8 + 135 F2

Domyślnie

Nie jestem w temacie jak to robi Sony, ale czy używając czujników fazowych zrezygnowano z detekcji konteastu? Czy oba systemy się wspomagają i kiedy który system ma pierwszeństwo?
    Przeciez oka chyba nie wykrywają czujniki fazowe a eyefocus funkcjonuje.
    Dla uproszczenia piszmy o szklach Sony EF. Przejściówki z lustrem to inna bajka.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 24-07-2018 o 12:50

Domyślnie

System hybrydowy w Sony w trybie AF-S działa w ten sposób, że za pierwsza część ostrzenia odpowiadają czujniki detekcji fazy, a ostateczne "dopieszczenie" punktu ostrości to detekcja kontrastu. AF-C, tutaj działa tylko i wyłącznie detekcja fazy. W trybie EYE-AF znów działają oba systemy - fazy i kontrastu. Przez przejściówki (szkła canona i nikona) działa system detekkcji fazy (można też włączyć detekcję kontrastu, ale to mija się z celem).
    A7R3 + 14 F2.8 + 55 F1.8 + 28-75 F2.8 + 135 F2

Domyślnie

O, nie wiedziałem tego, istotna informacja.

- - - - kolejny post - - - - - -

Jest pewien minus. Drugi komplet słabych baterii... I ogólnie zostaje zabieranie często dwóch aparatów.
    Ale A7+a7ll bym nie brał, bardzo podobne, mała różnica jak na koszt. Apsc daje większe możliwości chociażby w AF.
    A7+ np. a7lll czy któraś R lub S to inna sprawa.

Domyślnie

Nie wierzę w żaden front focus/back focus w bezlustrach, wierzę w mydlane obiektywy, zarżnięte używki i to, że pierwsze
    sztuki Sony FE 24-105 F4 były zje...ne, po czym wycofano je ze sklepów do wymiany czegośtamtegośmego.
    O tym damiroz zapomniał przypomnieć Anomalie w działaniu szkieł na przejściówkach to zupełnie inna sprawa, raczej
    słabego softu tychże zelektryfikowanych tulej. Ale ja się nie znam...
    Ostatnio edytowane przez nordwind ; 24-07-2018 o 16:10

Strona 1282 z 1914 PierwszyPierwszy ... 282782118212321272128012811282128312841292133213821782 ... OstatniOstatni