Close

Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 90

Wątek: Tyniec

Domyślnie

Jeszcz raz dzięki Panowie za takie jak te powyższe wpisy. Mam cichą nadzieję, że te pierwsze 2 strony tego postu będa refleksją dla niektórych. Można w tym miejscu przytoczyć sentencję: "czasem lepiej milczeć i tylko uchodzić za idiotę niż się odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości". Mam nadzieję, że focha po tym nie będzie a komentujący posty w tzw. stylu dowlonym dostrzegą też swój mały wkład w te dyskusję - jakieś życie się pokazało w dziale.
    @Wujot - zdjęcia nie da się uratować. I nie ma tutaj co porywać się z motyką na słońce. Co do kadru - nie można przejsć w prawo bo tam jest kilkanaście metrów przepaści. Można tylko odrobinę manewrować w lewo ale to pogarsza sprawę bo linia wysokich drzew przebiega przez środek odsłaniając kolejne pustę łąki, tym razem z lewej strony. Jest jeszcze kolejna skałka, 100 metrów z tyłu ale wg mnie mniej atrakcyjna. To tyle jeśli chodzi o opis miejsca. Niby ok ale jak widać muszą istnieć inne walory przykrywające trochę niedogodności kompozycyjne. Np. mgły nad rzeką. Do tej pory nigdy mi się one tam nie przytrafiły. Dzisiaj jadąc na wschód w zupełnie inne miejsce zobaczyłem koryto Wisły spowite białym mlekiem. Niesiony ambicją i będąc świeżo po Waszej lekcji odbiłem w to samo miejsce. Efekty jutro jak wrócę do domu.
    Ostatnio edytowane przez gremed ; 05-06-2018 o 07:49

Domyślnie

W 16x9 tniesz po koronach i według mnie jest znacznie ciekawiej

Domyślnie

No i niechcący zrobił się kolejny ciekawy i pouczający wątek - będę tu zaglądał, licząc na więcej

Co do zdjęć, trudno się nie zgodzić z Wieśkiem, ciężko mi też cokolwiek dodać do Waszych komentarzy, ale spróbuję... Moim zdaniem, to nie są złe zdjęcia i choć nic wybitnego pewnie zrobić się nie da, ja bym poszedł drogą wskazaną przez Fafniaka - delikatniejsza, bardziej realna w odbiorze obróbka + kadrowanie (dość mocne niestety) spowodują, że zdjęcia 2 i/lub 4 będą całkiem fajne.
    ['O]

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gremed Zobacz posta
    Można w tym miejscu przytoczyć sentencję: "czasem lepiej milczeć i tylko uchodzić za idiotę niż się odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości". Mam nadzieję, że focha po tym nie będzie a komentujący posty w tzw. stylu dowlonym dostrzegą też swój mały wkład w te dyskusję - jakieś życie się pokazało w dziale.
    to jeden z moich ulubionych cytatów Twaina - akurat mnie trafił
    trzeba przyjąć to po męsku.

Domyślnie

Skoro wątek ma uczyć to pociągnę go bardziej. Ponieważ sam robię dużo (a nawet bardzo dużo) pejzażu to mam to zagadnienie dobrze opracowane. Moim celem nie są nastrojowe wschody i zachody słońca ale poza tym reszta jest podobna.
    Wybór miejsca fotografowania to kwestia kluczowa. Jeśli znamy dobrze okolice obiektu to przeważnie jesteśmy w stanie szybko je wytypować. Znajomość jednak zakłada wielokrotne pobyty. W moim przypadku choć znam świetnie DS to jednak zakres tematyczny jest tak szeroki, że nie mam czasu aby rozeznawać miejsce dwukrotnie. Moim celem jest dobra fota przy pierwszej wizycie. I w zdecydowanej większości tak jest. I teraz używam następujących instrumentów:
    - klasyczne mapy czy internetowe czy papierowe
    - mapy satelitarne
    - google street view (rewelacyjny instrument w miastach)
    - google Earth (głównie góry ale przy wzgórzach też daje radę)
    - analiza fot znalezionych w necie

Na początek zaczynam od tego ostatniego. Popatrzmy jak ten sam temat widzą inni:

Pierwsze co mnie zaskoczyło to, że fota autora wątku była robiona rano - takie rozpieprzone niebo przeważnie częściej będzie po południu. Same skałki manewru nie dają ale wskazują na pierwszą dodatkową możliwość.

Ale jednak jest pewne pole

Tak na szybko:
    - autor pierwszej foty był jednak bardzie z prawej czyli bliżej rzeki i ten kadr jest trochę lepszy
    - ponieważ punkty widokowe są dość zasłonięte to warto jest pomyśleć o wyniesieniu aparatu wyżej. Już nawet zwykły monopod (trzymany w wyciągniętych rękach) daje o wiele więcej jak się wydaje, 3-4 m statyw oświetleniowy o wadze typu 1,5 - 2 kg często jest w pełni wystarczający. Lepsze są jeszcze wyższe (np tyczka). Ja mam 7,5 m statyw (11 kg) i czasem go używam. W tym przypadku każdy kawałek w górę polepszy fotę.
    - dla mnie temat jest predysponowany do fotografowania o zachodzie

Takie analizy robię bardzo często. Ich celem wcale nie jest powtórzenie fot innych. Raczej przeciwnie - zawsze szukam własnego, innego, nieopatrzonego punktu widzenia. Zdumiewająco często to mi się udaje, ludzie są potwornie leniwi. Ale aby szukać własnych miejsc warto jest poznać kanon danego tematu.

Pozdro
    Wiesiek
    Ostatnio edytowane przez Wujot ; 05-06-2018 o 10:36

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wujot Zobacz posta
    To ja dodam od siebie jeszcze jedno fajne narzędzie:
    http://suncalc.net/#/50.0133,19.8106...18.06.05/10:34

Takie analizy robię bardzo często. Ich celem wcale nie jest powtórzenie fot innych. Raczej przeciwnie - zawsze szukam własnego, innego, nieopatrzonego punktu widzenia. Zdumiewająco często to mi się udaje, ludzie są potwornie leniwi. Ale aby szukać własnych miejsc warto jest poznać kanon danego tematu.
    Bardzo cenna uwaga. Wstyd się przyznać, ale jakoś nigdy na to nie wpadłem
    ['O]

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jurkarol Zobacz posta
    to jeden z moich ulubionych cytatów Twaina - akurat mnie trafił
    trzeba przyjąć to po męsku.

I teraz używam następujących instrumentów:

Na początek zaczynam od tego ostatniego...
    Tu się pochwalę, że czasem kilka godzin na dobę spędzam przed mapami, street viewami, zdjęciami itp. (praca mi to umiożliwia więc nieraz cała noc przed kompem). Jaki efekt? jak widać różny Akurat to miejsce niespecjalnie poddawałem takiej analizie (oprócz zdjęć innych) bo jest to kilka minut od domu. Ale już mój post ciut niżej ("Nad Nidą") to efekt jednego strzału w dziewicze dla mnie miejsce. Punkt wybrany na google maps okazał sie strzałem w dziesiątkę. Więc jak najbardziej się zgodzę, że czasem najważniejsze dzieje się jeszcze w domu.
    Ostatnio edytowane przez gremed ; 05-06-2018 o 11:09

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ecml Zobacz posta
    To ja dodam od siebie jeszcze jedno fajne narzędzie:
    http://suncalc.net/#/50.0133,19.8106...18.06.05/10:34
    Super narzędzie bo można z dokładnością pewnie do paru minut złapać ślizgające się po elewacji światło. Dotychczas oceniałem to na "oko". Zaraz obowiązkowo tę zabawkę włączę do swoich dotychczasowych. Wielkie dzięki - czasem można wynieść coś zupełnie niespodziewanie

Co używacie do prognozowania rodzaju chmur, kierunku i siły wiatru, mgieł czy opadu śniegu? Jak się to sprawdza?

pozdri
    Wiesiek

Domyślnie

Ja do słońca używam http://app.photoephemeris.com/?ll=50...&spn=1.20,5.98 ale to praktycznie to samo co SunCalc. Mam pełne wersje na iOS (niestety sa płatne) więc w terenie czasem ułatwienie.
    Do pogody z racji wędrówek górskich mam zaufanie do http://mapy.meteo.pl Przeważnie mnie nie zawodzą, zwłaszcza, że śledzę je non stop i z biegiem czasu można nabrać trochę doświadczenia w przewidywaniu patrząc jak się zmieniaja kolejne aktualizacje.
    Ostatnio edytowane przez gremed ; 05-06-2018 o 11:11

Domyślnie

Używam The Photographer's Ephemeris zarówno wersji webowej jak aplikacji na telefon, bardzo przydatne narzędzie. Odkryłem je z resztą dzięki przyklejonemu wątkowi gdzieś u góry w tym dziale

Korzystając z tego, że @gremed udostępnił plik pozwoliłem sobie pobawić się chwilę

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	untitled-10-Edit.jpg
Wyświetleń:	13
Rozmiar:	999,4 KB
ID:	10150

Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni