Close

Strona 21 z 37 PierwszyPierwszy ... 11192021222331 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 201 do 210 z 361

Wątek: Nikon D3 - D300

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jakubas Zobacz posta
    Malisz, to samo pytanie zadalem prowadzacym prezentacje, jednak nie potrafili powiedziec dokladnie dlaczego, poza argumentami w stylu: W D300 jest, ba moze sie zdarzyc, ze bedzie potrzebny, ale w D3 nie ma (mimo tego samego AF), bo "jesli zaslaby koniecznosc uzycia wspomagania, to znaczy ze fotograf juz dawno zalozona ma jakas sabine. Poza tym to amatorszczyzna" :P
    do tej pory też tak było - puszki D2 nie maja AF Assist, a zakres pracy autofocusa ( poza skrajnymi polami ) jest taki sam jak w D200
    zresztą sens AF assista jest dla mnie nie do końca zrozumiały, bo jak jest za ciemno dla autofocusa, to jest tez za ciemno dla robienia zdjęć bez lampy. Chyba że chodzi o niekontrasowe powierzchnie.
    Ostatnio edytowane przez BugsBunny ; 26-08-2007 o 14:27
    "Kiedy wszystkie sposoby zawiodą, należy przeczytać instrukcję obsługi" - Murphy

Oszczędny w słowach Awatar xmaniekx
    Miasto
    Zgierz/Łódź

Domyślnie

Malisz, to samo pytanie zadalem prowadzacym prezentacje, jednak nie potrafili powiedziec dokladnie dlaczego, poza argumentami w stylu: W D300 jest, ba moze sie zdarzyc, ze bedzie potrzebny, ale w D3 nie ma (mimo tego samego AF), bo "jesli zaslaby koniecznosc uzycia wspomagania, to znaczy ze fotograf juz dawno zalozona ma jakas sabine. Poza tym to amatorszczyzna" :P

xmaniekx - to ode mnie brales SB600
    ups sorry mała pomyłka
    D70s/F801/AF-S 18-70/50 1.8 MF/Mamiya Rb67 i narazie tyle wystarczy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez xmaniekx Zobacz posta
    ups sorry mała pomyłka
    A ja poza kilkoma znanymi mi z wczesniejszych spotkan osob to i tak nie wiedzialem kto jest kto wiec trzeba bylo sobie walnąć plakietki z nickami
    D750 : D800 : D500 : D7200 : AF-S 16-35 4 VR : AF 24-120 4 VR : AF 20 2.8 : AF-S 80-200 2.8 : AF-S 400 2.8 : AF-S 500 4 VR : SB900 : SB800 : WT-4 : UT1
    www.mjagielski.pl www.photoaction.pl

Domyślnie

Te plakietki to nie taki głupi pomysł... sprawdza się na plenerach to czemu nie na prezentacjach
    Pozdrawiam serdecznie
    Milka
    www.illumistudio.com

Oszczędny w słowach Awatar xmaniekx
    Miasto
    Zgierz/Łódź

Domyślnie

Popieram pomysł
    Ja poznałem tylko Phantoma, Gawronka, Hesje, Admina i to chyba wszystkich : > no i Jakubasa
    D70s/F801/AF-S 18-70/50 1.8 MF/Mamiya Rb67 i narazie tyle wystarczy

Domyślnie

Bugs, ale do tej pory AF w seri jedno i trzycyfrowej byl inny. W D2 byl CAM2000, w D200 Cam1000. Ta roznica tlumaczyla lampke AFassist w body D200. Tutaj juz sensu nie widze. Skoro CAM2000 (seria D2 bez AFassist), byl na tyle czuly, zeby nastawic ostrosc (z jasnym szklem) poki cos widac bylo w wizjerze, to tymbardziej CAM3500 sobie poradzi, a taki wlasnie modul AF jest w zarowno w D3 jak i D300. Zatem imo wspomaganie AF w D300 po prostu mija sie z celem.

Jedyny argument, ktory przedstawil mi pan Duma, ktory mogl przemawiac za wprowadzeniem takiego rozwiazania, to koniecznosc ustawienia ostrosci przy np swietle nieregularnym (dyskotekowym, stroboskopowym). Wg niego, Nikon doszedl do wniosku, ze posiadacz D3 na pewno bedzie mial przy sobie lampe zewnetrzna z bardziej skutecznym a zarazem dyskretniejszym AFassistem, natomiast posiadacz D300 takiej lampy juz moze nie posiadac. Nie tyle wogole, co nie w danym momencie - D300 z zalozenia jest backup'em do D3, ktorego uzywac ma sie w miejscach i sytuacjach, gdzie D3 wraz z osprzetem (czyli np z lampa) bedzie zbyt duze, nieporeczne itd. To tlumaczyloby obecnosc AFassist i wbudowanej lampy (ktora swoja droga najlepiej sie nadaje do zdalnego odpalania sabin bez koniecznosci inwestowania np w SU-800). Mimo wszystko AFassist w D300 jest dla mnie calkowicie zbedny.

Dodam jeszcze tylko, ze LiveView to bardzo fajny gadzet. Dobra jakosc LCD sprawia, ze nawet trzymajac aparat na wyciagnietej rece i patrzac na niego pod dosc duzym katem, nie ma problemu z dojrzeniem calosci kadru, wybraniem pola ostrosci, ustawieniem jej i zrobieniem dobrze skadrowanego zdjecia znad glow calej reszty. Ostrosc w LiveView mozna wybierac dwojako: albo powoli przez detekcje kontrastu, ktora jednak pozwala na utrzymanie ciaglosci podgladu, jak i sensorowo, gdzie kadrujemy, naciskamy spust, na moment lustro opada pozawalajac aparatowi ustawic ostrosc w wybranym polu, po czym lustro z powrotem wraca do gory albo generujac w dalszym ciagu podglad, lub od razu robiac zdjecie. Tutaj nastawianie ostrosci przebiega znacznie szybciej, jednak trzeba sie liczyc z tym, ze na moment przed zrobieniem zdjecia, bedziemy mieli maly black-out. Bardzo mi sie spodobala ta funkcja, koniec z kadrowaniem na czuja w takich sytuacjach, koniec z wyginaniem sie w paragraf, zeby tylko dosiegnac okiem wizjera. Szczegolnie podobaly mi sie kadry "z kamery przemyslowej", czyli D300 + 10,5/2.8 trzymane w rogu pomieszczenia zaraz przy suficie. I w tym wypadku zero problemacji z nastawieniem ostrosci w wybrany punkt.

Ogolnie rzecz biorac, cele finansowe na najblizszy czas sa wiecej niz jasne
    forum.niekojarze.pl

Domyślnie

a jak z tym rozmieszczeniem skrajnych punktow AF w d300 ???
    D270 + MB | 12-24 | 17-50 | 70-200VR | SB 826
    www.slubfotki.pl - zdjęcia ze slubu NIKONem

Domyślnie

Bugs, ale do tej pory AF w seri jedno i trzycyfrowej byl inny. W D2 byl CAM2000, w D200 Cam1000. Ta roznica tlumaczyla lampke AFassist w body D200.
    Jakubas, różnica była m.in. w ilości czujników krzyżowych i ich rozmieszczeniu, a co za tym idzie, zdolności do łapania obiektu w polu innym niż centralne i śledzeniu obiektu. Zakres pracy, czy czułość, jest dla obu taki sam: -1 - +19EV. Raczej to co napisałeś w dalszej części jest prawdziwe, i to zarówno dla nowszych, jak i starszych korpusów. Myślę że z podobnych względów jednocyfrowce nie mają wbudowanej lampy - założono, że użytkownik i tak by jej nie używał, więc po wciskać ją gdzieś nad pryzmatem. Posiadacz D2 i tak kupi zewnętrzną, i dodatkowo będzie miał AF assist. Zresztą cała seria jednocyfrowa ma znacznie droższe akcesoria niż sprzęt amatorski - co by przeszkadzało pilotowi od D70s wyzwalać również D2X'a? Ale jak ktoś kupił D2, to kupi i drogie peryferia... Taka moja teoria marketingowa
    "Kiedy wszystkie sposoby zawiodą, należy przeczytać instrukcję obsługi" - Murphy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ictus Zobacz posta
    a jak z tym rozmieszczeniem skrajnych punktow AF w d300 ???
    czujnik jest ten sam co w D3, w D300 pola kryją prawie całą klatkę, w formacie FX sporo zostaje
    http://nikonimaging.com/global/products/d300/artful.htm
    Ostatnio edytowane przez BugsBunny ; 26-08-2007 o 16:03

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BugsBunny Zobacz posta
    Jakubas, różnica była m.in. w ilości czujników krzyżowych i ich rozmieszczeniu, a co za tym idzie, zdolności do łapania obiektu w polu innym niż centralne i śledzeniu obiektu. Zakres pracy, czy czułość, jest dla obu taki sam: -1 - +19EV.
    No to jest zasadnicza różnica. A czułość od -1 EV nie dotyczyła zapewne wszystkich pół AF w D200. Na bocznych polach łapał ostrość słabiej, mniej pewnie.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Strona 21 z 37 PierwszyPierwszy ... 11192021222331 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów