Ma ktoś może bezpośrednie porównanie D600 z A7II ? Jak się ma af, szumy, rozpiętośc tonalna ?
Szukaj
Ma ktoś może bezpośrednie porównanie D600 z A7II ? Jak się ma af, szumy, rozpiętośc tonalna ?
Umbra - z takim podejściem to będziesz wiecznie marudził i narzekał na brak kasy.
Weź się w końcu do roboty.Podobno jakieś dotacje rozdają. Portfolio masz, może zassiesz.
Śluby da się robić wszystkim, jak się ma trochę pojęcia. Ja swój pierwszy zrobiłem Minoltą X-700, następne już F-90X na wypasie. Tyle, że dzisiaj jest jakaś taka większa specjalizacja w sprzętach. Do tego typu reporterki nie brałbym Sony, tylko sprzedał to w cholerę i wziął 6D z 35/2 i 85/1.8. To wszystko za cenę jednego gołego A7III. Sony na dzisiaj to fajna zabawka, ale do roboty są lepsze.
AF gorszy ( jest wolniej i mniej pewnie ale tu trzeba zaznaczyć że w w sony mam kit 28-70, a z D600 tamrona 24-70 )
DR gorszy ( wyłazi przy jakiś drobnych przepaleniach od słońca albo przy wyciąganiu czegoś z cieni )
ISO podobne ( w nikonie szum jest "przyjemniejszy" )
Wszystko zależy od warunków, w wielu przypadkach sony poradzi sobie lepiej w innych gorzej, pamiętajmy że D600/610 szału w af nie robi na tle innych puszek firmy, jakbym miał konkretny obiektyw to mógłbym napisać coś więcej ale na Sony 2.8/24-70 musiałbym drugą nerkę oddać.
Póki co czuje że brakuje mi tej pewności i bezmyślnego pstrykania jakie mam w nikonie.
Polecanie 6D jest nie fair jak tylu ludzi narzeka na af i iso w tym aparacie.
Jakie znowu nie fair? Ludzie narzekają, bo chcą, żeby aparat robił wszystko za nich.
Kiedyś AF-u nie było i też było dobrze. W 6D centralny czujnik działa od -3 EV. Do roboty wystarcza w zupełności, czego chcieć więcej?
Czym więcej aparat zrobi za nas tym więcej zleceń można zrobić i więcej zarobić w tym samym czasie. Oczywiście jak się ma zlecenia, jak się nie ma i można sobie marnować czas na zabawę to wtedy rzeczywiście dobrze oszczędzić sobie kosztów na sprzęcie. No i jak dają kasę na sprzęt to i tak trzeba ją wydać![]()
A7III + CV15/4.5v3 + CV21/3.5 + FE24-70/4 + FE35/1.8 + Batis 85/1.8 + STF100/2.8G + 70-300G
Nie do końca. Aparat to tylko narzędzie i nie zwalnia od myślenia o tym, co się robi.
Skontaktuj się z nami