Szukaj
Zaraz jakiś fujikowiec napisze że nie ma ostrości i kolory wyblakłe![]()
Może miałem za długi detox od prawdziwych wariatów;]
A na dobrą sprawę to są gałęziaste tła, ciężko o gorsze warunki. No może dla loxi masa drobnych kwiatów w tle na MFD...
Przechodziłem przez te indywidualne charakteryZbyt narzucające się bokehy są jak mocny element w pokoju, na początku jest fajny i przyciągający wzrok ale po czasie zaczyna się za bardzo narzucać i irytować. To samo miałem z fisheyem.
Ogromną zaletą loxi i batisa jest to że poza akceptowalną dozą szaleństwa jak potrzeba to można nimi zrobić też 'normalne' zdjęcia - będą w pełni ostre, kontrastowe i kolorowe. Starszym szkłom tego niestety często brakuje:/ Za to ten mniejszy kontrast czasem lepiej działa w BW
LR i na to poradzi;p Suwaki mają jeszcze kupę miejsca po prawej, a dynamika rawów jest tak potężna że można dowolnie czarować.
Swoją drogą nie wiem czy flickr nie objada trochę jakości przy linkowaniu na forum...
Zacząłem też badać temat CV40/1.2. Na fredmirandzie jest ponad 110 stronicowy wątek o tym obiektywie... I póki co przemyślenie jest takie - gdzie są małe, natywne 35/1.4 i 50/1.4??;p Sony, samyang, sigma i tamron robią tylko potężne klocuchy, zeiss loxiobatisy f1.8-2, a voigtlander jakieś dziwne ogniskowe... A głupie 50/1.5 by zrobili z elektroniką i by było cokolwiek
PS. a nie, jest jeszcze cv35/1.4 ale do tej wody nie wejdę drugi raz;p
A7III + CV15/4.5v3 + CV21/3.5 + FE24-70/4 + FE35/1.8 + Batis 85/1.8 + STF100/2.8G + 70-300G
No więc właśnie. Warunki ciężkie i można by się spodziewać armagedonu a mimo to loxia zachowuje się dość grzecznie. Dla mnie na tych ostatnich samplach wygląda to dobrze, bo nie lubię jak w tle dzieje się za dużo, ale w bardziej "normalnej" scenerii obawiam się, że byłoby jednak trochę za nudno, żeby nie napisać sigmowato![]()
Ostatnio edytowane przez cz4rnuch ; 15-04-2018 o 11:04
nie ma ostrości i kolory wyblakle.
Znów ten brzydki, nieostry i pokrojony na krawędziach pies.![]()
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
Ach Ci fani Głakamola. Ciągle im mało. Proszę.
Leci w prawo i w dół. I kółka się nie kręco.
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
Skontaktuj się z nami