Szukaj
Dla mnie najlepszy zawsze będzie Nikon D80, który ma ładniejsze kolorki niż fujiki, jeśli dla kogoś najważniejsze to polecam bo teraz kosztuje tyle co akumulator oryginalny do bezlustera, z nowszych D3400 i D5600 mają ładnie podbite kolorki/nasycenie/ostrość w jpg na styl fujików![]()
A7III + CV15/4.5v3 + CV21/3.5 + FE24-70/4 + FE35/1.8 + Batis 85/1.8 + STF100/2.8G + 70-300G
Planar w lesie...tzn...Kazimierz
Załącznik 7528
w skali nerwowego bokiehu
1-Planar
2-Batis
3-Loxia
Jestem w stanie na oko odroznic Planara od Sonnara ... Loxia jest najmniej charakternym szkłem... tych wynalazków po 15 kola nie probowalem (Otus?) ale z tego co widze po samplach tez sa takie rozmemlano nijakie
Już pędzę bronić charakteru loxii bo nie zawsze jest grzeczna, a czasem bywa wręcz irytująca, to co wrzucam przechodzi przez osobisty filtr preferencji oraz obchodzenia sytuacji gdzie nie podoba mi się jej charakter;p Loxia to jest taka zołza wokół której trzeba chodzić na paluszkach ale za to potrafi się niesamowicie odwdzięczyćBatis to z kolei taki dobry kumpel który nie zawiedzie ale jednocześnie ma strasznie durne pomysły
loxiowatość:
f2
f2.5
a tu mi się przypadkiem pstrykło chyba na mfd f2
A7III + CV15/4.5v3 + CV21/3.5 + FE24-70/4 + FE35/1.8 + Batis 85/1.8 + STF100/2.8G + 70-300G
nie wiem jak mierzyc " nerwowosc bokeh"
w zasadzie wyrozniam dwa rodzaje :
1.- wywodzacy sie z uklada podwojnego gausa - czyli biotary , planary, takumary ( krotsze ogniskowe ) - granica jest tutaj biotar 75/1,5 .
2- wywodzacy sie z ukladu trypletu- czyli trioplany , domiplany , sonnary - granica jest tutaj trioplan 100.
wspolczesne konstrukcje Maja znacznie mniejsze bledy otwarcia , sa zdecydowanie lepiej korygowane od starych , bokeh staje sie podobny do siebie , mniej malowniczy .
o bokeh decyduja glownie bledy korekcji. Dla idealnie skorygowanych obiektywow bokeh bylby zasadniczo Taki sam lub bardzo zblizony . I to obserwujemy w nowych sigmach art , tamronach & co - rysuja ostro , bokeh jest jednak " bezosobowy " . Jest podobny , tak samo " bezplciowy" w roznych wspolczesnych markach , modelach.
Jesli sie szuka bokeh , to nalezy siegac do starszych konstrukcji , z wiekszymi bledami optycznymi. Glownie te indywidulane bledy determinuja indywidualny Charakter bokeh.
Ostatnio edytowane przez Nican ; 15-04-2018 o 10:16
Skontaktuj się z nami