Close

Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 69

Domyślnie

Witaj

Twoj Problem sprwadza sie wlasciwie do jednago zdania.

Moc lampy blyskowej na uzytek fotografii charakteryzije sie tzw Liczba przewodnia LP

LP podaje sie dla okreslonej czulosci ISO ( dla konkretnej konstrukcji lampy )

przyslona = LP / odleglosc ( w metrach )

Twoja lampa ma LP =56 ( dla 100 iso )

Jesli ja ustawisz w odleglosci 2 m od motywu to nalezy ustawic przyslone 56/2 = 28

Oczywiscie takiej przyslony mozesz nie chciec stosowac - Lampa pozwala na oslabiennie mocy , nastawiasz recznie ( dlatego mowi sie "lampa manualna ") ulamek mocy jaka ma lampa wyzwolic , np 1/2 , 1/4 , 1/128 itp.

Lampy automatyczne dobieraja moc za posrednictwem pomiaru TTL czyli pomiaru swiatla padajacego na matryce przez obiektyw.
    Nie musisz sie martwic o przeliczenia.

LP56 jest podana dla okrelonej konstrukcji lampy , tutaj w lampie jesli masz zmienny kat swiecenia ( nie wiem teraz czy ta lampa ma , YN Maja) to rozszerzajac kat swicenia LP jest mniejsza.

Nalezy znalez tabelki ktore podaja LP w zaleznosci od ISO i kata swiecenie ( jesli jest zmienny).
    Mozna samemu to przeliczyc , wymaga jednak znajomosci liczenia pierwiastkow kwadratowych - a z tym to moze byc roznie., nie kazdy musi lubiec.

druga metoda jest nastawa " na wyczucie " mocy lampy , nastepnie sprawdzasz wynik naswietlenia na monitorze aparatu po zrobienu zdjecia i stosujesz odpowiednie zmiany mocy lampy lub odleglosci lampy od motywu.

Jesli lampa nie znajduje sie na aparacie w szynach z kontaktami stykowymi , to lampe wyzwala sie zdalnie za pomoca kabelka lub droga radiowa .
    Nie stosuj czasow migawki dluzszych od 1/200 sek.
    Jasli krotsze , to w lampie nalezy nastawic HSS , jeslii lampa cos takiehgo ma , ale wowczas Spada zasieg lampy .

To cala tajemnica Twojej lampy.
    Ostatnio edytowane przez Nican ; 08-04-2018 o 08:16

Domyślnie

Bardzo dziękuję za tak obszerne wyjaśnienie , przeczytam to jeszcze z 15 razy i spróbuję z tymi zdjęciami jeszcze raz.
    Pozdrawiam

Domyślnie

Hej !
    Wróciłam , ustawiłam w aparacie tryb M ,komp. 1/128
    ISO 100, f10 i 1/250s
    Wyszło jak wyszło , żywych modeli dzisiaj brak.
    Nie do końca o to chodziło ale jest lepiej niż wczoraj , kto wie co będzie jutro...?
    Nie wiem jaki powinien być czas synchronizacji błysku, czas migawki błysku ....ogólnie nie rozumiem całej zakładki ,,e,,
    Zaraz poszukam instrukcji po polsku i może tam się czegoś dowiem.
    Jeżeli możecie mi jeszcze coś podpowiedzieć chętnie skorzystam z rad.
    Pozdrawiam
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	_DSC0229.jpg
Wyświetleń:	9
Rozmiar:	2,29 MB
ID:	7224

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Agata83 Zobacz posta
    komp. 1/128
    ISO 100, f10 i 1/250s
    Nie jest dobrze. Dlaczego akurat takie nastawy? I jakim obiektywem dysponujesz?

Domyślnie

Próbowałam różnych opcji , ISO niskie i szybka migawka żeby odciąć światło zastane a f. tak dopasowana do reszty
    Obiektyw sigma 17-55mm 2.8
    A ta komp. była najniższa w aparacie w trybie M

- - - - kolejny post - - - - - -

Ja chyba kupię czarne tło

Domyślnie

Lepiej kup normalną lampę, bo z manualem zawsze będzie męczarnia. No, chyba że postawisz ją w studio w jednym miejscu, dobierzesz na sztywno parametry i nie będziesz ich zmieniać.

A fota jest niedoświetlona o dobre 5 działek. Otwórz przysłonę i daj trochę więcej mocy.

Domyślnie

Jeśli ją dodam mocy lub zmniejszę przysłonę uzyskam odwrotny efekt od zamierzonego . Chciałam zrobić zdjęcie low key bez czarnego tła .
    Która lampa będzie normalna?

Domyślnie

Najpierw spróbuj to prawidłowo naświetlić, a tłem i efektami będziemy się martwić później.

Normalna to taka, która sama potrafi dozować światło bez efektów ubocznych typu nerwica, lub zawał serca fotografa.

ksh
    Gość

Domyślnie

Ale co to za rady, kup lepszą lampę, no i co wtedy jeśli będzie TTL to nagle zdjęcie będzie jak trzeba ?
    Zrób sobie taki test na początek bez lampy błyskowej, ustaw tak ekspozycje w aparacie w trybie M i z czasem 1/200 żeby tło za tygryskiem zaczęło być takie jak oczekujesz, wtedy ustaw dopiero sobie lampę na statywie blisko tygryska i testuj jaka jej siła da odpowiedni efekt doświetlenia.

Domyślnie

Dzisiaj już nie będę strzelać ale jutro jeszcze raz podejmę wyzwanie i dam znać jak wyszło. Dziękuję za podpowiedzi.
    Jeszcze takie pytanie , jest jakaś książka godna polecenia odnośnie światła studyjnego? Coś od czego można zacząć naukę i jak widzę nie lada przygodę z błyskiem i światłem stałym?

Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni