Close

Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 69

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

https://www.ksiegarnia-najtaniej.pl/...e-McNally/5376
    Nie próbuj ustawiać aparatu i lampy jednocześnie. Najpierw zrób zdjęcie tak by tło wyglądało jak trzeba. Później lampa. Jak za duża moc to zmniejszasz. Jak zabraknie skali to oklej papierem śniadaniowym. Kilka warstw i lampa świeci słabiej. Jak świeci na boki to kartką oklej tak, by świeciła bardziej punktowo. Staraj się eliminować problemy po mału. Powodzenia
    D810, D4, Z6 Nikory 14-24, 24-70, 70-200, 14-30S, 24-70S Sigmy Art 35, 85, 105. 3x Reporter TTL200, SB900 i kilka YG, Ronin S, Ninja Flame, Tascam70d, Saramonic UwMic9

Domyślnie

Tak się zastanawiam nad wyzwalaczami radiowymi i ich przewagą nad fotocelą?Czy chodzi o to że przy fotoceli trzeba wszystko poustawiać tak żeby lampa mogła odebrać sygnał jednosześnie nie zaburzając kompozycji zdjęcia?Błysk z lampy aparatu który mam wyzwolić drugą lamę również wpływa na zdjęcie? Czy to dlatego powinnam kupić taki wyzwalacz?Jest więcej powodó?Jeśli tak to w który wyzwalacz się zaopatrzyć ? Czy może jeszcze jedną lampę któa będzie na sankach i będzie wyzwalaczem dla innych?

- - - - kolejny post - - - - - -

I dziękuję za polecenie, mam ,,Uchwycić moment ,, tego autora i jestem zadowolona z pozycji

Domyślnie

nie ma nic wspolnego z kompozycja.

nie wiem jaki masz zestaw

jesli wyzwalasz fotocela , tzn ze masz aktywna lampe na aparacie.

lampa ta wyzwala blysk pomiarowy , jest to dodatkowy blysk, robiony w ulamku senundy przed wlasciwym blyskiem.
    sluzy on tylko pomiarowi swiatla dla blysku zasadniczego. Okiem nie mozna zauwazyc dwoch blyskow gdyz sa zbyt blisko siebie.

ale ten dodatkowy blysk pomiarowy powoduje wyzwolenie fotoceli , tzn lampa blyskowa wyzwalana fotocela blysnie wczesniej , zanim zdjecie zostanie zrobione ( lampa zasadnicza musi byc tak nastawiona , iz reaguje na drugi blysk lampy wyzwalajacej - czy masz taka mozliwosc? ).

czyli chociaz widzisz blysk , to tak jakby go nie bylo - nastapil przed otwarciem migawki..
    jesli wyzwalasz fotocela i lampa aparatu to nalezy o tym wiedziec i sprawdzic czy ten Problem Cie dotyczy.

Jesli tak , to druga lampa nie ma zadengo wplywu na zdjecia , gdyz blyska o ulamek sekundy za wczesnie.
    Ostatnio edytowane przez Nican ; 09-04-2018 o 09:27

ksh
    Gość

Domyślnie

Wszystko masz napisane wcześniej, najtańszy nadajnik/odbiornik radiowy to PT-04 lub PT-16 i spokojnie ci wystarczy do tego, na aparat nadajnik dajesz i w odbiornik wsuwasz lampę, wtedy unikasz psucia całości błyskiem z aparatu.

Domyślnie

Czy to ten o którym piszesz?
    https://www.ebay.co.uk/p/1pc-Pt-04-G...p2047675.l2644

a może ten będzie lepszy ten sam producent co lampa?
    https://www.ebay.co.uk/itm/1-x-Yongn...IAAOSwsFpWTSiY

Nikon d7100, sigma 17-50mm 2.8,
    YN 560 IV
    Ostatnio edytowane przez Agata83 ; 09-04-2018 o 10:21

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Agata83 Zobacz posta

Nikon d7100, sigma 17-50mm 2.8,
    YN 560 IV
    lampa chyba prawidlowo zostala wyzwolona.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	_DSC0229.jpg
Wyświetleń:	46
Rozmiar:	154,8 KB
ID:	7249

ale musialas rzeczywiscie sporo sie nakombinowac , zeby az tak niedoswietlic zdjecie

w kazdym razie w tych lampach o ile kojarze , mozna przelaczyc na wyzwolenie pierwszym blyskiem ( S1 ) jesli nie ma przedblysku , lub drugim blyskiem S2 ( jesli lampa wyzwalajaca ma przedblysk )

moze to za duzo na raz ale warto wiedziec , ze cos takiego istnieje.

Domyślnie

Wyzwalam aparatem , i nie bardzo wiem czy przedbłysk jest czy nie , ale strzelam na S1 .
    Z czarnej karki zrobiłam tunel żeby pokierować światłem , za fotelem czyli za plecami tygryska jest włączony monitor komputera który daje trochę światła ,poza tym w pokoju jest ciemno . Efekt wyszedł taki ....jeszcze dać mu popcorn i okulary 3D
    Nie jestem zadowolona w ogóle nie o to chodziło.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	_DSC0278.jpg
Wyświetleń:	4
Rozmiar:	904,3 KB
ID:	7309

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Agata83 Zobacz posta
    Wyzwalam aparatem , i nie bardzo wiem czy przedbłysk jest czy nie , ale strzelam na S1 .
    Jeśli kukułkę masz na manualu to przedbłysków nie ma. Jeśli w ttl, to są.
    Zabawy forumowe
    Fotografia Miesiąca.
    Tematyczne
    KretoRAWki
    Weź udział.
    Nie wymiękkaj.

Domyślnie

Wyzwalacz to tylko i aż wygoda i dystans, oraz pewność błysku. Można błyskać lampa będąca za drzwiami. Czasami tak robię przy zdjęciach mieszkań, by w szybkach drzwi była ładna poświata. Teraz popracuj nad ukierunkowaniem światła tak, by nie trafiało na ścianę za tygrysem
    D810, D4, Z6 Nikory 14-24, 24-70, 70-200, 14-30S, 24-70S Sigmy Art 35, 85, 105. 3x Reporter TTL200, SB900 i kilka YG, Ronin S, Ninja Flame, Tascam70d, Saramonic UwMic9

Domyślnie

Chciałam zrobć takie zdjęcie jak tutaj Pan Gavin Hoey prezentuje ,ale też nie wyszło
    Wszystko zrobiłam tak jak on , nie wiem jaką ma moc lampy więc ustawiałam różnie , próbowałam przy zgaszonym świetle w pokoju i przy włączonym i nic, u mnie jest ostre światło na najniższej mocy.
    Nie wiem co robię źle. Zasanawiam się czy kluczowym elementem nie będzie jakość softboxa, ponieważ mój to godox z chin więc bardziej atrapa niż wyposażenie studio.
    Chodzi mi o ustawienie z czasu 3:16 min
    https://www.youtube.com/watch?v=Ba1Hiq3w3kc
    Ostatnio edytowane przez Agata83 ; 09-04-2018 o 22:11

Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni