Close

Strona 348 z 371 PierwszyPierwszy ... 248298338346347348349350358 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3 471 do 3 480 z 3710

Wątek: Samsung NX 300

Domyślnie

no tak jak przyszło do pokazania konkretnych argumentów z przykładami to nagle zrobiła się cisza @Śprotek i @koesh czekam na jakieś konkrety tych różnic pomiędzy NX500 a D600/D610

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maxwawa Zobacz posta
    no tak jak przyszło do pokazania konkretnych argumentów z przykładami to nagle zrobiła się cisza @Śprotek i @koesh czekam na jakieś konkrety tych różnic pomiędzy NX500 a D600/D610
    Kolego skąd jesteś, spotkajmy się i zróbmy testy jeśli chcesz.
    Obawiam się, że poza wyciąganiem świateł i cieni suwakiem w lightroomie masz niezbyt wielkie pojęcie o obróbce zdjęć w lightroomie czy Photoshopie.
    Chcesz, zapraszam do Krakowa czy Kielc, albo jak mieszkasz w ciekawym miejscu może podjadę do Ciebie, zrobimy to samo zdjęcie. Dasz mi je ze swojej puszki i obrobię oba jednakowo, z mojej i twojej. Zobaczysz wtedy różnicę między Twoim Samsungiem NX 500 a moim Nikonem D610.

Z NX500 Rawy obrabiałem ściągnięte z sieci. Nie były złe, ale nie miały startu do Nikona.

Sam wiesz że nie jestem fanboyem, kupiłem Samsunga NX300, sprzedałem bo mi obrazek nie odpowiadał i wielkość na ulicę. Wiem, że 500tka to świetny aparat, podobają mi się zdjęcia z niego, ludzi którzy potrafią się nim posługiwać.

Natomiast jeszcze raz powtórzę do obrazu dawanego przez D600/610 nie ma to startu.

Jak zrobisz pejzaż w słoneczny dzień to możesz zrobić go butelką i nie zobaczysz różnicy jeśli nie zaczniesz dostosowywać tego do swojej wizji w Lr czy Ps. Zabawa zaczyna się wraz z obróbką i oglądaniem zdjęcia na DOBRYM monitorze w odpowiednim powiększeniu.

Sam na ulicy zdjęcia robię telefonem, Nokią 808. Nie jestem ambasadorem Nikona, czy jego fanboyem. Niech każdy robi zdjęcia tym czym lubi i na co go stać, gdyby mnie było stać zmieniłbym Nokię 808 na Huawei Mate P20 pro czy innego Pixela 2. Ale moja stara Nokia dalej robi fajne zdjęcia i mieści się w kieszeni.

Jeszcze raz proszę o nie pisanie bzdur że NX500 daje porównywalny jakościowo obraz jak D600/D610/D750
    Ostatnio edytowane przez Śprotek ; 04-04-2018 o 14:31

Domyślnie

Ble, ble.ble...

Domyślnie

tak jak napisał używałem równolegle przez kilka lat i D600 i NX500 (sporadycznie D750) wiec mam dość duże doświadczenie w obróbce z tych aparatów.
    @Śprotek jeśli dla Ciebie D600/D610 jest lepszy to OK ale dalej nie pokazałeś konkretnych zdjęć. Ja się wysiliłem żeby to porównać i zamieścić na forum.
    Myślę ze dalej czysto teoretyczna dyskusja bez konkretnych przykładów nie ma sensu.
    Dalej twierdzę że NX500 daje porównywalny jakościowo obraz jak D600/D610 oraz podobne możliwości obróbki używane w tym samym programie LR.
    notabene D750 jest jednak trochę lepszy w obrazowaniu od D600/610 ale jest to mały progres nie wart dużej dopłaty tylko ze względu na obrazek.

Nie jestem żadnym fan-bojem żadnej marki po prostu NX500 jest on dla mnie w tej chwili najbardziej optymalny.
    Pełna klatka była fajna do portretów i ... tyle.

NX500 i D610 wyciąganie z cieni o +4EV
    skala 1:1
    czy widzisz tę miażdżącą równicę ?
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	NX500i D610.jpg
Wyświetleń:	18
Rozmiar:	1,85 MB
ID:	7035
    Ostatnio edytowane przez maxwawa ; 05-04-2018 o 09:59

Domyślnie

Twoje wyciąganie z cieni możesz siebie w nos wsadzić.
    Dam sobie głowę uciąć, że nie masz pojęcia o obróbce bardziej inwazyjnej niż parę suwaków w Lr.

Co z tego że się namęczyłeś jak Twoje testy niczego nie dowodzą.

D750 piszesz że jest lepszy w obrazowaniu, a tu też robiłeś testy czy tylko różnica w cenie każe ci tak myśleć? To kolejna bzdura. Akurat w obrazku różnicy między D600 a D750 nie ma.

To co pokazujesz w swoich testach da się zrobić z D50, już ci pisałem.

Obrabiałem pliki po swojemu. Z obu puszek. wiem jaki jest materiał z jednej jak i z drugiej. Uważać sobie uważaj co chcesz ale nie wprowadzaj w błąd łudzi na forum.

Testy jeśli się je już robi powinny być oparte o jakąś metodologię.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Śprotek Zobacz posta
    Twoje wyciąganie z cieni możesz siebie w nos wsadzić.
    Dam sobie głowę uciąć, że nie masz pojęcia o obróbce bardziej inwazyjnej niż parę suwaków w Lr.

Co z tego że się namęczyłeś jak Twoje testy niczego nie dowodzą.

D750 piszesz że jest lepszy w obrazowaniu, a tu też robiłeś testy czy tylko różnica w cenie każe ci tak myśleć? To kolejna bzdura. Akurat w obrazku różnicy między D600 a D750 nie ma.

To co pokazujesz w swoich testach da się zrobić z D50, już ci pisałem.

Obrabiałem pliki po swojemu. Z obu puszek. wiem jaki jest materiał z jednej jak i z drugiej. Uważać sobie uważaj co chcesz ale nie wprowadzaj w błąd łudzi na forum.

Testy jeśli się je już robi powinny być oparte o jakąś metodologię.
    ale jak na razie @Śprotek to jesteś dalej tylko teoretykiem, nic nie pokazałeś czy odpowiednio zaargumentowałeś.
    fajnie jak się prowadzi dyskusję opartą o konkretne argumenty a nie o "Twoje widzi mi się"

Domyślnie

ale jak na razie @Śprotek to jesteś dalej tylko teoretykiem, nic nie pokazałeś czy odpowiednio zaargumentowałeś.
    fajnie jak się prowadzi dyskusję opartą o konkretne argumenty a nie o "Twoje widzi mi się"
    Śprotek pisał o Krakowie, a jak Kraków to spalone kiełbaski na rynku,
    w FF wyglądają smakowicie
    Kolego maxwawa masz zacięcie, ja z tymi s-nobami dałem se spokój.
    Widzisz jak wygląda dyskusja, tylko teoretyczny bełkot i nic więcej.
    Zero fotek, a mądrości ohohohho.
    A Śprotek to już przechodzi sam siebie, podejrzewam, że jest z PO

ksh
    Gość

Domyślnie

Nie na rynku tylko pod halą te kiełbaski

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koesh Zobacz posta
    Nie na rynku tylko pod halą te kiełbaski
    hm... ale dodał 'spalone' więc może nie chodzi o te spod Hali, bo smród smażeniny bywa na Rynku przy okazji targowisk. te spod Hali - niespalone - preferują smakosze wykwintnego weekendowego wypasu w towarzystwie swoich drogich fur.

Domyślnie

...NX500 i D610 wyciąganie z cieni o +4EV
    skala 1:1
    czy widzisz tę miażdżącą równicę ?
    Można dopytać o ISO na jakim robione były oba sample? Bo tak mnie się coś wydaje, że próbujecie na nowo Amerykę odkrywać. Na bazowym ISO różnicy wielkiej nie będzie, tym bardziej, że pod względem DR aparaty takie jak NX500 czy D7200 w zasadzie zrównały się z jedynie słusznymi full frejmami. Ale gdy zacznie brakować światła pojawi się różnica w okolicach 1EV w takich kategoriach jak trzymanie kolorku czy poziom szumu. Na niższych ISO będzie ona mało widoczna (w zależności od tego jaki poziom szumu i "płowienia" akceptujemy) ale tak gdzieś od ISO6400 różnica będzie widoczna niezależnie od tego jaki poziom tolerancji przyjmiemy. Jeśli dla kogoś wysokie ISO to kwestia znacząca wybierze większą matrycę, bo obrazek będzie lepszy o około 1 EV. Tak samo jest z mityczną plastyką. Tu także na aps-c potrzeba odpowiednio jaśniejszych szkieł, by zrównać się z FF i o ile ktoś taki look preferuje (raczej nie są to "kraobrazowcy") to pójdzie w system, który mu zapewni odpowiednio jasne obiektywy (a z dostępnością odpowiednio jasnej optyki to różnie to bywa w poszczególnych systemach i formatach). I to jest cała różnica bez dzielenia włosa na czworo.

PS Sampli nie mam na potwierdzenie, ale tu nie piszemy przecież o nowościach tylko o sprzęcie, który jest na rynku ładnych parę lat. Można sobie samemu ściągnąć pliki z wyższych ISO (od 6400 czy nawet 3200 w górę) i porównać w poszczególnych kategoriach (trzymanie detalu, kolor, poziom szumów). Można też skorzystać z narzędzia, które podlinkowano wyżej czyli: https://www.dpreview.com/reviews/goo...eview-posted/8 Dla bardziej wnikliwych jest też porównanie bardziej odpowiadające słabym warunkom oświetleniowym: https://www.dpreview.com/reviews/nikon-d610/12 Widać wyraźnie, że na wyższych ISO NX500 odpada w porówaniu z np D610 czy D750 czyli aparatami mniej więcej z tego samego okresu. Polecam szczególnie przyjrzeć się tej bardziej zacienionej części obrazka (np: banknot oraz to co znajduje się na lewo od niego). Różnica w poziomie szumów jak na moje oko wyraźnie przekracza 1EV, detal Samsung zupełnie zgubił i tu nie ma nawet konkurencji. Pod względem koloru obrazek z Samsunga także zupełnie się rozpadł. Reasumując, na niższych ISO różnica pomiędzy oboma formatami jest mała lub niedostrzegalna (pomijając oczywiście zabawy z rozmyciem), ale na wyższych czułościach, w szczególności gdy są one wymuszone słabym światłem, różnica będzie niezaprzeczalna, miazga zacznie się dopiero przy czułościach ekstremalnych, przy czym trzeba też zauważyć, że wtedy nawet obrazek z FF daleki będzie od doskonałości i jego przydatność również będzie wątpliwa.

Strona 348 z 371 PierwszyPierwszy ... 248298338346347348349350358 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów