Close

Strona 298 z 371 PierwszyPierwszy ... 198248288296297298299300308348 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 971 do 2 980 z 3710

Wątek: Samsung NX 300

Domyślnie

W dawnych czasach latałem na śluby moich rówieśników i robiłem (po przyjacielsku, bo nie zarobkowo) jakieś dwa, maksymalnie trzy filmy (2-3x 36). A czasem i mniej. Więc można zmieścić się w 72 albo 108 zdjęciach. Ale wtedy skutecznym hamulcem była cena materiałów, nawet, gdy w latach 90-tych można było na rynkach kupić "od Ruskich" Foto 65 za grosze.

Ale teraz, jak to "nic nie kosztuje", to się pstryka bez opamiętania.
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

ksh
    Gość

Domyślnie

Styl fotografów jest odmienny, raz byłem na ślubie co mieli fotografa, który walił cały czas długimi seriami dwoma D700 i podobno trzy tysiące zdjęć to norma była żeby wybrać setke, a innym razem znowu widziałem bardzo dyskretnego fotografa, który pstrykał sporadycznie, widziałem album potem i było co trzeba świetnie zawarte w gotowych chyba 70 zdjęciach z samego ślubu i przygotowań.

Domyślnie

Masz rację. I teraz - z którym fotografem sympatyzujesz?
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

ksh
    Gość

Domyślnie

No tak, sympatyczniejszy wydaje się ten co strzeli kilka zdjęć i większość ładna ale... jako sprzedawca/producent sprzętu koniecznie sugerowałbym strzelanie seriami i to długimi

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez darekw1967r Zobacz posta
    Tylko kiedy sie w normalnym amatorskim foceniu zrobi te 50 tys. zdjec ?
    Co roku mam zostawionych około 5 tyś zdjęć, głównie z wyjazdów w góry. Czyli robię amatorsko co najmniej 10tyś zdjęć i bynajmniej nie strzelam seriami czy nie używam aparatu do robienia zdjęć wszystkiego dookoła.

Domyślnie

Na straganie
    Wszystkie NX1 + 85mm, ISO 100

Domyślnie

Byłem bez łikend w Tatrach i po zrzuceniu zdjęć z 12-24 byłem lekko zdziwiony. Prawie połowa z nich lekko ruszona przy czasach około 1/100. Nigdy wcześniej mi się takie historie nie zdarzały a pstrykałem różnymi cyframi od 2002r. Jest to normalne w bezlusterkowcach i trzeba skrócić czasy migawki? Druga kwestia, który aparat Waszym zdaniem oddaje najbardziej zbliżone do natury kolory w standardowym JPG'u?

Ostatnio edytowane przez sasa ; 08-06-2017 o 08:04

ksh
    Gość

Domyślnie

Musielibyśmy widzieć to co fotografowałeś żeby porównać bo kto wie czy zdjęcia nie są podkolorowane przez aparat, wiele można ustawić w aparacie żeby mieć gotowca jak się chce.
    Przy ogniskowych 12-24 spokojnie czasy 1/30 da się osiągnąć bez poruszenia, chyba że masz bardzo roztrzęsione ręce podczas wciskania spustu, czasami lepiej podnieść iso dla krótszych czasów jeśli jest problem z uzyskaniem nie poruszonych zdjęć.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koesh Zobacz posta
    Musielibyśmy widzieć to co fotografowałeś żeby porównać bo kto wie czy zdjęcia nie są podkolorowane przez aparat, wiele można ustawić w aparacie żeby mieć gotowca jak się chce.
    Przy ogniskowych 12-24 spokojnie czasy 1/30 da się osiągnąć bez poruszenia, chyba że masz bardzo roztrzęsione ręce podczas wciskania spustu, czasami lepiej podnieść iso dla krótszych czasów jeśli jest problem z uzyskaniem nie poruszonych zdjęć.
    100% racji, ja na 16/2.4 bez problemu robię 1/30 czy nawet 1/20s i nic nie jest poruszone - magia krótkiej ogniskowej

Swoją drogą, @puch24 - miałeś chyba rację co do 16-50 PZ To jednak fajna spacerówka jest - na jakieś wycieczki, wypady z rodzinką - nadaje się znakomicie. Mały, lekki, ostry, z ładnym obrazkiem. No i ten komfort kiedy po lataniu przez pół dnia z 85mm zmieniasz go na 16-50 i co chwila sprawdzasz czy na pewno apart wciąż wisi na szyi, bo wcale go nie czuć
    ---
    Sprzętowy heretyk

Strona 298 z 371 PierwszyPierwszy ... 198248288296297298299300308348 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów