Close

Strona 5 z 20 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 191

Domyślnie

spodziewasz się, ze Nikon osiągnie 3EV poprawę szumów w stosunku do D200 w najbardziej niekorzystnym zakresie? Nie życzę źle, ale to mrzonki IMHO.

Pomimo, iż faktycznie D200 szumi zdecydowanie mocniej niż Canony, to jednak nie liczył bym na takie cuda. Mój sceptyzm nie jest wywołany systemowym przywiązaniem, tylko próbą realnej oceny. Po prostu Canon robi matryce 8 lat i robi je rewelacyjnie dobrze. Nagle Nikon wkracza i zamiata jednym ruchem? Nie wierzę. Wprawdzie ISO 6400 - gdyby Canon je dał ew 5D ( a przecież mógł, bo to rozwiązanie stricte software'owe) było by na pewno akceptowalne już 2 lata temu, to jednak nie wierzę, żeby D3 miał ISO 6400 w pełni stosowalne tak jak D200 ISO 800.

Tak a propos, czy wyobrażacie sobie konkretny przykład znajdujący zastosowanie dla ISO 25600, w którym będzie działał AF ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Chociazby po to, zeby nie musiec zabierac ze soba laptopa na sesje, jesli jest on potrzebny jedynie do oceny jakosciowej zdjec.
    I po to, aby to live view było naprawdę użyteczne do ostrzenia.
    To ty mówiłes coś o foto przyrodniczej?

Cytat Zamieszczone przez kubaman Zobacz posta
    Po prostu Canon robi matryce 8 lat i robi je rewelacyjnie dobrze. Nagle Nikon wkracza i zamiata jednym ruchem? Nie wierzę. Wprawdzie ISO 6400 - gdyby Canon je dał ew 5D ( a przecież mógł, bo to rozwiązanie stricte software'owe) było by na pewno akceptowalne już 2 lata temu, to jednak nie wierzę, żeby D3 miał ISO 6400 w pełni stosowalne tak jak D200 ISO 800.

Tak a propos, czy wyobrażacie sobie konkretny przykład znajdujący zastosowanie dla ISO 25600, w którym będzie działał AF ?
    troszkę dumasz, poczekaj zobaczymy
    To niej więcej tak jak VR w długich rurkach, co Nikon nie mógł?

Zreszta może zamknąc ten wątek, zanim się rozsierdzę heh
    pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez jurgen ; 25-08-2007 o 20:04
    "czuję jak rodzi się moc"

Domyślnie

Cytat:
    Napisał kubaman
    Wyświetlacz LCD VGA.. no dobra bardzo fajny bajer. Pytanie tylko po co mi 3 calowy ekran o rozdzielczości większej na cal niż mój domowy, super hiper monitor

Ekstra wyswietlacz to super sprawa. Widzisz co zrobiłeś, przybliżasz. Masz ostro, kolorki.

Poza tym dochodzi live view i ostrość - tu też potrzeba dobrze widzieć.

Nie ma co gadać. To jak stykówka, albo polaroid.
    Fotografowanie jest równoznaczne z przywłaszczaniem sobie zdejmowanego przedmiotu. Oznacza to wchodzenie w pewien stosunek, który kojarzy się nam z poznaniem, czyli zawładnięciem. Susan Sontag
    A7 II Zeiss Batis 25/2 85/1,8 500px FB

Domyślnie

hehe, chłopaki, widzę, zę nie ma jednak sposobu na spojrzenie obiektywne
    Nieważne, nie będę was denerwował, chciałem po prostu zwrócić uwagę na pewne detale, które IMHO.. zmienia nieco znaczenie tych prezentacji.

Nowe puszki, a zwłaszcza D3, są wypakowane bajerami na siedem stron, super to wygląda w katalogach, tylko że jak co do czego, to kto będzie kupował "reporterską" puszkę za 5,5 tysiąca euro, żeby strzelać 11 klatek na sekundę w trybie 5Mpx i bez AF? Nikt, to proste. Będzie strzelał 9 klatek na FF, mając zarówno wolniejszy rate jak i mniejszy zasięg w mm od 1DMk2. A to się właśnie liczy.

LiveView na VGA - jasne, że kocham takie rozwiązanie. Tylko, że to jeden z tych ficzerów na bajery, który jednak pozostanie bajerem. No bo jak mam ocenić argument, że VGA jest dobre do ostrzenia w LiveView, skoro w tym trybie ostrzenie jest upośledzone - jak opisałem powyżej. Ostrzyć ze statywu kiepskim i wolnym algorytmem, żeby wynik obejrzeć na VGA? Nie wiem jak wy uważacie, ale ja sądzę, ze powinno być dokładnie na odwrót z tymi ficzerami. Taką opcję prezentuje 40D, skąd innąd aparat zdecydowanie o kilka klas gorszy.
    Ostatnio edytowane przez kubaman ; 25-08-2007 o 20:31

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kubaman Zobacz posta
    spodziewasz się, ze Nikon osiągnie 3EV poprawę szumów w stosunku do D200 w najbardziej niekorzystnym zakresie? Nie życzę źle, ale to mrzonki IMHO.
    Na przedprodukcyjnym egzemplarzu D300 to właśnie tak wyglądało
    D3 już nie ćwiczyliśmy tak dokładnie.
    Pozdrawiam
    Jarek Piekarski

Domyślnie

pożyjemy zobaczymy
    ja stawiam piwko czornemu (bo mieszka blisko ) jeśli z wiarygodnych testów wykonanych bez roztrzęsionych z podniecenia rąk wyjdzie, że tak jest naprawdę i w każdej sytuacji. Na razie jestem bardziej sceptyczny niż do zapewnień, że 40D będzie szumiał znacząco mniej od 20D/30D.

BTW, obiecałem to sobie zaraz po premierach, i muszę spytać
    to nagle się okazuje, że normalni ludzie też fotografują powyżej ISO 400
    złośliwość, ale to jedyna i już kończę
    Ostatnio edytowane przez kubaman ; 25-08-2007 o 20:33

Domyślnie

nie macałem nie widziałem ale wydaje mi się że z finalną wersją softu będzie to klepać fotki aż miło - a dla tych którzy potrzebują cropa jest d2xs (może zdażą się jakieś zmiany softowe co by szumy poprawić ...)

Domyślnie

Sceptycyzm dobra rzecz i przychodzi z wiekiem. Tak jak drżenie rąk z powodu innego niż podniecenie

I mam wrażenie, że teraz normalni ludzie będą mogli fotografować sporo powyżej ISO400
    Oraz, że temat ISO zejdzie na dalszy plan w relacjach C i N. A może nie?
    Pozdrawiam
    Jarek Piekarski

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez peecee Zobacz posta
    nie macałem nie widziałem ale wydaje mi się że z finalną wersją softu będzie to klepać fotki aż miło - a dla tych którzy potrzebują cropa jest d2xs (może zdażą się jakieś zmiany softowe co by szumy poprawić ...)
    widzisz, tylko, że to nie jest rozwój IMHO. Jeśli matryca nie wyrabia, to mielenie tego softem daje efekty kiepskie niestety. Zawsze traci się jakość i nie ma bolka. Jeśli okaże się, że Nikon ma średnią matrycę (tak jak pisałem w pierwszym poście - nieco technologicznie przestarzałą) ale w świetny sposób ją odszumia, to spodziewajcie się ISO 25600 w puszkach Canona po kolejnym upgrade firmware'u. Tylko ja z tego raczej nie skorzystam. Liczy się nie tylko szum, ale jakość całości. Dlatego choć 5D ma nominalnie szumy większe od 20D i tak powala go nawet na ISO 3200.

Jeśli mówisz, że dla tych którzy potrzebują cropa jest D2x, to utwierdzam się w przekonaniu, że D3 jest niefortunną i mało funkcjonalną hybrydą, w której na papierze jest wszystko, a w realiach mało. No bo po co kupować FF 12MPx z opcją reporterki, skoro mało sensownie jest z tej reporterki korzystać? No to może kupujemy aparat studyjny? Ale z 12Mpx to on jest daleko za murzynami (choć dobrze, że w ogóle jest) i Canon nie ma konkurencji. I przy cenie 5,5k EUR nikt o zdrowych zmysłach go nie kupi, bo 5D kosztuje niecałe 2kEUR. Zgadzam się, że ani mark 3 ani 5D nie mają połowy tych funkcji z osobna i to jest ich wielka wada. ale D3 nie daje w pełni tego co one, chcąc być obydwoma jednocześnie. To zła strategia IMHO i gdy emocje opadną ludzie zaczną to w końcu tak postrzegać.
    Ostatnio edytowane przez kubaman ; 25-08-2007 o 21:11

Domyślnie

hmmm...
    czy d3 nie kupię to nie wiem - fakt pewnie kupię D3s czy zwał to jak zwał (NAPEWNO KUPIE) - poza tym gdzie jest napisane że jest on do reporterki??? Inaczej czego brakuje D2Xs do reporterki (poza szumami bo te mnie wk...)

Juz cytowałem bodajże w pierwszym poście tutaj o jakichś tajemniczych upgrejtach - dla mnie krokiem milowym i miazgą była by możliwość wymiany w przyszłości sensora + procesora (softu) dla własnych potrzeb...

z D50 wywoływałem zdjęcie w formacie 50 - 70 i zadowolony byłem na maxa... z D2Xs też i też jestem zadowolony
    gdybym robił canonem też pewnie był bym zadowolony - bo badziewia bym sobie tak nie powiększał (jaki miało by to sens) 12 Mpikseli to sporo a jak chcesz więcej to polecam Hasselbalada z tyłkiem 39 Mpixela canon się przy nim poci a fotografowi śmierdzą pięty - urzywa się tego co się ma i z czego jest się zadowolonym... mnie jak narazie D3 niedokońca przekonuje bo ja chce widzieć fotkę z d2xs i d3 w tym samym miejscu i na wysokim iso - wtedy się zdecyduję - napewno nie wcześniej... bo co za sens mają rezerwacje czy zakupy niewiadomo czego...

ps. proponuję ci canonowanie z uśmiechem na ustach - mi wystarczy nikon i tak mnie pucha przerasta i będzie przez jeszcze kilka lat...

Strona 5 z 20 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów