Close

Strona 4 z 20 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 191

Domyślnie

u hesji 18 tysiecy.cena raczej porownywalna do d2x na poczatku
    1ds kosztuje 25 .

Domyślnie

pucha poczeka - zbieram na 400 :P

Domyślnie

Ciekawi mnie jakie to cudo będzie tworzyło b&w.
    Co z przejściami tonalnymi, plastyką obrazu i szczegółami.?
    Prosimy szybko sample!
    Fotografowanie jest równoznaczne z przywłaszczaniem sobie zdejmowanego przedmiotu. Oznacza to wchodzenie w pewien stosunek, który kojarzy się nam z poznaniem, czyli zawładnięciem. Susan Sontag
    A7 II Zeiss Batis 25/2 85/1,8 500px FB

Domyślnie

Znalazłem na CB linka do filmu o obsłudze D3, nie wiem czy tutaj było, wprawdzie po japońsku:

http://bptv.nikkeibp.co.jp/article/0...070824133.html

Trochę jest o ISO i slychać jak rob się zdjęcia seryjne
    Nie do zajechania D70, jakiś KIT, RAW i DxO11
    Lumix GH5, 12mm Leica Summilux 1.4, 200-800mm Leica, Zhiyun Crane 3-Axis

Miałem i sprzedałem D700, 24-70N/2.8, 50mm 1.8, SB-800, tę małą lampę Nikona, SB-400

Domyślnie

To ciekawe ile rzeczy dot. nikona mozna znalezc na CB. Nie spodziewalbym sie, ze chlopaki na canonie nawet filmik znajda i zapodadza na swoim forum.

Domyślnie

IcePower też zbieram na D3 od wczoraj. Mam już plan oszczędnościowy.
    Tylko jeszcze zobaczę jak szumi. 12mln pix to wystarcza już jak dla mnie na wieki.

Widzę wadę, wygraweruję laserem imię, nazwisko z dopiskiem jedyny właściciel, nie użyczam sprzętu, proszę o kontakt z policją, nr telefonu + ubezpieczenie i nalepka sprzęt oznakowany. Chociaż zasłonięcie LCD pomaga.
    Ostatnio edytowane przez tigre251 ; 25-08-2007 o 00:39
    Nie do zajechania D70, jakiś KIT, RAW i DxO11
    Lumix GH5, 12mm Leica Summilux 1.4, 200-800mm Leica, Zhiyun Crane 3-Axis

Miałem i sprzedałem D700, 24-70N/2.8, 50mm 1.8, SB-800, tę małą lampę Nikona, SB-400

Oszczędny w słowach Awatar wodstock
    Miasto
    Świętochłowice

Domyślnie

http://e-photographia.smugmug.com/ga...4617#187077454

Prezentacja D3 (chyba jeszcze nie było)
    D9070s

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tigre251 Zobacz posta
    IcePower też zbieram na D3 od wczoraj. Mam już plan oszczędnościowy.
    Tylko jeszcze zobaczę jak szumi. 12mln pix to wystarcza już jak dla mnie na wieki.

Widzę wadę, wygraweruję laserem imię, nazwisko z dopiskiem jedyny właściciel, nie użyczam sprzętu, proszę o kontakt z policją, nr telefonu + ubezpieczenie i nalepka sprzęt oznakowany. Chociaż zasłonięcie LCD pomaga.
    tak, 12 mln jest wystarczajace. Wg mnie, grawerka nic nie pomoze , jak przy kazdym sprzecie, trzeba miec na niego oko, tym bardziej przy tym.

Domyślnie

cześć!
    moje spojrzenie z boku, cytuję wypowiedź z CB:

Po pierwsze: tak opadła mi szczęka, kiedy kolega nikoniarz poinformował mnie jeszcze przed oficjalną informacją. Nikon zrobił świetną robotę, skopał tyłek Canonowi i trzeba żółtym pogratulować wielkich zmian na lepsze w tym systemie !

Rzeczą, która mną najbardziej wstrząsnęła jest to, że IMHO Nikon zdewastował dotychczasowy podział rynku. O ile D3 próbuje konkurować i z 1d i z 1Ds, naśladując nieco swojego poprzednika, o tyle D300 zmienił półkę i stał się aparatem profesjonalnym, o nieco innych parametrach. Porównywanie go do 5D/5DMk2 czy do 40D to kompletne nieporozumienie. D300 to ********** wypasiona puszka z nadmiarem funkcji jak na amatora. Świat dslr nigdy nie będzie już taki prosty.

Nie mając jednak dostępu do netu i nie biorąc udziału w bojach systemowych dotarły do mnie następujące fakty (na razie o mocniejszej puszce):

D3
    to IMHO dziwaczna hybryda aparatu do studia i reporterskiego. Mimo imponujących parametrów uważam, że FF do reporterki i sportu, gdzie potrzebny jest zasięg, to niezbyt trafiona propozycja. Jeśli gdziekolwiek crop jest uzasadniony, to właśnie w reporterce (plus foto przyrodnicze). Mamy co prawda opcję cropa w D3, ale daje ona 5Mpx ! rozdzielczość. To trzy kroki wstecz i przy takiej cenie reporter raczej tego do cropa nie kupi.

Z drugiej strony FF 12MPx to już raczej dolna półka FF. Następca 5D zapewne będzie miał matrycę ze starego 1Ds - 16,7Mpx, nowy 1dsMk3 ma 21Mpx. Nie ma o co kruszyć kopii, ale technologicznie 12Mpx jest to słaby wynik. Do tego jeśli to jest faktycznie samodzielna matryca Nikona (jestem jednak absolutnie sceptyczny) to ja nie wierzę, żeby pierwszy ich produkt potrafił jakością obrazu rozwalić w drzazgi tak ogranego w temacie i doskonałego Canona. To jest po prostu niemożliwe, dlatego jakość będzie IMHO jednak słabsza niż 5D, choć pewnie zbliżona i poprawiana softowo.

Przyglądając się specyfikacjom widzę też sporo marketingu, który przy początkowej euforii daje kopa, ale jak wszystko się uspokaja, to pojawiają się pytania. LiveView jest, ale z gorszym AFem - albo klapanie lustra, albo jak w kompakcie ze statywu. Piorunująco szybki, ale od 1DMk3 wolniejszy. Identyczny jak nowy marek w trybie DX (czyli kicha jakość) a szybszy (11kl/sek) w DX z wyłączonym AFem. Ludzie to czysty papierowy bełkot - kto używa 11 klatek na sekundę w okrojonym 5Mpx trybie bez możliwości ostrzenia

Nie wątpię, że poziom szumów musi być naprawdę niezły, pytanie tylko, czy Canon produkujący matryce od 8 lat nie ma możliwości zrobić ISO 25600 kiedy Nikon w pierwszej swojej matrycy może? Uważam, że może tylko do głowy by mu nie przyszło dawać taką czułość narażając się na opinie o "szumiącym na wyższych czułościach body". Przecież to absurdalny parametr, chyba 10 razy bardziej absurdalny od KITa z IS do 40D.

Wyświetlacz LCD VGA.. no dobra bardzo fajny bajer. Pytanie tylko po co mi 3 calowy ekran o rozdzielczości większej na cal niż mój domowy, super hiper monitor

AF - to prawdziwie obiecujące. Wygląda na wzorowany nieco na AF serii 1D i może być naprawdę wielkim plusem tej puszki. Choć krzyżowych jest niestety mniej o 4 i to akurat IMHO jest gorsze niż posiadanie o 6 zwykłych więcej.

Generalnie - świetny sprzęt i bardzo dobra konkurencja dla Canona. Jak dla mnie niestety początkowe podniecenie opadło, i sam nie wiem, co sądzić, co ani to nie konkurent dla 1Ds, ani konkurent dla 1DMk2 stricte. Taka hybryda co to niby ma wszystko, ale nic nie jest do końca super hiper max najlepsze na rynku. Dużo bardziej podoba mi się D300, IMHO realny konkurent D3 w reporterce, zwłaszcza z takim pancernym gripem.
    Ostatnio edytowane przez kubaman ; 25-08-2007 o 19:04

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kubaman Zobacz posta
    [...]Przecież to absurdalny parametr[...]
    Hmmm... Dlaczego absurdalny? Samo tylko istnienie ISO 25600 daje chociazby tyle, ze 6400 bedzie uzywalne (z tego co chlopaki opisuja, to nawet to 25600 jest uzywalne, ale poczekajmy na sample). Czesto uzywam ISO 1600 w D200 (czy wczesniej w D70). I powiem Ci, ze do pelni szczescia, to przydalby mi sie zapas tak ze 2 EV w tej kwestii. Moglbym jeszcze bardziej skrocic czas i przymknac obiektyw. Co prawda mam w D200 ISO 3200, ale nie oszukujmy sie -- to jest masakra, z ktorej niewiele jest dziedzin zastosowania praktycznego tak zapaskudzonych kolorowa sraka obrazkow... ISO 6400 w D3, szumiace tak, jak np. ISO 800 w D200, da mi o klase lepsze jakosciowo zdjecia z sytuacji, w ktorych musze uzyc tak wysokich czulosci i krotkich czasow.

Cytat Zamieszczone przez kubaman Zobacz posta
    Wyświetlacz LCD VGA.. no dobra bardzo fajny bajer. Pytanie tylko po co mi 3 calowy ekran o rozdzielczości większej na cal niż mój domowy, super hiper monitor
    Chociazby po to, zeby nie musiec zabierac ze soba laptopa na sesje, jesli jest on potrzebny jedynie do oceny jakosciowej zdjec.
    Ostatnio edytowane przez stig ; 25-08-2007 o 19:36
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Strona 4 z 20 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów