Bardzo ładnie wyłożyłeś możliwe warianty. Mam jednak wątpliwość co do rekomendowanego rozwiązania. Za 160k rzeczywiście można zrobić piękne studio, kupić samochód, tyle tylko, że to pożyczka i trzeba to oddać. Daje to 2000 zł miesięcznie spłaty a do tego dodaj koszty lokalu czy mediów. Dalej należałoby mieć świadomość konieczności odtworzenia części majątku. Czyli rzeczywiste koszty byłyby typu 3000 - 4000 zł. To bardzo dużo. Nawet zakładając, że fotografia jest wysokomarżowa to biznes po roku musiały przynosić minimum przychód 10 000 zł/mc (a tak naprawdę dużo, dużo więcej). Czyli 500 zł dziennie - to jest bardzo dużo. Źródła dochodów widzę dwa - własna fotografia lub/i wynajem. W obu przypadkach model biznesowy jest bardzo mało realny.
O tyle mam pojecie o temacie, że:
- po pierwsze moje studio zostało zaadaptowane za mniej więcej identyczną kwotę (tyle, że już wcześniej zarobioną z foto)
- też miałem wspólnika
- podejmując decyzję mieliśmy stabilne zamówienia razem na 15-20 dni pracy/mc
- model biznesowy policzyliśmy tak, że w stosunku do alternatywnych wynajmów wychodziło mi, że po 7 latach studio będzie na czysto. Dodatkowym zyskiem było to, że to jest świetna maszyna do pracy bijąca na głowę te inne dostępne rozwiązania. Umowa była zawarta na 10 lat.
Po 5 latach mój wspólnik stracił większość zamówień, przez kolejne 4 lata dokładał do studia z innych projektów. Wreszcie wycofał się z układu. W jego przypadku była to wtopa choć nie jakaś tragiczna. U mnie przez 9 lat model był zgodny z założeniami ale ilość pracy studyjnej po jakiś 6 latach gwałtownie spadła. W 10 roku koszty bieżące studia wzrosły mi o 100 % co powoduje, że na działalności studyjnej niewiele zarabiam. Ale ponieważ gdzieś muszę pracować, spotykać się z ludźmi trzymać sprzęt to dalej ma to pewien sens. Reasumując można decyzję o tej inwestycji w moim przypadku uznać za racjonalną - z niewielkim bilansem dodatnim.
Tak zajmowałem się tym zawodowo. Za poradę tutaj nic nie zainkasuje. "Zdrowasiek" nie potrzebuję
![]()
![]()
Pozdro
Wiesiek
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami