Close

Strona 1039 z 1914 PierwszyPierwszy ... 395399399891029103710381039104010411049108911391539 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 10 381 do 10 390 z 19131

Domyślnie

Kupa fajnych szkiełek się zapowiada Tylko z tego co mi potrzeba to się akurat trzymają z daleka:/
    A7III + CV15/4.5v3 + CV21/3.5 + FE24-70/4 + FE35/1.8 + Batis 85/1.8 + STF100/2.8G + 70-300G

Domyślnie

Ale mały aparat kiepsko się trzyma, czy jest lustrzanką czy nie.
    Swego czasu ze swej małości słynęły Pentaxy, głównie seria ME, MV, MG, ME-Super, i rozwinięte z nich Super A i Program A, chociaż tym dodano już zdejmowany grip, ułatwiający chwyt.
    Pentax starał się zbudować najmniejsze możliwe aparaty, ale wcale nie wszyscy byli z tego zadowoleni, bo dla wielu osób te aparaty były po prostu za małe, szczególnie w połączeniu z większym obiektywem. Firmowe motorki do nich też miały uchwyty, nie były to tylko prostopadłościany podłączane od dołu. I nie bez powodu.
    Obiektywy Pentaxa z owego okresu też ze wszystkich sił dążyły do małości, były tak małe, jak to tylko możliwe, a Pentax chwalił się tym bardzo. Niektóre z nich były prawie naleśnikowe, a prawdziwym naleśnikiem był 2,8/40. I wszystko fajnie, ale nie wszystkim się to podobało.

I teraz mamy powtórkę z rozrywki, ale z bezlusterkowcami. Ciągną się za nimi ich pierwsze argumenty reklamowe podkreślające ich małość w stosunku do lustrzanek. I dobrze, bo to wygodne przy przenoszeniu (w podróży) albo z malutkimi obiektywami. I fajnie. Ale z dużymi obiektywami to "nie idzie". Pomijając już ich delikatną konstrukcję, raczej nie łączącą się dobrze z solidnymi, ciężkimi obiektywami.
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

ksh
    Gość

Domyślnie

Mimo tak dużej ilości sprzętu to i tak nadal na rynku nie ma wszystkiego co by się chciało.
    Miałem bezlustra i chwaliłem, polecam czasami bo to jednak dobry sprzęt foto ale zawsze miałem obok coś nikona i bardziej cieszył mnie w nowym sprzęcie duży jasny wizjer optyczny czy wygodny głęboki grip niż jakiś drobiazg w bezlustrze, a innym pewnie bardziej do gustu przypadnie coś co mają bezlustra dobrze dopracowane.

Mi osobiście najbardziej podoba się m4/3 jako najbardziej rozbudowany i dorosły system ale psuje wszystko przeciętność matrycy.
    O sony można by wiele pisać ale męczy gimnastykowanie się co do tego podłączyć i nie oszaleć cenowo lub nie spacerować z kilkoma stałkami itp. jak ktoś jest rozpieszczony rynkiem używanego sprzętu do nikona czy canona to zawsze będzie miał problem po zakupie pełnej klatki sony, o komforcie i ergonomii też można by sporo napisać.

Świetnie że ma pojawić się tamron 28-75 i wielu co wypowiadało ie że ma dość kundli w nikonie i w sony to tylko obiektywy sony bo super, teraz pewnie kupi bo będzie taniej ale przecież to nadal poziom najtańszego obiektywu w nikon FX, tam nie ma żadnego szaleństwa jakościowego, może ten do sony będzie lepszy, zobaczymy.
    Mimo to duży plus dla systemu ale nie dzięki sony tylko dzięki tamronowi
    Ostatnio edytowane przez ksh ; 25-02-2018 o 20:05

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adming Zobacz posta
    Aleoprócz a7 jest a 9.
    W cenie A9 jest D5, znacznie wygodniejszy do trzymania zapewne

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez madebyzosiek Zobacz posta
    No to jeżeli Sigma wypuści tą 105, życzę radosnego i wygodnego trzymania na A7... Tylko nie puszczaj stopki statywowej, bo Ci w ręce zostanie wyświetlacz i spust, a reszta Soniaka będzie w resztkach potłuczonej Sigmy
    Tak na poważne, dla mnie chwyt w A7 nie nadaje się do niczego ciężkiego, dla Ciebie może być idealny. Każdy ma prawo do własnych wrażeń...
    Używam a7 z 85GM.

Nie chcę wyjść na jakiegoś przeciwnika bezluster- jeśli komuś one leżą to super, ale proszę, nie uszczęśliwiajcie innych na siłę gadaniem jakie to super komfortowe... Podobnie w kwesii FF/BF- nie każdy ma z tym problem.
    Ale to Wy próbujecie na siłę wmawiać innym, że tylko duże aparaty są wygodne - i to dla każdego. Dla mnie już D50 jest za duży i niewygodny pod względem chwytu.
    Ostatnio edytowane przez Umbra ; 25-02-2018 o 20:34

Domyślnie

No trochę ceny chyba inne.

Myślę,że Sony niedługo wypuści śladem m43 i Fuji puszkę o większych rozmiarach obok A7.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Domyślnie

Liczę, że a7 III będzie miało większą baterię i nieco większy rozmiar.

ksh
    Gość

Domyślnie

Założę się o piwo że będzie taka sama pucha ale lepsza matryca i lepsze af bo nad tym pracuje sony przecież.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Umbra Zobacz posta
    Ale to Wy próbujecie na siłę wmawiać innym, że tylko duże aparaty są wygodne - i to dla każdego. Dla mnie już D50 jest za duży i niewygodny pod względem chwytu.
    To chyba Twoja interpretacja. Uważam, że duże aparaty są wygodne z dużymi szkłami co wyraźnie w każdej wypowiedzi podkreślam. Uważasz, że to nie prawda?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Umbra Zobacz posta
    Używam a7 z 85GM.
    No coś Ty... Filtry 77 mm, waga ponad 800 gram? W Sigmie Art tyle ma 50, a nie 105 1.4

Cytat Zamieszczone przez adming Zobacz posta
    No trochę ceny chyba inne.
    Te 6k zł różnicy można potraktować, jako drobną różnice... A najlepiej przeznaczyć na gripa i 20 dodatkowych baterii
    Dla mnie cały czas bezlustro stanowi świetne uzupełnienie lustra. Teraz mam tak z A6000, choć głównie używa go żona, w planach mam A7II. Zamiast lustra absolutnie nie

Strona 1039 z 1914 PierwszyPierwszy ... 395399399891029103710381039104010411049108911391539 ... OstatniOstatni