Kupa fajnych szkiełek się zapowiadaTylko z tego co mi potrzeba to się akurat trzymają z daleka:/
Szukaj
Kupa fajnych szkiełek się zapowiadaTylko z tego co mi potrzeba to się akurat trzymają z daleka:/
A7III + CV15/4.5v3 + CV21/3.5 + FE24-70/4 + FE35/1.8 + Batis 85/1.8 + STF100/2.8G + 70-300G
Ale mały aparat kiepsko się trzyma, czy jest lustrzanką czy nie.
Swego czasu ze swej małości słynęły Pentaxy, głównie seria ME, MV, MG, ME-Super, i rozwinięte z nich Super A i Program A, chociaż tym dodano już zdejmowany grip, ułatwiający chwyt.
Pentax starał się zbudować najmniejsze możliwe aparaty, ale wcale nie wszyscy byli z tego zadowoleni, bo dla wielu osób te aparaty były po prostu za małe, szczególnie w połączeniu z większym obiektywem. Firmowe motorki do nich też miały uchwyty, nie były to tylko prostopadłościany podłączane od dołu. I nie bez powodu.
Obiektywy Pentaxa z owego okresu też ze wszystkich sił dążyły do małości, były tak małe, jak to tylko możliwe, a Pentax chwalił się tym bardzo. Niektóre z nich były prawie naleśnikowe, a prawdziwym naleśnikiem był 2,8/40. I wszystko fajnie, ale nie wszystkim się to podobało.
I teraz mamy powtórkę z rozrywki, ale z bezlusterkowcami. Ciągną się za nimi ich pierwsze argumenty reklamowe podkreślające ich małość w stosunku do lustrzanek. I dobrze, bo to wygodne przy przenoszeniu (w podróży) albo z malutkimi obiektywami. I fajnie. Ale z dużymi obiektywami to "nie idzie". Pomijając już ich delikatną konstrukcję, raczej nie łączącą się dobrze z solidnymi, ciężkimi obiektywami.
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
Mimo tak dużej ilości sprzętu to i tak nadal na rynku nie ma wszystkiego co by się chciało.
Miałem bezlustra i chwaliłem, polecam czasami bo to jednak dobry sprzęt foto ale zawsze miałem obok coś nikona i bardziej cieszył mnie w nowym sprzęcie duży jasny wizjer optyczny czy wygodny głęboki grip niż jakiś drobiazg w bezlustrze, a innym pewnie bardziej do gustu przypadnie coś co mają bezlustra dobrze dopracowane.
Mi osobiście najbardziej podoba się m4/3 jako najbardziej rozbudowany i dorosły system ale psuje wszystko przeciętność matrycy.
O sony można by wiele pisać ale męczy gimnastykowanie się co do tego podłączyć i nie oszaleć cenowo lub nie spacerować z kilkoma stałkami itp. jak ktoś jest rozpieszczony rynkiem używanego sprzętu do nikona czy canona to zawsze będzie miał problem po zakupie pełnej klatki sony, o komforcie i ergonomii też można by sporo napisać.
Świetnie że ma pojawić się tamron 28-75 i wielu co wypowiadało ie że ma dość kundli w nikonie i w sony to tylko obiektywy sony bo super, teraz pewnie kupi bo będzie taniej ale przecież to nadal poziom najtańszego obiektywu w nikon FX, tam nie ma żadnego szaleństwa jakościowego, może ten do sony będzie lepszy, zobaczymy.
Mimo to duży plus dla systemu ale nie dzięki sony tylko dzięki tamronowi![]()
Ostatnio edytowane przez ksh ; 25-02-2018 o 20:05
Używam a7 z 85GM.
Ale to Wy próbujecie na siłę wmawiać innym, że tylko duże aparaty są wygodne - i to dla każdego. Dla mnie już D50 jest za duży i niewygodny pod względem chwytu.Nie chcę wyjść na jakiegoś przeciwnika bezluster- jeśli komuś one leżą to super, ale proszę, nie uszczęśliwiajcie innych na siłę gadaniem jakie to super komfortowe... Podobnie w kwesii FF/BF- nie każdy ma z tym problem.
No trochę ceny chyba inne.
Myślę,że Sony niedługo wypuści śladem m43 i Fuji puszkę o większych rozmiarach obok A7.
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
Założę się o piwo że będzie taka sama pucha ale lepsza matryca i lepsze af bo nad tym pracuje sony przecież.
No coś Ty... Filtry 77 mm, waga ponad 800 gram? W Sigmie Art tyle ma 50, a nie 105 1.4![]()
Te 6k zł różnicy można potraktować, jako drobną różnice... A najlepiej przeznaczyć na gripa i 20 dodatkowych baterii
Dla mnie cały czas bezlustro stanowi świetne uzupełnienie lustra. Teraz mam tak z A6000, choć głównie używa go żona, w planach mam A7II. Zamiast lustra absolutnie nie![]()
Skontaktuj się z nami