Szukaj
Co do dodatkowych bateryjek, zazwyczaj nosi się je w kieszeni, torbie i czym tam jeszcze.
Nie zwiększają one bezpośrednio ciężaru aparatu trzymanego w ręku, ani go nie powiększają![]()
Ale wtedy w kieszeniach szybciej robią się dziury.
No tak, to znany powszechnie z forów fakt wyciekania kwasu z baterii Sony![]()
Psioniczni.pl Don't panic! Stay psionic!
A czy brak nóg to wada, czy cecha??
Zależy.
Odpowiedź brzmi - dla człowieka, to wada, bo tych nóg zawsze będzie brakować, gdyż normalnie występują i są potrzebne.
Dla dżdżownic natomiast to cecha. Dżdżownice nigdy nóg nie miały i nie są im potrzebne. To jedna z ich cech.
Brak lampy to wada. Część aparatów, większość aparatów ją ma. Nie trzeba nikomu tłumaczyć, jakie są zalety i wady użycia lampy wbudowanej. Gdy wybierzemy się jednak z przysłowiową ciocią na zdjęcia, może się okazać, że po zmroku tylko ona wróci z jakimikolwiek zdjęciami, wykonanymi kompaktem, zaś twardziel z wypasioną lustrzanką lub równie wypasionym bezlustrem obejdzie się smakiem. Zdarzyło mi się, że wziąłem aparat bez lampy, a gdy się już ściemniło, w jednym pomieszczeniu bez okien, nie miałem jak zrobić zdjęć inwentaryzacyjnych. Także ten, teges, nikt nie zna dnia ani godziny.
Widzisz, a dla mnie wadą jest coś, co działa/zachowuje się niezgodnie z przeznaczeniem czy zamiarem producenta, coś o czym nie wiem przed zakupem a co ogranicza używanie danej rzeczy. Przykłady? Zawieszanie się lustra, chlapanie olejem, luźne sanki lampy itd. O braku lampy wiem, jestem tego świadom (nikt tego nie ukrywa) więc dla mnie to cecha. I tyle. A każdy niech interpretuje sobie słowo "wada" tak jak mu wygodnie. Mnie nic do tego, jedynie wyraziłem co myślę o "wadach".
Wada jest wtedy kiedy lampa nie działa poprawnie lub jej specyfikacja jest niezgodna z deklaracją producenta. Brak lampy to cecha danego modelu. To chyba oczywiste.
Bez lampy można przecież fotografować.
Co innego np. hamlce w samochodzie![]()
Skontaktuj się z nami