Close

Strona 1009 z 1914 PierwszyPierwszy ... 9509909959999100710081009101010111019105911091509 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 10 081 do 10 090 z 19131
    ksh
    Gość

Domyślnie

Brak lampy w aparacie to faktycznie nie jest wada, to tak samo jak brak klimy w samochodzie, inaczej do braku lampy podejdzie amator, a inaczej posiadacz lamp zewnętrznych, tak samo kierowca na Alasce podejdzie do braku klimy, a inaczej kierowca na Florydzie, przecież brak wizjera optycznego w bezlutrach to też nie wada mimo że wielu tak uważa.
    Ostatnio edytowane przez ksh ; 30-01-2018 o 11:57

GL
    Gość

Domyślnie

Cz4rnuch, na tym polega świadomy konsumencki wybór, że wybiera się sprzęt o pewnym zbiorze cech. Jest plusem, a nie minusem, ze producenci dają tu sporą różnorodność kombinacji. Następnym razem wybierz coś z wbudowaną lampą, jak Ci ona jest potrzebna, a jak nie to nie pisz o tym, bo to bez sensu.

Cytat Zamieszczone przez maxwawa Zobacz posta
    @Łukasz Gniadek
    Jak można pisać że brak lampy nie jest wadą? Przecież z punktu technicznego, fotografia to nic innego jak rejestracja światła odbitego a lampa w wielu sytuacjach jest niezbędna a spełnia wiele funkcji nie tylko oświetla ... nawet producenci smartfonów o tym wiedzą.
    Tak generalnie, to powinno trochę dać Ci do myślenia, dlaczego producenci smartfonów zawsze umieszczają lampy błyskowe, a producenci aparatów często nie. Zawsze możesz też kupić smartfona i cieszyć się wspaniałymi możliwościami jakie wnosi wbudowana lampa błyskowa.

Domyślnie

Dajcie spokój bo czepiacie się słówek jak dzieci.
    Optyczne wybrało parę słów Zalety i Wady, niektórzy punktują jako Minusy i Plusy , Pozytywy i Negatywy itd. to są wyrazy bliskoznaczne trzeba jak dzieciom tłumaczyć ... jest jeszcze jakiś prof. od ojczyzny polszczyzny ?
    Równie dobrze można napisać że np brak ekranów LCD w aparacie to też nie wada a tylko minus.

Domyślnie

Albo założenie konstrukcyjne. Albo manifest (patrz Leica M-D).

Cytat Zamieszczone przez Łukasz Gniadek Zobacz posta
    Cz4rnuch, na tym polega świadomy konsumencki wybór, że wybiera się sprzęt o pewnym zbiorze cech. Jest plusem, a nie minusem, ze producenci dają tu sporą różnorodność kombinacji. Następnym razem wybierz coś z wbudowaną lampą, jak Ci ona jest potrzebna, a jak nie to nie pisz o tym, bo to bez sensu...
    Świadomy wybór konsumencki polega na tym, że ma się świadomość plusów i minusów płynących ze swoich wyborów, co nie znaczy, że minusów pewnych rozwiązań nie ma. Podobnie jak nie ma doskonałego systemu, o czym zapewne wiesz, a ja do tego mam ograniczony budżet więc kupując godzę się na pewne kompromisy. To, że coś jest, jak to pięknie ująłeś, założeniem konstrukcyjnym, nie znaczy, że musi mi to w 100% odpowiadać i z mojego punktu widzenia może to być zarówno plus, minus, cecha, wada jak i zaleta (jak zwał tak zwał). Dla kogoś dla kogo priorytetem jest mały, lekki aparat bezlustro może być najlepszym wyborem, ale nie znaczy, że taki wybór nie niesie za sobą pewnych poświęceń. Czasami trzeba poświęcić baterię (która jest mniejsza, bo mniejszy aparat, ale też musi dodatkowo obsłużyć EVF więc ogólnie zdjęć aparat zrobi mniej) co dla wielu tu obecnych krytykujących system jest ewidentną wadą (a dla zwolenników cechą ) czasami optyczny wizjer (ta sama sytuacja), ergonomię (ta sama sytuacja) lub wbudowaną lampę. Przykłady można mnożyć. I mogę o tym pisać, bo tak jest i takie są moje odczucia, a że dla Ciebie to jest bez sensu to już tak jakby nie moja sprawa. Dla mnie bez sensu jest wiele z wypowiedzi, które tu ostatnio czytam, ale jakoś sobie z tym na razie radzę.

Domyślnie

Może w drugą stronę. Brak lampy to nie wada ale jej posiadanie to już zaleta. Czyli brak jakiejś zalety nie musi być wadą.
    Ale dziwi mnie dyskusja na temat tego testu, ich wyniki są zawsze specyficzne W komentarzach zresztą zwrócono tam uwagę na kilka 'niezgodności' w punktacji...
    Gdzie to A7III, czym szybciej wyjdzie tym szybciej stanieje do akceptowalnego dla mnie poziomu
    A7III + CV15/4.5v3 + CV21/3.5 + FE24-70/4 + FE35/1.8 + Batis 85/1.8 + STF100/2.8G + 70-300G

ksh
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ikit Zobacz posta
    Może w drugą stronę. Brak lampy to nie wada ale jej posiadanie to już zaleta. Czyli brak jakiejś zalety nie musi być wadą.
    Troszkę zawile ale o to chodzi

Bierzcie tez pod uwagę że ekipa testująca w optycznych przez te lata zmienia się, a postęp powoduje że wszelkie punktacje zaczynają z czasem dewaluować się, no i subiektywne odczucia testera w stosunku do menu, ergonomii, klawiszologii itd.

Przykładowo dyskusja odnośnie D850 gdzie zwiększamy szybkostrzelność gripem i atomową baterią, koszty tego są olbrzymie, zatem jest to zaleta że takie ulepszenie istnieje czy wada że nie ma tego w puszce w cenie ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ikit Zobacz posta
    Może w drugą stronę. Brak lampy to nie wada ale jej posiadanie to już zaleta...
    Są też tacy, którzy uważają, że wbudowana lampa to nie zaleta a wada

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cz4rnuch Zobacz posta
    Owszem, owszem. Nawet poważna, choć może nie w przypadku Sony A7
    Ostatnio edytowane przez Pawel92 ; 30-01-2018 o 17:03
    Pozdrawiam
    Paweł

Moja radosna twórczość

Domyślnie

Lampy pewnie nie ma bo pewnie chcieli obniżyć wagę korpusu aby pokazać że jednak jest lżejszy 100 gram niż "konkurencyjne" d750
    Jednak jeśli doda się do tego trzy bateryjki aby była porównywalna ilość zdjęc to soniak już tak samo ciężki (edyta) i kłopot, pryska mit lekkiego systemu

Cytat Zamieszczone przez cz4rnuch Zobacz posta
    Ostatnio edytowane przez cybulski ; 30-01-2018 o 17:10
    linktr.ee/zbigniewurban5150 |Canon R5 R, SigmyArt EF 35/1.4 50/1.4, 7A50/1.1, VM Nokton 40/1.4SC, EFy 50L 85L 135L 16-35/4L, RFy 70-200/2.8L 16/2.8 50/1.8 ||A73 24-105/4 28/2, SY 35-150/2-2.8 14/2.8 35/1.4, T28-200/2.8-5.6||Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar 55/1.8||iPhone 14 PRO|

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ligo Zobacz posta
    Tutaj rozmycie jest ciekawe, a nawet charakterystyczne.
    Dla mnie tu jest fatalne.
    Fotografowanie jest równoznaczne z przywłaszczaniem sobie zdejmowanego przedmiotu. Oznacza to wchodzenie w pewien stosunek, który kojarzy się nam z poznaniem, czyli zawładnięciem. Susan Sontag
    A7 II Zeiss Batis 25/2 85/1,8 500px FB

Strona 1009 z 1914 PierwszyPierwszy ... 9509909959999100710081009101010111019105911091509 ... OstatniOstatni