Close

Strona 958 z 1914 PierwszyPierwszy ... 458858908948956957958959960968100810581458 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 9 571 do 9 580 z 19131

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ligo Zobacz posta
    Obraz z A7RII mógł być poruszony przy czasie 1/250s, ale z A7II nie powinien. Rozumiem podekscytowanie testowaniem w Sony Center, ale trzeba było wziąć coś na uspokojenie, żeby ręce się nie trzęsły.
    Spoko nie trzesly się, fotek robiłem kilka i nawet sprzedawcy pozowali, ale wszystkie dla mnie takie nie do końca ostre. Ostrożne na oko ale w żadnym siatkówki oka widać nie było. Jak za szkło za tyle kasy to słabo.
    A jakie szkiełko do portretów polecacie, czy 85 f1.8 sony będzie ok? Tego nie przymierzałem, na batisa mnie nie stać.

Wysłane z mojego Redmi 4 przy użyciu Tapatalka
    A7III + T 28-75/2,8 +sony 85/1,8 samyang 35/2,8
    http://zientas.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zientas Zobacz posta
    wszystkie dla mnie takie nie do końca ostre. Ostrożne na oko ale w żadnym siatkówki oka widać nie było.
    Fociłeś w pomieszczeniu, w zastanym świetle sztucznym?

Domyślnie

Fociłeś w pomieszczeniu, w zastanym świetle sztucznym?
    Tak,

Domyślnie

No to nic dziwnego, że foty wydają się takie nie do końca ostre. Brakuje widma niebieskiego w świetle, albo inaczej - w tych warunkach widmo światła jest niepełne. Zaraz przyjdzie kolega @manfred i zbiorę ope-er za wymyślanie cudów niewidów.

Ale OK - dopal błyskiem, albo wyjdź na światło dzienne, zobaczysz różnicę, a kto wie, może nawet siatkówkę oka i to niezależnie od szkła.

I jeszcze proszę - wyłącz te Tapa-cośtam.
    Ostatnio edytowane przez Ligo ; 04-11-2017 o 02:25

Domyślnie

Spoko nie trzesly się, fotek robiłem kilka i nawet sprzedawcy pozowali, ale wszystkie dla mnie takie nie do końca ostre. Ostrożne na oko ale w żadnym siatkówki oka widać nie było. Jak za szkło za tyle kasy to słabo.
    Nie wiem jak inni ale ja jednak obstawiam winę użytkownika

No to obiektyw 24-70 f2. 8 ISO 500 1/250 na ogniskowej 70mm czy soft aktualny to nie wiem, czy ruszone? Raczej nie. Jeszcze wyłączyłem elektroniczną migawkę.
    Elektroniczna migawka jak już to ostrości powinna pomóc. 70/2.8 (i nieprzeczytana instrukcja) nasuwają na myśl nietrafienie AFem np. za dużym punktem AFu, przesunięcie obiektu/aparatu po ustawieniu ostrości/nieoptymalny tryb AF i w połączeniu z małą GO dało to słabą ostrość. A jak z paroma obiektywami był problem ostrości to tym bardziej mała szansa że to wina szkieł
    Na końcu wszystkich możliwości jest jeszcze problem z aparatem. Ale to na dalekim końcu przed którym jest dużo prostych rozwiązań A do wymienianych wcześniej wpadło mi jeszcze wyłączenie AF fazowego oraz włączone wspomaganie AFu które wbrew nazwie od pierwszych nexów przeszkadza w ostrzeniu

A jakie szkiełko do portretów polecacie, czy 85 f1.8 sony będzie ok? Tego nie przymierzałem, na batisa mnie nie stać.
    Najpierw musisz dojść do tego czemu zdjęcia są poruszone/nieostre, co da zmiana szkła na kolejne jak już testowałeś kilka?
    Najlepiej wrzuć gdzieś rawy do zobaczenia co z nimi nie tak.
    I dorwij instrukcję:P
    I poczytaj jak optymalnie ustawić aparat. Michel który się tu od dawna nie udziela zrobił super poradnik na swoim blogu, co prawda do A7 ale podstawy te same

http://per-analogia.blogspot.com/201...-poradnik.html

Warto też poczytać o AFie, może robisz jakiś podstawowy błąd.

A FE85/1.8 ma świetne recenzje Pewnie sam bym go kupił gdyby kosmos nie zasugerował tuż przed wakacjami batisa w dobrej cenie z odbiorem w okolicy

A swoją drogą - (nie pamiętam czy tu było) jest promocja cashbacku do lutego na niektóre szkła i aparaty Nie wiem czy zdążyli wcześniej podnieść ceny bo ich nie śledziłem ale może coś się opłaca

https://www.sony.pl/cashback
    A7III + CV15/4.5v3 + CV21/3.5 + FE24-70/4 + FE35/1.8 + Batis 85/1.8 + STF100/2.8G + 70-300G

Domyślnie

Obraz z A7RII mógł być poruszony przy czasie 1/250s, ale z A7II nie powinien(...)
    Przy 24-70 i stabilizacji?

Domyślnie

To dobre szkło, pod warunkiem, że trafisz dobry egzemplarz. Jest spory rozrzut jakościowy - sporo szkieł cierpi na problemy z ostrością części kadru. Mój miał problem z łapaniem ostrości w dany punkt za pierwszym razem - trzeba było kilka razy łapać by osiągnąć jego optimum ostrości.
    Ostatnio edytowane przez damiroz ; 04-11-2017 o 12:15
    A7R3 + 14 F2.8 + 55 F1.8 + 28-75 F2.8 + 135 F2

Domyślnie

Pytanie o szkło ochronne do A7. GGS Larmor wszędzie dostępny jest tylko do A7 II - czy będzie pasował do pierwszej wersji aparatu?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ikit Zobacz posta
    Nie wiem jak inni ale ja jednak obstawiam winę użytkownika

Elektroniczna migawka jak już to ostrości powinna pomóc. 70/2.8 (i nieprzeczytana instrukcja) nasuwają na myśl nietrafienie AFem np. za dużym punktem AFu, przesunięcie obiektu/aparatu po ustawieniu ostrości/nieoptymalny tryb AF i w połączeniu z małą GO dało to słabą ostrość. A jak z paroma obiektywami był problem ostrości to tym bardziej mała szansa że to wina szkieł
    Na końcu wszystkich możliwości jest jeszcze problem z aparatem. Ale to na dalekim końcu przed którym jest dużo prostych rozwiązań A do wymienianych wcześniej wpadło mi jeszcze wyłączenie AF fazowego oraz włączone wspomaganie AFu które wbrew nazwie od pierwszych nexów przeszkadza w ostrzeniu

Najpierw musisz dojść do tego czemu zdjęcia są poruszone/nieostre, co da zmiana szkła na kolejne jak już testowałeś kilka?
    Najlepiej wrzuć gdzieś rawy do zobaczenia co z nimi nie tak.
    I dorwij instrukcję:P
    I poczytaj jak optymalnie ustawić aparat. Michel który się tu od dawna nie udziela zrobił super poradnik na swoim blogu, co prawda do A7 ale podstawy te same

http://per-analogia.blogspot.com/201...-poradnik.html

Warto też poczytać o AFie, może robisz jakiś podstawowy błąd.

A FE85/1.8 ma świetne recenzje Pewnie sam bym go kupił gdyby kosmos nie zasugerował tuż przed wakacjami batisa w dobrej cenie z odbiorem w okolicy

A swoją drogą - (nie pamiętam czy tu było) jest promocja cashbacku do lutego na niektóre szkła i aparaty Nie wiem czy zdążyli wcześniej podnieść ceny bo ich nie śledziłem ale może coś się opłaca

https://www.sony.pl/cashback
    Dziękuję, właśnie przerobiłem ten blog i dużo pomogło, przy dobrym świetle test na prawdę dobrze, na razie testuje małego samyanga 35mm i 85 samyanga po przejściowce do Nikona. Ale jak jest słabiej że światłem to się robi ciężko. Co do instrukcji to masz trochę racji, nie przeczytałem jej całej (tej w internecie), ale jak ją porównuję do nikonowskiej to sony cienko wypada jak dla mnie, ale może z czasem zmienię zdanie jak ją opanuje.
    Co do obiektywu to cały czas się zastanawiam czy ten 24-70 jest wart tej ceny, czy nie lepiej jakieś 2 stałki 50 i 85, bo nawet światło lepsze, ale czy jakość? Nie zarabiam na fotografii, to tylko albo aż moja pasja.

Domyślnie

Jeśli chcesz sprawdzić ostrość obiektywu, sprawność AF, itp., przede wszystkim wyeliminuj możliwość nieostrości z poruszenia i rób zdjęcia próbne z błyskiem i z najkrótszym możliwym czasem synchronizacji. Unikniesz jednej możliwej przyczyny nieostrości.

Wysłane z laptopa za pomocą przeglądarki internetowej i klawiatury.
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Strona 958 z 1914 PierwszyPierwszy ... 458858908948956957958959960968100810581458 ... OstatniOstatni