Close

Strona 325 z 371 PierwszyPierwszy ... 225275315323324325326327335 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3 241 do 3 250 z 3710

Wątek: Samsung NX 300

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez puch24 Zobacz posta
    Pewnie MC Helios 44M-7....
    To co by to było, gdyby to był 44M-4!
    Prawie, 44-3. Jakby to był 44-4 to zdjęcie byłoby jedną wielką flarą.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michał M Zobacz posta
    Nie mam pojęcia czego efektem jest ta geometryczna flara.Helios ją produkuję jak fotka strzelana jest pod światło pod pewnym kątem. Do tej pory na dwóch fotkach mi się pokazała.

Fajny cytrus, ale żeby nie było samego słodzenia, to raz: bardziej by mi się podobał, gdyby cały owoc był objęty przez GO. Dwa - przydałoby się drugie źródło światła z góry/prawego górnego rogu..
    To foto z czasów gdy miałem tylko jedną lampę Teraz będzie zrobione lepiej, przynajmniej taką mam nadzieję Tak czy inaczej - dzięki za podpowiedź
    ---
    Sprzętowy heretyk

Domyślnie

44-3, jeśli dobrze myślę, chyba ma MC, prawda?
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez puch24 Zobacz posta
    44-3, jeśli dobrze myślę, chyba ma MC, prawda?
    Tak, prawda.

Domyślnie

Panowie, mam na oku NX 300 za 899 z obiektywem.
    Dostałem RAWy, jednak nie potrafię sprawdzić przebiegu ani przez EXIF, ani przez Internet.
    Nie przesłałby mi ktoś z Was jakiegokolwiek RAWa bym porównał EXIF z tym, który chcę kupić?

Co warto sprawdzić przy kupnie używanego NXa? Bo o czystości matrycy, komory matrycy (bo lustra nie ma), oraz sprawności technicznej/optycznej obiektywu to wiem...

Domyślnie

Przebiegu nie sprawdzisz samodzielnie nie wchodząc do menu serwisowego, ale nie wiem, jak to zrobić w NX300. W starszych modelach (NX 5, 10, 11, 100) robiło się to określoną kombinacją klawiszy, ale gdy to wyciekło do sieci, Samsung to zmienił i utajnił.

Sprawdź, czy pokrętło zębate prawidłowo zmienia wartości. One czasem wysiadają w Samsungach.

Domyślnie

Sprawdź jak dużo jest hot/martwych pixeli na matrycy. Samsungi nie mają, ani manualnego, ani automatycznego mappowania martwych/gorących/zawieszonych pixeli. O ile na zdjęciach to nie jest duży problem, to na filmach niestety już tak. W moim NX30 jest czerwony zawieszony pixel, praktycznie na samym środku, mocno widoczny na filmach.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Śprotek Zobacz posta
    Panowie, mam na oku NX 300 za 899 z obiektywem.
    Dostałem RAWy, jednak nie potrafię sprawdzić przebiegu ani przez EXIF, ani przez Internet.
    Nie przesłałby mi ktoś z Was jakiegokolwiek RAWa bym porównał EXIF z tym, który chcę kupić?

Co warto sprawdzić przy kupnie używanego NXa? Bo o czystości matrycy, komory matrycy (bo lustra nie ma), oraz sprawności technicznej/optycznej obiektywu to wiem...
    Możesz sprawdzić przebieg migawki, przetestowałem na NX300 przed chwilą

1) Utwórz plik tekstowy :
    nazwa pliku: nx_dev.adj
    treść pliku: smart_camera ( bez spacji )
    2) Umieść ten plik w katalogu głównym karty SD i włóż kartę do aparatu.
    3) Włącz aparat. Upewnij się, że aparat jest włączony na Auto.
    4) Naciśnij kolejno przyciski : w dół, OK, w górę, OK, w prawo, naciśnij i przytrzymaj przycisk kompensacji ekspozycji, naciśnij i zwolnij przycisk OK, a następnie zwolnij przycisk kompensacji ekspozycji.

Teraz powinieneś zobaczyć nowe Menu; przejdź do " Adjustment Control" i OK; następnie wybierz "Adjust Results" i potwierdź OK; pod " Shutter Release Count:" zobaczysz licznik migawki

...

Domyślnie

Dzięki!
    W starych Samsungach (5, 10, 11, 100) robiło się to podobną kombinacją klawiszy, tylko nie był potrzebny ten plik.

Teraz jeszcze tylko powiedz, jak to zrobić w NX2000, który nie ma guzików, tylko ekran dotykowy...
    Ostatnio edytowane przez puch24 ; 03-11-2017 o 09:05

Strona 325 z 371 PierwszyPierwszy ... 225275315323324325326327335 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów