Szukaj
44-3, jeśli dobrze myślę, chyba ma MC, prawda?
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
Panowie, mam na oku NX 300 za 899 z obiektywem.
Dostałem RAWy, jednak nie potrafię sprawdzić przebiegu ani przez EXIF, ani przez Internet.
Nie przesłałby mi ktoś z Was jakiegokolwiek RAWa bym porównał EXIF z tym, który chcę kupić?
Co warto sprawdzić przy kupnie używanego NXa? Bo o czystości matrycy, komory matrycy (bo lustra nie ma), oraz sprawności technicznej/optycznej obiektywu to wiem...
Przebiegu nie sprawdzisz samodzielnie nie wchodząc do menu serwisowego, ale nie wiem, jak to zrobić w NX300. W starszych modelach (NX 5, 10, 11, 100) robiło się to określoną kombinacją klawiszy, ale gdy to wyciekło do sieci, Samsung to zmienił i utajnił.
Sprawdź, czy pokrętło zębate prawidłowo zmienia wartości. One czasem wysiadają w Samsungach.
Sprawdź jak dużo jest hot/martwych pixeli na matrycy. Samsungi nie mają, ani manualnego, ani automatycznego mappowania martwych/gorących/zawieszonych pixeli. O ile na zdjęciach to nie jest duży problem, to na filmach niestety już tak. W moim NX30 jest czerwony zawieszony pixel, praktycznie na samym środku, mocno widoczny na filmach.
Możesz sprawdzić przebieg migawki, przetestowałem na NX300 przed chwilą
1) Utwórz plik tekstowy :
nazwa pliku: nx_dev.adj
treść pliku: smart_camera ( bez spacji )
2) Umieść ten plik w katalogu głównym karty SD i włóż kartę do aparatu.
3) Włącz aparat. Upewnij się, że aparat jest włączony na Auto.
4) Naciśnij kolejno przyciski : w dół, OK, w górę, OK, w prawo, naciśnij i przytrzymaj przycisk kompensacji ekspozycji, naciśnij i zwolnij przycisk OK, a następnie zwolnij przycisk kompensacji ekspozycji.
Teraz powinieneś zobaczyć nowe Menu; przejdź do " Adjustment Control" i OK; następnie wybierz "Adjust Results" i potwierdź OK; pod " Shutter Release Count:" zobaczysz licznik migawki
...![]()
Dzięki!
W starych Samsungach (5, 10, 11, 100) robiło się to podobną kombinacją klawiszy, tylko nie był potrzebny ten plik.
Teraz jeszcze tylko powiedz, jak to zrobić w NX2000, który nie ma guzików, tylko ekran dotykowy...![]()
Ostatnio edytowane przez puch24 ; 03-11-2017 o 09:05
Skontaktuj się z nami