Szukaj
A7III + CV15/4.5v3 + CV21/3.5 + FE24-70/4 + FE35/1.8 + Batis 85/1.8 + STF100/2.8G + 70-300G
Modelka ma coś z młodej Romy Schneider. Fajne.
Psioniczni.pl Don't panic! Stay psionic!
Też miałem z tym problem jak i chyba nie tylko ja![]()
Panowie (i Panie),
jak wiadomo, życie zaczyna się po pięćdziesiątce, ale jaką kupić?
Pod Sony A7M2
Zastanawiam się nad:
- Standardową najtańszą FE 50 f/1.8. Czy to jest dobre szkło, bo opinie są różne. Ma 1.8 i AF i pasuje do Sony A7, ale nie jestem przekonany
- Zeiss Loxia 50/2 - ma MF i sam nie wiem, czy nie będę potrzebował AF. Za to cała reszta na plus
- Samyang 50 1.4 AF - w miarę tani, f/1.4, trochę duży ale bez przesady. Mniejszy szpan niż Zeiss, ale... poważny kandydat
- Sony FE 55 f/1.8 - same OH-y i AH-y w sieci, ale ostrość to nie wszystko. Boje się nudnego obrazka
Co Wy na to? Co wybieracie?
A może coś innego?
Jak na razie nr 1 to Loxia, fajnie wygląda, ma fajną nazwę i zapowiada się ciekawie, ale ... do filmowania brak AF może być przeszkodą. Sam nie wiem. Doradźcie coś![]()
Bierz cokolwiek, same dobre szkłaKwestia gdzie wolisz mieć akcent - wielkość i waga/cena/jakość/charakter/możliwości/AF.
A jeszcze pomyśl nad mitakonem 50/0.95, unikat którego nie mają inne systemy.
Albo CV 50/1.5, dość mały z małą przejściówką a jednak działkę lepiej niż loxia w niższej cenie.
Do filmowania loxie mają z kolei płynną przysłonę. I są jakieś nakładki na pierścień do follow-focusa.
Weź loxię. Jest teraz używka i idealnym stanie na aukcjach, nieczęsto się trafiają. A loxie to super szkiełka mimo że (lub dlatego że) manualeSam bym ją wziął ale jestem na razie na redukcji szklarni
Zresztą wspominaną FE55 sprzedaję (na kkm jest ogłoszenie) bo 85tka mi bardziej przypasowała do 35tki i będę kiedyś żałować że wolałem zostawić takie wielkie szkło zamiast 55mm...:P Ale próbuję jakoś okiełznać hobby;]
uciekinier (loxia35)
A7III + CV15/4.5v3 + CV21/3.5 + FE24-70/4 + FE35/1.8 + Batis 85/1.8 + STF100/2.8G + 70-300G
Skontaktuj się z nami